Români în lume - 11.04.2014

români în lume - 11.04.2014 Scriitoarea, jurnalista şi traducătoarea Gabriela Adameşteanu va primi titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi al Literelor, în cadrul unei ceremonii care va avea loc vineri, la Ambasada Franţei din Bucureşti.

Scriitoarea, jurnalista şi traducătoarea Gabriela Adameşteanu va primi titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi al Literelor, în cadrul unei ceremonii care va avea loc vineri, la Ambasada Franţei din Bucureşti. Potrivit unui comunicat al misiunii diplomatice, ”Republica Franceză recunoaşte, prin acest titlu, talentul doamnei Adameşteanu ca scriitoare, calitatea relaţiilor pe care a ştiut să le construiască între Franţa şi România şi munca depusă pentru a face literatura franceză să fie cât mai bine cunoscută în România”. Distincţia va fi înmânată de ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin. Recunoscut ca parte a Ordinului Naţional al Meritului de către Charles de Gaulle în 1965, Ordinul Artelor şi al Literelor recompensează cele mai importante personalităţi culturale ale lumii franceze, dar se acordă şi cetăţenilor de alte naţionalităţi, pentru contribuţii deosebite la îmbogăţirea patrimoniului cultural francez. Printre cele mai cunoscute romane ale Gabrielei Adameşteanu se numără ”Drumul egal al fiecărei zile”, ”Dimineaţa pierdută” şi ”Provizorat”.

 

Teatrul Masca din Bucureşti şi mai multe şcoli româneşti de teatru şi film participă, până pe 16 aprilie, la cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film ClassFest de la Chişinău. România mai este reprezentată de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie “I. L. Caragiale” din Bucureşti, Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea de Arte din Tîrgu-Mureş şi Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iaşi. De asemenea, actorul, regizorul şi profesorul Mihai Mălaimare va coordona atelierul ”De la masca neutră la masca larvară: primii paşi în constituirea unui personaj” şi va susţine conferinţa ”Actorul şi masca în teatrul contemporan”. Cu această ocazie, maestrului Mălaimare i se va acorda titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău.

 

”Toată lumea din familia noastră”, cel mai recent film regizat de Radu Jude, va reprezenta România la cea de-a 21-a ediţie a Zilelor Filmului European, eveniment organizat în Cehia, până pe 22 aprilie. Filmele din cadrul festivalului vor rula la cinematografele Světozor şi Lucerna, din Praga, şi Scala, din Brno. Pelicula ”Toată lumea din familia noastră” a fost proiectată în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin - secţiunea Forum.

 

Arthis - Casa de cultură belgo-română organizează, pe 26 şi 27 aprilie, la Bruxelles, Festivalul Primăverii Româneşti. Ajuns la a noua ediţie, evenimentul este dedicat culturii şi tradiţiilor româneşti, dar şi promovării imaginii României ca stat membru al Uniunii Europene. Potrivit ICR din Bruxelles, regiunea Vâlcea, invitata de onoare a acestui an, va fi reprezentată de artişti şi meşteri populari talentaţi. Muzica şi dansurile tradiţionale vor fi prezentate de grupul folcloric “Haiducii”, de grupul instrumental ”Rapsodia Vâlceană” şi de grupul folcloric româno-belgian Vitrifolk. Meşterii populari îşi vor prezenta creaţiile lor: ceramică, costume tradiţionale, covoare, pictură pe sticlă şi pe lemn şi ouă încondeiate.


www.rri.ro
Publicat: 2014-04-11 13:05:00
Vizualizari: 195
TiparesteTipareste