Raportul Planeta Vie 2014

raportul planeta vie  2014 Fauna salbatică a lumii s-a redus cu mai mult de jumătate, în ultimii 40 de ani, avertizează Raportul “Planeta Vie”, ediţia 2014, realizat de organizaţia ecologistă World Wide Fund of Nature (WWF).

Fauna salbatică a lumii s-a redus cu mai mult de jumătate, în ultimii 40 de ani, avertizează Raportul “Planeta Vie”, ediţia 2014, realizat de organizaţia ecologistă World Wide Fund of Nature (WWF). Totodată, trăim şi consumăm resursele ca şi  cum am mai avea o planetă la dispoziţie, la nivel mondial cerinţa umanităţii este cu 50% mai mare decât capacitatea de regenerare a planetei. Studiul arată că cea mai mare ameninţare înregistrată la adresa biodiversităţii provine din impactul combinat al pierderii şi degradării habitatelor. La acestea se adaugă pescuitul şi vânătoarea, dar şi schimbările climatice.

 

Magor Csibi, director la WWF România: „Din păcate, în ultimii 40 de ani, de când facem acest raport Planeta Vie  diversitatea pe  planeta noastră este în continuă scădere. In acelaşi timp şi amprenta noastra asupra acestei planete este din ce în ce mai puternică. Consumul nostru creşte de la o zi la alta şi nu facem nimic ca să avem o planetă sănătoasă. In acest moment, numărul populaţiilor de peşti, păsări, mamifere, amfibieni  şi reptile s-a redus cu 52%, în ultimii 40 de ani, adică mai bine de jumătate din vieţuitoarele planetei noastre au fost distruse în aceşti ani. Dacă ne uităm la speciile de apă dulce, 76%, adică trei sferturi din totalul acestor specii s-au pierdut în ultimii 40 de ani. E un lucru înspăimântător mai ales dacă ne uităm şi la trendul nostru de consum putem să vedem că, în acest moment, trăim pe această planetă de parcă am avea încă jumătate de planetă. Adică consumăm cât poate să genereze 1,5 planete”.

 

 Raportul “Planeta Vie“ arată că doar ariile protejate administrate eficient pot susţine fauna sălbatică. Un exemplu ar fi creşterea populaţiilor de tigri din Nepal, specie clasificată ca fiind pe cale de dispariţie de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii. In general, în ariile protejate dispar de două ori mai puţine exemplare decât în zonele neprotejate. Raportul avertizează că omul distruge populațiile de animale peste tot, inclusiv în oceanele lumii. Populațiile marine au cunoscut între 1970 și 2010 un declin de aproape 40%, fiind afectate în special specii ca broasca țestoasă marină, multe specii de rechin, dar și păsările migratoare cum ar fi albatrosul. Raportul mai arată că declinul critic al biodiversităţii este mai accentuat în zonele tropicale.

 

Magor Csibi: „Pierderile mari sunt în acele regiuni care sunt sub presiune economică, adică zonele care se dezvoltă  în mod special în America de Sud, Africa şi Asia de sud-est. Insă nu trebuie să luăm aceste pierderi sau aceste cifre ca şi cifre absolute pentru că dacă ne uităm la ultimii 40 de ani putem să vedem că şi Europa a avut un trend mare de exploatare. In prezent însă în Europa există o mică revenire a biodiversităţii dar, să nu uităm că Europa şi celelalte continente  inclusiv ţara noastră pun presiune pe America de Sud, Africa şi Asia de sud est pentru resurse de care avem nevoie”.

 

Dacă ne referim la amprenta ecologică adică presiunea pe care o exercită omenirea asupra ecosistemelor, există un derapaj foarte mare între țări. Există țări care consumă cu mult  mai mult dacât poate oferit planeta cum ar fi ţările arabe şi cele foarte dezvoltate (SUA, Suedia, Belgia, Danemarca ) şi sunt ţări care nu consumă nici măcar jumătate din cât ar putea să producă planeta pentru ei. România are o amprentă ecologică mica datorită prăbuşirii industriei, spune Magor Csibi: ”România este puțin sub medie adică, dacă toți  locuitorii planetei ar trăi ca românii, ar consuma 1,4 planete. Este cea mai mică amprentă de carbon din UE, însă, din păcate, nu se datorează unei strategii care să tină cont de dezvoltarea sustenabilă ci, mai degrabă, se datorează colapsului industriei de după 1989. Industria nu s-a mai refăcut iar, în acest moment, nu există strategii coerente care să integreze sustenabilitatea în toate ramurile, de exemplu la transporturi, construcții și în multe alte domenii nu există elementul “mediu” sau este foarte firav implementat.”

 

Raportul “Planeta Vie” mai arată că peste 200 de bazine hidrografice care alimentează mai mult de 2,5 miliarde de oameni se confruntă cu deficit de apă cel puţin o lună pe an. Autorii raportului vin şi cu soluţii şi sugerează extinderea suprafetelor de arii protejate, conservarea şi regenerarea pădurilor, un management corespunzător al resurselor de apă, protejarea speciilor sau reconstrucţia zonelor umede. Realizarea unui acord global care favorizează o economie bazată pe reducerea emisiilor de carbon este esenţială, în opinia specialiştilor, ţinând cont de faptul că utilizarea combustibililor fosili este, în prezent, factorul cu ponderea cea mai mare în amprenta ecologică, se mai menţionează în Raportul “Planeta vie” 2014 ajuns la cea de a zecea ediţie.


www.rri.ro
Publicat: 2014-10-31 09:49:00
Vizualizari: 658
TiparesteTipareste