Ştiri Radio Ujgorod. La microfon Elvira Chilaru.
La Bucureşti s-a deschis o nouă ediţie Art Safari, cu numărul 15, dedicată exclusiv femeilor.
Preşedintele Asociaţiei Ţara Faină ne-a povestit despre proiectul RoBoost şi intenţia ca românii din diaspora să devină ambasadori ai turismului românesc.
În universul radiodifuziunii, BBC nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este unul dintre reperele fără de care istoria domeniului nu se poate scrie și în existența sa centenară un loc îl ocupă și serviciul în limba română.
„Anul nou care n-a fostˮ, filmul de debut în lungmetraj al regizorului Bogdan Mureşanu, a fost premiat la Veneția
Bucureştiul protestează vehement după ce o dronă rusească a intrat, din nou, în spaţiul aerian românesc şi al NATO, iar Forţele Aeriene au ridicat de la sol două avioane de luptă F-16
Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare şi prezidenţiale din acest an.
La Paris s-au încheiat, duminică, Jocurile Paralimpice. România a participat la competiţii cu şase sportivi: Alexandru Bologa şi Daniel Vargoczki la judo pentru nevăzători, Eduard Novak şi Theodor Matican la ciclism şi Camelia Ciripan şi Bobi Simion la tenis de masă.
IGPF: Aproximativ 400.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, au tranzitat frontierele României în ultimele 24 de ore, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară.
Creştinii sărbătoresc, pe 8 septembrie, Naşterea Maicii Domnului, zi numită popular "Sfânta Marie Mică". Peste două milioane de români îşi serbează, cu această ocazie, onomastica.
Bombele cad peste case, omorând civili, tineri și bătrâni, copii și părinții lor. Oamenii aleargă să se ascundă, să scape cu viață. Alții se pregătesc să intervină, să îi salveze pe cei prinși sub dărâmături. În jur, clădirile sunt prăbușite sau atârnă în aer, rupte de explozii.
"Anul nou care n-a fost", filmul românesc regizat, scris şi produs de Bogdan Mureşanu, a fost desemnat cel mai bun film la secţiunea Orizzonti în cadrul celei de-a 81-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia.
IGPF: Podul peste Tisa intră în reparaţii. Vor fi restricţii, de luni, timp de 30 de zile, între orele 10.00-15.00.
Manevrele pentru transportul maritim în porturile Constanţa Nord şi Sud, Midia şi Mangalia au fost suspendate, potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române,
Naționala României a învins vineri seară, în deplasare, cu 3-0, selecţionata din Kosovo, în primul meci al tricolorilor în grupa C2 a Ligii Naţiunilor.
Alexandru Bologa a câştigat, vineri, medalia de aur la para-judo, categoria J1 -73 kg, la Jocurile Paralimpice de la Paris.
Currency Converter RON/EUR: lun, 9 sept..
În revista academică Romanian Journal of European Affairs, editată și publicată de Institutul European din România, cei interesați pot parcurge o analiză a diplomației la nivel înalt, specifice Europei Centrale și de Sud-Est.
Comisia Europeană a semnat recent Convenţia-Cadru a Consiliului Europei cu privire la Inteligenţa Artificială şi Drepturile Omului, Democraţie şi Statul de Drept. Convenţia respectă legislaţia europeană în domeniul Inteligenţei Artificiale şi introduce concepte şi măsuri de siguranţă şi întărire a încrederii în aceste sisteme.
Piața auto a Uniunii Europene este într-o puternică scădere, în special din cauza vânzărilor foarte reduse de automobile electrice.
Uniunea Europeană a respins cererea Kievului de a instrui soldaţi ucraineni în interiorul ţării devastate de război, dar îi va antrena cât mai aproape de teritoriul ucrainean, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.
Didier Reynders, comisar european pe justiţie, a remarcat îmbunătăţiri la nivelul UE privind reformele din justiţie, privind planurile de redresare, lupta împotriva corupţiei, a criminalităţii, libertatea și pluralismul presei şi rolul societăţii civile.
Ştiri de la Radio Ujgorod. La microfon, Elvira Chilaru.
AEP: Românii care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare şi prezidenţiale de anul acesta.
Ştiri Radio Ujgorod. La microfon Elvira Chilaru, cu pagina ştirilor.
Au fost modificate condițiille de restituire a permisului de conducere reținut și a celor de dobândire a permisului de conducere românesc.
Ştiri de la Radio Ujgorod. La microfon, Elvira Chilaru.
Mergem astăzi într-unul dintre cele mai cunoscute sate din România, vizitat și apreciat atât de români, dar mai ales de turiștii străini: satul Viscri, din judeţul Braşov, care a devenit popular în Europa după ce regele Charles al Marii Britanii a cumpărat o proprietate în această localitate.
