Iaşi

iaşi Iaşiul înseamnă înainte de toate istorie, artă, ştiinţă şi inovaţie. Fie că vorbim de vechea cultură Cucuteni, de paginile scrise de marile familii boiereşti...

Iaşiul înseamnă înainte de toate istorie, artă, ştiinţă şi inovaţie. Fie că vorbim de vechea cultură Cucuteni, de paginile scrise de marile familii boiereşti, de momentul istoric al numirii lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Ţărilor Româneşti, Iaşiul a desăvârşit istoria României. Vizitator sau locuitor al acestui oraş din nord-estul României, eşti înconjurat de istorie la fiecare pas.


În călătoria noastră prin Iaşi suntem însoţiţi de Letiţia Popa, de la Consiliul Judeţean Iaşi. „În judeţul Iaşi avem localitatea Cucuteni, unde s-au găsit vestigiile culturii europene cu acelaşi nume, cultura Cucuteni, veche de 5.000 de ani. Apoi, regăsim toate vestigiile perioadei medievale: Curtea Domnească de la Cotnari, Curtea Domnească de la Hârlău. Superba construcţie a mănăstirii Trei Ierarhi a lui Vasile Lupu (domnitor al Moldovei în secolul 17) a însemnat enorm pentru tot ceea ce înseamnă ţara noastră, istoria ţării şi cultura ei. Practic, la Trei Ierarhi a fost prima tiparniţă din Moldova, condusă de mitropolitul Dosoftei, aici a fost înfiinţată prima şcoală din Moldova, Şcoala Vasiliană. Apoi, dantelăria din piatră, specifică acestei biserici, este unică în lume, aşa încât orice vizitator poate fi mândru că întâlneşte o asemenea operă de artă.”


Numele domnitorului român Alexandru Ioan Cuza (1820-1873) este strâns legat de istoria şi evoluţia Iaşiului. Acesta a participat activ la mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova şi la lupta pentru unirea Principatelor, Muntenia şi Moldova. Ne continuăm călătoria, alături de Letiţia Popa: „Găsim marele merit adus în istoria ţării de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. În acest sens, avem Palatul Cuza, de la Ruginoasa, care în luna ianuarie a anului acestuia a fost redeschis publicului cu o nouă expoziţie permanentă, cu bunuri care au aparţinut familiei Cuza. De asemenea, avem Palatul Cuza din Iaşi, astăzi Muzeul Unirii, reşedinţa lui Alexandru Ioan Cuza, principele celor două ţări româneşti. Rămăşiţele domnitorului se găsesc în biserica Trei Ierarhi, aceeaşi biserică, unde acum 300 de ani, moaştele Sf. Cuvioase Parascheva, care protejează astăzi toată Moldova şi toată România au fost adăpostite şi reprezintă miracolul bisericii Trei Ierarhi.”


Iaşiul, înainte de toate, înseamnă cultură. Toată activitatea societăţii Junimea, societate culturală infiinţată în anul 1863, care a încurajat atâţia oameni să scrie şi să-şi facă opera cunoscută, dăinuieşte prin tot ceea ce înseamnă Muzeul Literaturii de la Iaşi. Apoi, în permanenţă viu, vă aşteaptă teiul poetului naţional Mihai Eminescu, în parcul Copou, pentru a vă aminti bucuria de a fi în natură. Letiţia Popa, din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi. „Se poate vizita, de asemenea, bojdeuca lui Ion Creangă, şi el încurajat să-şi scrie amintirile, este primul muzeu memorial din România, deschis în anul 1918. Acesta păstrează acea parte de tradiţie şi de spiritualitate românească în căsuţa mică din cartierul ieşean Ţicău şi înseamnă atât de mult pentru oricine a citit Amintiri din copilărie, fiindcă bojdeuca e locul unde s-au scris aceste amintiri. Amintirile s-au trăit la Humuleşti, dar s-au scris la Iaşi.”


