În comuna muzeu Ciocăneşti din Bucovina a fost organizat în această săptămână tradiţionalul Festival al păstrăvului.
În comuna muzeu Ciocăneşti din Bucovina a fost organizat în această săptămână tradiţionalul Festival al păstrăvului. Pe lângă spectacole folclorice, în programul festivalului au figurat concursuri de pescuit şi gastronomice. În Bucovina există două două preparate specifice, păstrăvul afumat în cobză şi păstrăvul cu smântână, însă un preparat popular în pensiunile din Bucovina este păstrăvul prăjit. După ce au fost curăţaţi de solzi, evisceraţi, spălaţi şi apoi daţi cu puţină sare, păstrăvii trebuie lăsaţi circa jumătate de oră pentru ca să sarea să intre puţin în carne. După aceea, trebuie clătiţi în apă rece şi zvântaţi într-o cârpă curată. Se dau prin făină şi prin mălai după care se prăjesc în ulei fierbinte într-o tigaie. Păstrăvii se servesc cu mămăligă şi cu mujdei de usturoi sau cu lămâie. Mămăliga poate fi înlocuită cu o garnitură de legume.
Păstrăvul afumat în cobză este un preparat gustos şi spectaculos datoprită modului de prezentare. Păstrăvii sunt afumaţi la fum de lemn de brad, operaţiunea în urma căreia capătă o culoare arămie. Aceşti păstrăvi afumaţi sunt păstraţi apoi între ramuri proaspete de brad, strânse în nuiele de răchită care sunt împletite astfel încât seamănă cu o paletă sau cu o cobză, instrumentul popular care seamănă cu o chitară. Această cobză, în care întră 5... 6 exemplare care cântăresc în total circa un kg, a apărut din necesitatea de a transporta în bune condiţii şi de a păstra păstrăvii afumaţi timp de câteva zile, fără a-i pune în frigider.
Smântâna este utilizată mult în gastronomia bucovineană, inclusiv pentru prepararea păstrăvilor. Avem nevoie de 4 păstrăvi de circa 300... 400 de grame fiecare, de jumătate de kg de smântână, de puţin unt, de tarhon, piper şi sare. Curăţăm păstrăvii, îi spălăm, îi dăm cu sare, atât in interior, cât şi în exterior şi îi lăsăm la rece pentru câteva ore. Îi spălăm şi îi punem într-o tavă mai înaltă, unsă cu puţin unt, pe care o băgăm în cuptorul deja încălzit, la foc mic. Lăsăm tava în cuptor doar câteva minute, atât cât păstrăvii să înceapă să se rumenească, timp în care turnăm smântâna într-un vas, cu puţină sare şi o încălzim uşor până devine fluidă. Adăugăm tarhon şi piper râşnit şi omogenizăm, după care o turnăm peste păstrăvii din tavă. Lăsăm tava în cuptor pentru circa jumătate de oră, după care păstrăvul poate fi servit ca atare sau cu o garnitură de cartofi şi morcovi fierţi.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved