Statistici îngrijorătoare de la OMS

statistici îngrijorătoare de la oms Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii trage un semnal de alarmă în legătură cu o creştere dramatică a cazurilor de cancer.

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii trage un semnal de alarmă în legătură cu o creştere dramatică a cazurilor de cancer. Estimările sunt sumbre - până în anul 2035 numărul cazurilor va creşte cu 70%, de la 14,1 milioane, în 2012, la 24 de milioane. Potrivit documentului, două tipuri de cancer ameninţă - cele provocate de infecţii, precum cancerul de col uterin, manifestat în special în ţările sărace unde accesul la teste/vaccin HPV rămâne problematic, şi cele provocate de stilul de viaţă.

 

Conceptul tot mai prezent în societăţile moderne privind adoptarea unui stil de viaţă sănătos include recomandări-cheie care fac referire la renunţarea la fumat şi alcool, la consumul de alimente procesate în favoarea unei alimentaţii diversificate, bogată în fructe şi legume. Activitatea fizică zilnică, alături de evitarea expunerii excesive la soare şi de eliminarea substanţelor cancerigene se regăsesc, de asemenea, pe lista recomandărilor.

 

Oamenii de ştiinţă cred că cel puţin jumătate dintre cazurile de îmbolnăviri pot fi prevenite dacă aceste recomandări ar fi urmate. În schimb, alţi factori favorizanţi nu pot fi controlaţi, precum radiaţiile, infecţiile şi poluarea mediului.

 

Ca măsură de prevenţie, femeile de peste 25 de ani ar trebui să facă periodic un screening de col uterin, cele de peste 50 de ani un screening mamar, iar bărbaţii şi femeile de peste 50 de ani ar trebui să facă periodic un control colorectal. Iar Agenţia de cercetare a cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a transmis guvernelor că trebuie să ia în considerare un control mai puternic pentru consumul de alcool şi zahăr, cum ar fi preţuri mai mari şi restricţii de publicitate. Statisticile arată că în Uniunea Europeană cancerul este a doua cea mai frecventă cauză de deces, în pofida progreselor făcute în lupta împotriva acestei boli. Doar în 2012 au apărut peste 2,8 milioane de noi cazuri de cancer în rândul europenilor, procentul de îmbolnăviri la femei şi la bărbaţi fiind aproape acelaşi, potrivit datelor Uniunii Europene. În acelaşi an, aproximativ 707 mii de bărbaţi şi 555 mii de femei au murit din cauza acestei maladii. Cea mai frecventă formă de cancer este cel de prostată la bărbaţi şi de sân în cazul femeilor. Urmează în top cancerul la plămâni şi colon la ambele sexe.

 

În România, apar anual peste 78 de mii de noi cazuri de cancer, iar 50 de mii de oameni mor din cauza maladiilor oncologice. La Bucureşti, strategia începe cu prevenirea factorilor de risc, spune consilierul în Ministerul Sănătăţii Cristina Vladu: „Planul de cancer în strategie merge de la prevenţie primară, de la copilul mic - cum face exerciţiu fizic, cum mănâncă sănătos, ca să nu îi apară factori de risc. Mergem apoi pe prevenţie secundară, unde punem accentul pe screeningul în acele trei cancere recunoscute european, cancerul de col uterin, cancerul de sân şi cancerul de colon, apoi trecem la tratament. Ministerul Sănătăţii a evaluat lista, acum este nevoie şi de resurse pentru a merge mai departe.”

 

Cancerul de plămâni este cel mai frecvent tip de cancer în România, urmat de cel colo-rectal, de sân, de prostată şi de col uterin.

 

În privinţa aparaturii, Ministerul Sănătăţii va negocia un împrumut cu Banca Mondială, care să fie folosit în special pentru achiziţionarea de aparate pentru radioterapie.

 

Preşedintele Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, susţine că exceptând tratamentele pentru unele afecţiuni maligne hematologice, la acest moment, listele de aşteptare s-au refăcut, iar pacienţii cu cancer aşteaptă să intre în tratament în medie între câteva saptamâni si câteva luni, în funcţie de boala oncologică de care suferă. Cezar Irimia: „În prezent, pe lângă sincopele legate de disponibilitatea medicamentelor, se înregistrează o lipsă acută a echipamentelor de radioterapie, precum şi a serviciilor de consiliere psihologică pentru pacienţii cu cancer în spitale. Pentru bolnavii de cancer timpul este medicamentul cel mai important. La nivel mondial se derulează sute de studii pentru descoperirea de noi tratamente pentru cele peste 200 de boli din sfera oncologică, mai eficiente şi ţintite pe pacient. Vorbim de aşa-zisele tratamente personalizate. Este necesară o actualizare frecventă a listei medicamentelor compensate, pentru a le oferi şi pacienţilor români dreptul la aceste terapii de ultimă generaţie, dreptul la viaţă.”

 

Autorităţile române din Sănătate spun că au în vedere testări, aşa-numitele "screeninguri" pentru prevenirea cancerului de col, colon şi de sân. Măsura răspunde concluziilor din ultimul raport privind îmbolnăvirile de cancer la nivel mondial, care arată că este greu de crezut că în următorii ani se va găsi un tratament pentru cancer şi că accentul trebuie pus pe prevenire. Se estimează că inclusiv cele mai bogate ţări vor face cu greu faţă costurilor tot mai mari ale tratamentului şi îngrijirii pacienţilor, iar ţările cu venituri mai mici, pentru care se prevede cea mai mare amplificare a numărului de noi îmbolnăviri, nu sunt dotate adecvat pentru a face faţă situaţiei. 


www.rri.ro
Publicat: 2014-02-14 09:48:00
Vizualizari: 556
TiparesteTipareste