Comisia Europeană solicită experților și părților interesate opiniile lor cu privire la situația actuală a sectorului proteinelor vegetale din UE, prima fază a posibilei dezvoltări a unui plan european privind proteinele.
Proteinele vegetale sunt o componentă esențială a hranei pentru animale (ca sursă de aminoacizi pentru efectivele de animale), dar sunt și consumate pe scară largă de oameni. Producția europeană de plante proteaginoase nu este suficientă pentru acoperirea cererii, fapt datorat, în parte, condițiilor agro-climatice din Europa, care nu favorizează cultivarea pe scară largă a plantelor bogate în proteine, cum ar fi soia. Soia poate intra pe piața UE fără tarife, ceea ce reduce rentabilitatea producției locale. Într-o proporție semnificativă, culturile de soia din afara UE sunt modificate genetic, în condițiile în care cererea europeană pentru alimente și hrană nemodificate genetic rămâne ridicată, existând o nevoie tot mai mare de stimulare a producției locale.
În acest context, dr. ing. Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a spus: "Eu sunt încântat, din punct de vedere agronomic, că există această preocupare la nivel european, astfel încât să se dezvolte acest pol al producătorilor de proteaginoase, pentru că avem nevoie de proteină vegetală, o proteină de o calitate extraordinară, iar România chiar este în stare să mărească suprafețele. Dar, evident, trebuie să existe un stimul pentru a încuraja fermierii în această direcție. Nu sunt suficiente suprafața cu sprijinul cuplat pe care-l avem acum, pentru că, știți bine, în cazul soiei, noi am spus că este o activitate în declin. Am început cu o anumită alocare a sprijinului cuplat, după care, sigur, fermierii și-au dat seama că au avantaje dacă cultivă această plantă-miracol, soia. Dar, evident, trebuie să găsim un instrument european, o soluție europeană, astfel încât să avem suprafețe mult mai mari și să cointeresăm fermierii în această direcție."
Având în vedere acest lucru, precum și o posibilă viitoare strategie de dezvoltare a culturilor de proteaginoase în Europa, Comisia dorește să stabilească stadiul actual al culturilor proteice din UE. Printre altele, se dorește să se evalueze eficacitatea instrumentelor politice, cum ar fi sprijinul cuplat voluntar (legând sprijinul direct al agricultorilor cu producția de proteaginoase, pentru a stimula acest sector).
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved