Comandantul forţelor Aliate din Europa, în vizită la Bucureşti.

comandantul forţelor aliate din europa, în vizită la bucureşti. Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a avut, joi, 30 ianuarie 2014, o întrevedere, cu generalul Phillip M. Breedlove, comandantul suprem al forţelor Aliate din Europa (SACEUR).

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a avut, joi, 30 ianuarie 2014, o întrevedere, cu generalul Phillip M. Breedlove, comandantul suprem al forţelor Aliate din Europa (SACEUR). Cu această ocazie, cei doi oficiali au trecut în revistă subiectele aflate pe agenda politico-militară a NATO, inclusiv în perspectiva Summit-ului  din Marea Britanie, din septembrie 2014.

 

Titus Corlăţean a reafirmat importanţa pe care România o acordă relaţiei transatlantice şi solidarităţii Aliate, precum şi angajamentul României de a-şi menţine contribuţiile în teatrele de operaţii din Afganistan şi din Balcanii de Vest. Cei doi oficiali au discutat şi despre evoluţiile din vecinătatea NATO (cu accent pe regiunea Mării Negre şi Balcanii de Vest), precum şi dezvoltarea strategiei maritime aliate.

 

Cu privire la politica uşilor deschise, şeful diplomaţiei române a susţinut necesitatea ca Alianţa să ofere tot sprijinul necesar statelor aspirante, astfel încât să poată fi obţinute progrese concrete la Summit-ul NATO din septembrie 2014. Şeful dipolmaţiei de la Bucureşti a reafirmat interesul României pentru proiectele multinaţionale prin intermediul iniţiativei Smart Defence, contribuind astfel la consolidarea capacităţilor Alianţei. A evidenţiat implicarea ţării noastre în proiecte majore de dezvoltare a capabilităţilor militare esenţiale pentru Alianţa Nord-Atlantică, în mod special proiectul de apărare antirachetă, evocând importanţa menţinerii calendarului agreat la nivel Aliat în acest sens.

 

Referitor la Afganistan, ministrul Titus Corlăţean a susţinut necesitatea clarificării cât mai rapide a aspectelor legale vizând participarea Aliaţilor şi partenerilor operaţionali la viitoarea misiune NATOResolute Support. La rândul său, generalul Breedlove a adresat felicitări ţării noastre pentru aniversarea a 10 ani de la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică şi a mulţumit în mod special pentru contribuţia semnificativă a României la operaţiile şi misiunile NATO, evidenţiind gradul înalt de pregătire şi interoperabilitate al forţelor armate române. 

 

Sursa: MAE.ro


www.rri.ro
Publicat: 2014-01-31 02:44:00
Vizualizari: 266
TiparesteTipareste