Iaşiul nu are un centru pietonal. Există doar o străduţă pietonală, însă turistul se poate pierde pe străduţele foarte romantice din Copou, unde sunt restaurante cu specific românesc şi internaţional sau pe străduţele foarte frumoase din spatele Universităţii de Medicină, unde sunt multe case vechi, boiereşti. În unele dintre ele sunt amenajate, de asemenea, restaurante foarte frumoase, unde vă puteţi delecta cu celebrul borş moldovenesc, tochitura moldovenească dar şi cu vestitele plăcinte. Acestea sunt primele trei feluri de mâncare care ar alcătui un meniu tradiţional complet.


Sau puteţi merge la teatru, completează ghidul nostru, Letiţia Popa. La Teatrul Vasile Alecsandri: „Este un teatru construit după planurile arhitecţilor care au făcut teatrul din Viena. Este un teatru care astăzi îşi găseşte din nou energia de a aduce în scenă piese importante, spectacole unice. S-a redeschis stagiunea cu Iaşi în carnaval, în regia lui Alexandru Dabija, iar apoi a fost rândul maestrului Andrei Şerban să pună în scenă Indiile galante şi troienele, care uimesc prin spectaculozitate şi grandoare. Sunt sute de costume, o interpretare de excepţie, o emoţie care cu greu poate fi descrisă în cuvinte.”


În judeţul Iaşi există numeroase zone în care natura ne surprinde. Regăsim zona largă a Jijiei, o mică deltă a Moldovei, unde se găsesc flora şi fauna specifice zonei Moldovei. Se poate merge, de asemenea, în rezervaţia naturală Valea lui David, unde o alunecare de teren a făcut posibilă apariţia vegetaţiei de silvostepă, caracteristică zonei dobrogene. Lunca Prutului este iarăşi o zonă care poate fi destinaţia oamenilor care iubesc natura. Chiar în oraşul Iaşi, se poate vizita Grădina Botanică. Cum stăm însă la capitolul ofertei de cazare? Ne răspunde Letiţia Popa, din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi: „Foarte bine. Există numeroase hoteluri. Unele dintre ele sunt foarte moderne, altele păstrează urme ale istoriei. Hotelul Traian, spre exemplu, este construit de Gustave Eiffel, după planurile marelui arhitect francez. Există însă numeroase locuri de cazare. În general, toţi cei care vin din străinătate în România se aşteaptă să găsească un loc diferit de ce este în realitate. În Iaşi vor găsi civilizaţie, istorie, artă, cultură. Nu este un loc de care ar trebui să te îndepărtezi şi să spui că nu vei mai veni niciodată. În general, sunt surprinşi plăcut de ceea ce văd.”


Iaşiul se poate vizita în orice perioadă a anului, însă există anumite perioade în care au loc evenimente importante, în funcţie de care e recomandabil să vă programaţi şi sejurul. Iată care sunt acestea. „În fiecare an, la Iaşi, se organizează Festivalul Cucuteni 5.000, un târg naţional de ceramică tradiţională. De asemenea, în fiecare an avem Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, care se desfăşoară la Teatrul Luceafărul. În egală măsură, ne aliniem Nopţii Albe a Muzeelor, la nivel naţional, în luna mai. În luna octombrie este ziua oraşului şi pelerinajul la Sf. Parascheva, ocazie cu care se organizează foarte multe spectacole, festivităţi, Noaptea Albă a Iaşiului. Sunt multe evenimente care se desfăşoară în acea perioadă. Putem vizita oricând Iaşiul, dar ideal este să savurăm mirosul teilor, pe dealul Copou.”


Iar pentru a simţi mirosul teilor din Iaşi, ar trebui să veniţi în ultima decadă a lunii mai sau începutul lunii iunie. Şi nu uitaţi, cu cât vă faceţi rezervările mai devreme, cu atât ofertele agenţiilor de turism sunt mai tentante.


www.rri.ro
Publicat: 2013-04-04 10:34:00
Vizualizari: 284
TiparesteTipareste