Primul festival dedicat voluntarilor

primul festival dedicat voluntarilor În 2011, cu ocazia Anului European al Voluntariatului, au fost popularizate nişte statistici nu tocmai optimiste.

În 2011, cu ocazia Anului European al Voluntariatului, au fost popularizate nişte statistici nu tocmai optimiste. O cercetare sociologică din 2007 menţiona că 14,4% din populaţia României declara că a desfăşurat activităţi de voluntariat în ultimele douăsprezece luni. În acelaşi timp, media de la nivelul UE se situa între 23%-25%. Iar în 2008, conform unui barometru de opinie publică axat pe tineret, participarea la activităţi de voluntariat şi apartenenţa la organizaţii neguvernamentale avea cote reduse. Peste jumătate dintre tineri nu erau dispuşi să participe ca voluntari în organizaţii neguvernamentale. Mai mult de o treime îşi manifestau disponibilitatea de principiu pentru activităţile de voluntariat, în vreme ce doar o mică parte dintre aceştia participă efectiv. Cu toate acestea, dintre cei care fac voluntariat cei mai mulţi sunt tineri.


De atunci şi până acum, numărul lor pare să fi crescut. Şi pentru a le răsplăti eforturile şi devotamentul, întreaga lună aprilie le este dedicată în cadrul primului festival al voluntarilor - „Volunteers’ Fest.” -, organizat chiar de către ei prin asociaţia „Brigada de voluntari.” Cu managerul de proiect Cristina Mercioniu – ea - însăşi studentă şi voluntară – am stat de vorbă chiar în timpul desfăşurării festivalului şi am aflat ce li s-a pregătit voluntarilor în aprilie: "Noi am segmentat luna aprilie care le este dedicată. Am început festivalul şi îl vom încheia cu o piesă de teatru. Primul spectacol a avut loc pe 1 aprilie, s-a numit „Doar un voluntar” şi este o producţie a Teatrului Forum. Apoi, au urmat săptămâna creativă plină de workshopuri menite să le stimuleze creativitatea cum ar fi origami, desen, design vestimentar. Apoi, am continuat cu o săptămână educativă în timpul căreia am organizat mai multe cursuri de pregătire, inclusiv de organizare de evenimente. La final, am programat săptămâna aplicativă cu un concurs dedicat ong-urilor şi săptămâna sportivă cu olimpiada voluntarilor. Avem şi un concert organizat de noi unde ne vom distra până dimineaţa."


În felul acesta, voluntarii care lucrează, de fapt, în timpul concertelor la care participă şi nu se pot bucura de ele, au parte de relaxarea mult dorită. În plus, festivalul reprezintă şi o modalitatea de a-i stimula pe tineri să încerce această activitate. Despre alte stimulente – deocamdată în stadiu de proiect – ne vorbeşte tot Cristina Mercioniu: "Prin acest proiect, vrem să implementăm un carnet de voluntar prin care toţi voluntarii să aibă beneficii. E un proiect pilot pe care-l vom aplica, mai întâi, în „Brigada de voluntari”. E un carnet asemănător celui de elev unde este notată experienţa pe care o persoană o are în calitate de voluntar, numărul de evenimente la care a participat. În felul acesta, sunt mai credibili când se duc la un eventual interviu de angajare. Alte beneficii ar fi reduceri de preţ pe mijloacele de transport, pe care oricum le au studenţii. Dar voluntarii sunt altfel de studenţi, studenţi care şi oferă ceva societăţii, nu doar aşteaptă reduceri."


Înfiinţată în 2008, „Brigada de voluntari” este o asociaţie care pune, la dispoziţia organizatorilor de evenimente diverse, voluntari dispuşi să ajute la bunul mers al treburilor. Ionuţ Tunaru, fondatorul asociaţiei, se află la festival tocmai pentru a le arăta celor mai tineri voluntari unele trucuri ale meseriei. Am profitat de prilej pentru a-l întreba cum a pornit „Brigada de voluntari”: "Am fost contactat de un organizator de evenimente să mă întrebe dacă pot face o echipă de voluntari pentru un festival. Am zis „da”. Am crezut să pot face treaba asta singur, dar n-am reuşit. Dar începusem deja să-mi construiesc o echipă. Am trecut cu bine de acel eveniment, am colaborat şi în 2009, iar din 2010, ne-am extins şi către ceilalţi organizatori. Numărul voluntarilor e impresionant, cred că avem 800 de oameni în baza de date care participă şi se înscriu la tot felul de evenimente."


Care sunt avantajele pe care tinerii le dobândesc practicând voluntariatul? Ionuţ Tunaru: "Ei dobândesc nişte calităţi şi reuşesc să-şi pună în practică nişte idei şi abilităţi. Iar apoi, pot merge mai departe şi să se angajeze, nu neapărat în domeniul organizării de evenimente. În primul rând, învaţă să-şi organizeze mai bine timpul, modul de lucru. Totul trebuie să fie eficient şi dacă tu întârzii, poate 30 sau 40 de oameni nu mai pot intra la eveniment în timp util. Lucrurile sunt făcute, aşadar, la cald."


Nu în ultimul rând, voluntariatul este o oportunitate pentru tineri de a petrece mai mult timp cu cei de vârsta lor şi alte circumstanţe decât cele şcolare sau universitare. Este exact ce i s-a întâmplat Andreiei din „Brigada de voluntari” când a intrat în anul I la Academia de Studii Economice din Bucureşti: "Am început să fac voluntariat încă din anul I de facultate. În ASE, oricum sunt foarte multe asociaţii care recrutează studenţi încă din anul I. Mi-a plăcut de ei, căci erau veseli şi nu înţelegeam exact de ce toată lumea vrea să facă voluntariat. Nu făcusem până atunci, dar i-am văzut pe ei şi mi-am dat seama că vreau să fiu şi eu cu ei la evenimente. Îmi place foarte mult."


Ultimul eveniment programat în cadrul „Volunteers Fest” este programat miercuri, 24 aprilie. Va fi un concert al unor trupe tinere, pe gustul voluntarilor şi potrivit vârstei pe care o au majoritatea dintre ei.


www.rri.ro
Publicat: 2013-04-24 11:52:00
Vizualizari: 133
TiparesteTipareste