Români în lume - 6.11.2014

români în lume - 6.11.2014 Naistul Gheorghe Zamfir a fost decorat de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu Ordinul Republicii.

Naistul Gheorghe Zamfir a fost decorat de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincţie de stat a acestei ţări, în semn de înaltă apreciere a meritelor în dezvoltarea artei muzicale, pentru contribuţia substanţială la promovarea valorilor culturale naţionale şi prodigioasa sa activitate de creaţie. Gheorghe Zamfir este autorul a peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic, a vândut peste 120 de milioane de discuri în toată lumea, are peste 160 de albume înregistrate şi peste 100 de discuri de aur şi de platină, alături de numeroase distincţii şi onoruri la nivel mondial. A fost primit de trei ori la Vatican, devenind primul muzician care a cântat în timpul unei mese private a Papei Ioan Paul al II-lea, primind medalia Vaticanului şi de două ori diploma Universităţii Don Bosco din Roma. De asemenea, Gheorghe Zamfir a înregistrat muzică pentru numeroase filme de succes franceze şi americane.

 

Scriitorul Mircea Cărtărescu participă, de joi, timp de o săptămână, la un amplu turneu de promovare a romanului 'Aripa dreaptă' – al treilea volum al trilogiei 'Orbitor' – în Germania, Elveţia şi Austria. Organizat de Editura austriacă Paul Zsolnay, cu sprijinul Institutului Cultural Român, turneul cuprinde evenimente la Berlin, Frankfurt, Heidelberg, Basel, Passau, Graz şi Viena. Primele două volume, 'Aripa stângă' şi 'Corpul', au apărut la aceeaşi editură Paul Zsolnay în 2007 şi 2011. Traducerea integrală în limba germană a trilogiei a fost realizată de Gerhardt Csejka şi Ferdinand Leopold. Potrivit criticii literare, 'Orbitor' este cel mai bun roman românesc al ultimilor ani. Poetul, prozatorul şi publicistul Mircea Cărtărescu, considerat de critici drept cea mai importantă figură a generaţiei optzeciste din literatura română, este unul dintre cei mai traduşi autori români din ultimele două decenii.


Peste 50 de filme de scurtmetraj au intrat în competiţia pentru cele cinci premii care vor fi acordate în acest an la cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native, care a început, miercuri, la Palatul Culturii din Târgu Mureş. Din totalul celor 602 filme înscrise la prejurizare, de pe toate continentele, au fost selectate 50 de pelicule din 20 de ţări. Dintre acestea, 26 sunt filme de ficţiune, 17 de animaţie, 6 documentare şi 2 experimentale. Pe lângă concurs, în programul festivalului vor avea loc şi proiecţii de lungmetraje maghiare şi româneşti care au avut premiera recent sau care nu au ajuns, încă, în faţa marelui public, dar care au fost remarcate pe plan internaţional. 


Curatoarea de origine română Tincuţa Heinzel va prezenta joi, 13 noiembrie, proiectul de expoziţie 'Haptosonics' la Centrul de Artă Digitală din Stockholm. Iniţiat în colaborare cu curatoarea norvegiană Hillevi Munthe, proiectul 'Haptosonics' a fost prezentat în 2013 la Atelier Nord din Oslo, cu sprijinul ICR Stockholm, şi explorează potenţialul artistic al textilelor electronice. Prezentarea va avea loc în contextul inaugurării, de către Universitatea Stockholm, a centrului de artă digitală DAC Gallery, un spaţiu dedicat proiectelor interdisciplinare, care îmbină arta şi ştiinţa. Proiectul expoziţional 'Haptosonics' investighează relaţia dintre formele de experienţă tactilă şi acustică. Interesat de potenţialul artistic al combinaţiei dintre tehnologiile digitale şi materialele textile, proiectul prezintă câteva din cele mai relevante abordări în domeniul esteticii computerizate din domeniul textil şi impactul pe care acestea îl au asupra spectatorului. 


www.rri.ro
Publicat: 2014-11-06 11:49:00
Vizualizari: 204
TiparesteTipareste