Ziua Mondială a Radioului

ziua mondială a radioului Anul trecut, UNESCO a decis ca în 2013, pe 13 februarie, să se marcheze pentru prima oară, Ziua Mondială a Radioului.

Anul trecut, UNESCO a decis ca în 2013, pe 13 februarie, să se marcheze pentru prima oară, Ziua Mondială a Radioului. Astfel este recunoscut rolul major al radioului de a transmite cele mai diverse informaţii şi de a pătrunde discret în casele oamenilor şi de a le „vorbi” ca unor prieteni. Acest lucru face din radio un mijloc de comunicare în masă foarte iubit.


În România, primele emisiuni de radio au avut loc pe 1 noiembrie 1928, dată la care lua naştere Societatea Română de Radiodifuziune de astăzi, cel mai ascultat şi mai credibil radiodifuzor din ţara noastră. Radio România are în portofoliu 7 posturi naţionale, unul internaţional, 8 posturi regionale, o agenţie de presă, 6 formaţii muzicale, o editură şi un târg de carte. Din octombrie anul trecut, Radio România este reprezentată în structurile de conducere ale Uniunii Internaţionale de Radio şi Televiziune. Radio România Internaţional emite, în prezent, pe două canale: RRI1, care emite nonstop programe în limba română, dar şi programe în dialectul aromân, şi RRI2 care transmite în 10 limbi străine: arabă, chineză, engleză, franceză, germană, italiană, sârbă, spaniolă, rusă şi ucraineană.


Cât de importante sunt undele radio pentru ascultătorii RRI din străinătate aflăm chiar de la ei. Sergio Valzania, director adjunct Radio RAI: “Doresc ca Radio România să îşi păstreze farmecul şi capacitatea de a oferi emisiuni extrem de variate unui public diferit, pentru că acesta şi este rolul unui radio public – acela de a trata o paletă cît mai largă de subiecte pentru un public diferit, şi nu să urmărească doar publicitatea, aşa cum fac posturile private. Cred că şi în această zi trebuie să subliniem capacitatea serviciilor publice de radio de a fi mai dinamice decât televiziunea în a descoperi legăturile profunde dintre ţări, în a le menţine vii şi a încerca să le îmbunătăţească.”


Un ascultător al Serviciului Rus, Efim Arteev, consideră că: „Chiar dacă radioul pierde teren in fata coloratului TV, chiar dacă apar noi forme în telecomunicaţii, iar internetul subjugă omenirea, pentru mine rămân de necontestat rezultatele vechiului şi bunului radio, care răsună cu mult succes în toate colţurile lumii. Aceasta minunată “acoperire” nu a dispărut – în cele mai izolate sate, în regiunile slab dezvoltate unde internetul nu se grăbeşte să pătrundă, orice om poate auzi vocea dragă a prezentatorului preferat, poate află cu ce probleme se confruntă semenii din alte părţi ale globului, poate asculta o dedicaţie muzicală dintr-o ţară exotică. Eu sunt unul dintre miile de oameni norocoşi care iubesc radio pentru această deschidere către lume şi pentru uşurinţa în folosire. Le urez tuturor să se alăture cât mai repede comunităţii iubitorilor de radio şi să descopere irepetabila fascinaţie a undelor radio.”


Pentru mulţi dintre cei care ascultă RRI pe unde scurte, legătura cu radioul a început încă din copilărie. Iar azi, în continuare, le evocă momente dragi cum e cazul lui Frederick Moe din New Hampshire, SUA: „În copilăria mea, prin anii ’60, tatăl meu era depanator radio şi lucra în propriul atelier (de aparate electronice), în pivniţa casei noastre. Mi-amintesc cum am dat, din întămplare, peste un receptor radio pe unde scurte, pe care îl recondiţiona. N-a durat mult, şi-am inceput să învârtesc rotiţe şi să apăs butoane, încântat de multitudinea de sunete şi limbi pe care le auzeam...şi mai ales de muzică, muzica de care nu mai auzisem până atunci. Semnalul radio era extrem de curat, ca şi cum programele erau emise din camera alăturată. Radioul îmi aduce bucurie în suflet şi o lume întreagă de descoperit în pragul casei mele, aici în New Hampshire, unde undele radio sunt încă vii şi pline de magie."


Pentru Christer Brunstrom din Suedia, posturile de radio internaţionale sunt surse de informaţii foarte valoroase: “De cand mă ştiu, radioul a jucat un rol crucial in viata mea. In 1962 am descoperit radiodifuzorii internaţionali, pe unde scurte, şi se pare că am rămas vrăjit pe viaţa. Îmi place modul în care emisiunile radio îţi stimulează imaginaţia şi-mi place, în egală măsură, să comunic cu radiodifuzori din jurul lumii. Posturile de radio internaţionale sunt principala mea sursa de ştiri, informaţii şi divertisment.”


Şi în viaţa lui Miguel Ramon Bauset, din Spania, radioul joacă un rol important: „Dintotdeauna, acest mijloc de comunicare m-a ajutat in instruirea mea ca persoană, m-a ajutat să cunosc lumea înconjurătoare. De asemenea, m-a ajutat să cunosc foarte mulţi oameni, iar dintre aceştia mulţi mi-au devenit prieteni foarte buni. Radioul, indiferent pe ce căi transmite, înseamnă informaţie, cunoaştere, este un tovarăş de viaţă, este o sursă importantă şi inepuizabilă de cultură, pentru ţara din care transmite. Prietenul meu radioul, tovarăşul meu de calatorii, primeste un omagiu la inceputul acestui 2013. Sincere felicitări pentru acest eveniment.”


Un alt împătimit al radioului, Volodimir Pivovarov, din regiunea Kiev, Ucraina, ne mărturiseşte: „Ascult aproximativ 20 de posturi zilnic şi trimit rapoarte de recepţie. De asemenea, corespondez pe Internet cu alti împătimiţi de radio, ca şi mine, cărora li se par interesante părerile mele despre lumea de astăzi, despre viaţă şi despre ştirile din lumea radio. Radio-ul este foarte important pentru mine. Datorită pasiunii mele am avut ocazia, pentru prima dată în viaţă, să călătoresc peste hotare, în România. S-a întâmplat în 2004, când Secţia Ucraineană aniversa 10 ani de la înfiinţare. Împreună cu soţia şi fiica noastră, Anastasia, am vizitat România şi am avut şansa să cunosc această ţară, fiind însoţiţi pe parcursul sejurului nostru în judeţul Suceava de un redactor de la Secţia Ucraineană."


Mohamed Al-Sayed Abderrahim din Egipt salută Secţia Arabă de la RRI şi pe toţi ascultătorii postului nostru: „Cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului, îmi face deosebită plăcere să reamintesc rolul umanitar al radioului şi dimensiunea sa, istorică, culturală şi socială, deoarece Radioul a fost şi încă mai este prin emisiunile pe care ni le oferă vocea magică, născută şi creată din progres şi tehnologie. Radioul rămâne prin vechimea şi simplitatea sa un mijloc de informare plăcut şi util pentru toate societăţile. Toate cele bune, Radio România şi tuturor radiourilor din lume.”


Radio România a programat, cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului, un concert extraordinar compus din lucrări semnate de Maurice Ravel, W.A.Mozart şi Jean-Philippe Rameau, avându-l la pupitru pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky.


www.rri.ro
Publicat: 2013-02-13 10:21:00
Vizualizari: 406
TiparesteTipareste