Ecobanca

ecobanca Peste 2 tone de deșeuri electrice colectate, 300 de persoane înscrise în program și 10.000 de puncte acordate pe Carnetele de ECOnomii, acesta este bilanțul campaniei “ECOBANCA – Banca ta de reciclare”, după o lună de la lansare.

Peste 2 tone de deșeuri electrice colectate, 300 de persoane înscrise în program și 10.000 de puncte acordate pe Carnetele de ECOnomii, acesta este bilanțul  campaniei “ECOBANCA – Banca ta de reciclare”, după o lună de la lansare. Obiectivele acestui proiect, aflat la cea de-a doua ediție, implementat de Asociația Environ în parteneriat cu Ministerul român al Mediului și Schimbărilor Climatice, este acela de a încuraja colectarea separată a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și a deșeurilor de baterii și acumulatori (DBA), România fiind, la acest capitol,  cu mult în urma țărilor europene. Ministrul mediului, Attila Korodi a apreciat că numai o șesime din echipamentele electrice și electronice, bateriile și acumulatorii puși de piață sunt colectați separat după ce se uzează, restul poluând acolo unde sunt depozitați neconform:  „Am decis  ca luna iunie să fie luna deșeurilor. Asta înseamnă că toate eforturile noastre sunt direcționate către acest sector.. Vorbim, în primul rând, despre reglementări clare în domeniu pe care avem de gând să le finalizăm  în luna aceasta, în domenii precum:  ambalaje și deșeurile de ambalaje, vehicule scoase din uz, deșeuri de echipamente electrice și electronice precum și deșeurile din construcții. Noua directivă europeană ne obligă să avem reglementări cât mai clare pe aceste direcții. Eu cred că, dacă ne vom face bine treaba, luna aceasta, industria deșeurilor din România are capacitatea să urmeze un trend ascendent și chiar să devină un important generator de locuri de muncă” .

 

6 rulote au fost amplasate deja în capitală. Traseul punctelor de colectare în cele două luni, cât a mai rămas până la finalul campaniei, este anunțat pe site-ul campaniei www.ecobanca.ro. Attila Korodi: „Una dintre obligaţii este de a asigura cel puţin un punct de colectare la 50.000 de locuitori. În acest context, păstrând proporţiile, numărul de puncte de colectare în Capitală ar trebui să fie de aproximativ 40 de locaţii. Eforturile autorităților locale de a atinge țintele de colectare este unul semnificativ mai ales că vorbim de un deșeu special, tocmai de aceea în anul 2007, în primul meu mandat ca ministru al Mediului, am gândit campania 'Marea Debarasare', un proiect menit să sprijine procesul de colectare, dar şi să atragă atenţia asupra importanţei colectării selective a acestui tip de deşeu. Programul a fost unul de succes, dovadă fiind sutele de tone colectate şi miile de solicitări din partea cetăţenilor de a relua acest program. Am colectat cantităţi semnificative dar, totuși, țintele sunt foarte greu de atins. Cred că autorităţile locale sunt cele care trebuie să preia acest concept, să-l îmbunătăţească, să îl adapteze particularităţilor locale. Tocmai un astfel de exemplu  avem aici, în faţa Ministerului Mediului, derulat la nivelul Municipiului Bucureşti”.

 

Anul trecut, la prima ediție a campaniei Ecobanca, numărul cetățenilor care au participat a fost de doar 1.000, aceștia depunând aproximativ 12 tone de DEEE și DBA la punctele mobile de colectare  amplasate în zone diferite ale orașului. Pentru ediția din acest an, în schimbul deșeurilor uzate cetățeni vor primi  puncte, care se adună pe un card pe care îl primeşte fiecare participant la campanie în momentul înscrierii. Fiecare participant care a acumulat pe card un număr suficient de puncte are dreptul să își aleagă, la finalul campaniei (15 septembrie), un produs din cele oferite ca premiu. Cel mai mare punctaj – 35 de puncte – se acordă la predarea unui frigider, congelator sau mașină de spalat. Pentru cel mai mic premiu – un aparat foto – este nevoie de 300 de puncte, iar cel pentru cel mai mare – o combină frigorifică – de 1.500 de puncte. Andrei Orban, președintele Asociației Environ:  „Cardurile acestea vor reprezenta ID-ul fiecărui cetățean care se înscrie în campanie. Practic, pe perioada următoarelor luni, voluntarii noștri vor sta la dispozitia bucureștenilor în aceste rulote putând să preia  deșeurile de mici dimensiuni și să acorde puncte conform unui regulament. Premiile sunt, spunem noi, atrăgătoare. Avem frigidere, televizoare,  mașini de spălat,  tablete. Importantă este, până la urmă, reacția cetățeanului și dorința de a intra în această competiție. Incercăm să stimulăm colectarea selectivă și să ducem mai departe această  ambasadă că și în România, oamenii sunt în stare să își creeze acasă o societate a reciclării și să renunțe la  pozițiile codașe pe care le ocupă”.

 

Rulotele mobile vin în completarea celor 27 de centre de preluare fixe de deşeuri din echipamente electrice şi electronice care există deja la ora actuală  în capitală. “Ecobanca – Banca ta de reciclare” este prima reţea de puncte mobile de colectare a deşeurilor electrice şi de baterii, dotate cu cea mai avansată tehnică de individualizare a deşeurilor predate care garantează trasabilitatea acestora până la momentul reciclării.

 


www.rri.ro
Publicat: 2014-06-27 09:24:00
Vizualizari: 687
TiparesteTipareste