Autoritatea Aeronautică Civilă Română a anunțat că, începând de la 1 septembrie 2024, s-au instituit restricții în ceea ce privește controlul de securitate al lichidelor care depășesc 100 de mililitri din bagajele de cabină.
Artistele plastice Lucia Popian şi Rodica-Ioana Ghilea expun la "Simeza".
Între 6 și 8 septembrie, Grădina Uranus din București se redeschide pentru public pentru a XI-a ediție a Festivalului Balkanik – Home of World Music.
O colecție de personaje feminine se arată într-o expoziție prin realitatea augmentată
Parcul Kiseleff a găzduit evenimente interdisciplinare ca model de bune practici în gestionarea parcurilor și grădinilor istorice.
Rezidența9 găzduieşte expoziția "Una din Trei", un dialog artistic deschis și empatic despre infertilitate și pierderea de sarcină.
Toma Enache, regizorul filmului „Enescu, jupuit de viu”, a fost distins cu „Premio Cultura”.
Este cunoscut ca solist vocal, compozitor, textier, prezentator, moderator și show-man. A cântat pe scena Cerbului de Aur - Brașov și a prezentat de cinci ori acest mare festival de creație și interpretare din România.
Managerii din România estimează o creştere moderată a activităţii în construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii cel puţin până în luna octombrie.
La Sighișoara, are loc, în perioada 28.08 – 1.09.2024 un important festival european intercultural, ajuns la ediția a XX-a și care reunește reprezentanți ai 20 de etnii din România.
Numărul locurilor de muncă vacante în România în al doilea trimestru din acest an a fost de 34.500, în scădere cu 500 faţă de trimestrul anterior şi cu 4.900 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, transmite Institutul Naţional de Statistică.
Formația corală Sélunair din Normandia (Franța) a revenit în România după 10 ani de la prima vizită.
Angajatorii din România ar putea încheia un contract cu agenţiile de ocupare a forţei de muncă pentru achiziţia de tichete de activităţi casnice, în valoare de 15 lei (circa 3 euro), ce pot fi folosite pentru a plăti persoanele care ajută în gospodărie cu diverse activităţi casnice, conform unui proiect publicat în transparenţă decizională de ministerul român al Muncii
Podacastul nostru de istorie olimpică, alcătuit pe baza interviurilor de colecţie difuzate, de a lungul vremii, la Radio România Internaţional, a ajuns la ultima sa ediţie.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Vorbim astăzi despre Laura Badea, singura româncă medaliată cu aurul olimpic într-o probă individuală feminină de scrimă.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Prezentarea unui exercițiu de Art-terapie: desenul emoției negative.
Dragi prieteni, continuăm podcastul olimpic lunar "Legendele Olympiei".
Filmul românesc „Trei kilometri până la capătul lumii", selectat în competiţia oficială pentru Palm D'or la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, a câştigat Queer Palm, un premiu alternativ acordat în fiecare an unui lungmetraj care abordează „personaje sau tematică LGBTQ".
Până la apariția tiparului de la jumătatea secolului al 15-lea, considerat cea mai importantă revoluție în istoria cărții și a circulației textelor, cărțile erau obiecte puțin cunoscute. Erau prezent în mănăstiri, la curțile nobililor și la cancelariile principilor și regilor.
Selecționat în competiția locală la cea de-a 30-a ediție a Festivalului Internațional de Filme Documentare ASTRA, documentarul Mrs. Buică, în regia lui Eugene Buică, a avut premiera în cinematografele din România la sfârșitul anului trecut.
Pe litoralul românesc al Mării Negre s-au făcut, în ultimii zece ani, ample lucrări de lărgire a plajelor, după ce acestea au suferit un proces discret, dar continuu de eroziune.
"Singurul lucru pe care trebuie să-l știi este unde se află biblioteca"- aceste cuvinte, atribuite lui Albert Einstein, au fost un adevărat îndemn la lectură, dar oamenii au încetat să citească la fel de mult, de când tehnologia a devenit atât de accesibilă.
Între 1945 și 1990, limba română prin radio nu se auzea doar din București, ci și din străinătate. Stațiile radio care o utilizau cel mai mult erau cele din Europa de Vest și ele se adresau românilor pentru a suplini absența temelor de interes la stațiile de radio din țară.
Chiar dacă, în România, sterilizarea și microciparea câinilor este obligatorie, legea nu e respectată de toți proprietarii, iar adăposturile - administrate de primării sau private - se umplu rapid cu patrupede lăsate în voia sorții.
Regimurile politice dictatoriale, autoritare și iliberale nu agreează umorul deoarece acesta este o manifestare a libertății personale a individului, a creativității spiritului uman și a stării naturale a societății.