Jurnal românesc - 28.07.2014

jurnal românesc - 28.07.2014 Românii care au depus bani pentru achiziţionarea de autoturisme Dacia înainte de decembrie 1989 şi nu pot dovedi data constituirii depozitelor la CEC vor fi despăgubiţi, şi ei, de Ministerul Finanţelor.

Românii care au depus bani pentru achiziţionarea de autoturisme Dacia înainte de decembrie 1989 şi nu pot dovedi data constituirii depozitelor la CEC vor fi despăgubiţi, şi ei, de Ministerul Finanţelor. Potrivit unui proiect de ordonanţă publicat pe site-ul ministerului, pe 11 august vor fi emise titluri de stat în limita unui plafon de cinci milioane de lei, cu scadenţa pe 3 septembrie. Valoarea nominală individuală a fiecărui titlu este egală cu cea a despăgubirii, calculată de BRD pe numele fiecăruia dintre deponenţi.

 

Persoanele care deţin mai multe proprietăţi, în afara celei de domiciliu, nu vor mai fi impozitate suplimentar începând de anul viitor, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal. Renunţarea la impozitarea suplimentară este explicată de Guvern prin faptul că această măsură a fost considerată "inechitabilă" de către contribuabili şi a generat numeroase probleme de administrare la nivel local. Legislaţia actuală impune persoanelor fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri, în afara celei de domiciliu, un impozit majorat cu 65% pentru prima clădire, cu 150% pentru a doua clădire şi cu 300% pentru a treia clădire.

 

32 de poliţişti români desfăşoară, în perioada iulie – octombrie, misiuni de suport operativ în Franţa, pentru a sprijini poliţia locală în cazurile în care sunt implicaţi cetăţeni din România. Scopul misiunilor îl reprezintă acordarea de sprijin şi asistenţă partii franceze în instrumentarea cazurilor în care sunt implicaţi cetăţeni români, precum şi facilitarea schimbului de informaţii pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor. Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, 20 dintre angajaţii săi sunt în misiusine până pe 29 august şi patrulează, împreună cu poliţiştii francezi, pentru combaterea infracţionalităţii în Paris. Alţi 12 poliţişi români au început o misiune de suport operativ, care va dura până pe 23 octombrie.

 

11 studenţi de la Universitatea Tehnică din Cluj au câştigat locul I la cel mai mare concurs internaţional de clădiri rezistente la seisme dedicat studenţilor, organizat în Alaska. Macheta cu clădirea de 29 de etaje a fost gândită să reziste la cutremure cu intensitate 10 pe Richter. Clădirea a fost construită din lemn de balsa, un arbore tropical din America, foarte uşor şi elastic, potrivit pentru astfel de construcţii. La concursul organizat în Alaska au participat 37 de universităţi din toata lumea, printre care nume mari, precum Stanford. La ediţia de anul trecut, desfaşurată la Seattle (SUA), studenţii clujeni de la Universitatea Tehnică au obţinut locul al treilea.

 

Aproape 70% din români cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, în timp ce 21% consideră că direcţia este bună, potrivit unui sondaj INSCOP. Pe de altă parte, românii acordă cea mai mare încredere primăriilor - din sfera instituţiilor politice, Armatei - din cea a instituţiilor executive, Bisericii - din sfera instituţiilor sociale sau private şi NATO - din sfera instituţiilor internaţionale. Sondajul mai relevă că 20% dintre români au încredere în Preşedinţie şi 16% în Parlament. Sondajul a fost realizat în perioada 1-6 iulie, la comanda cotidianului Adevărul.


www.rri.ro
Publicat: 2014-07-28 11:53:00
Vizualizari: 321
TiparesteTipareste