Români în lume - 21.11.2014

români în lume - 21.11.2014 Prima carte despre ascultătorii RRI care au vizitat România a fost lansată, joi, la Târgul Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură, organizat la Bucureşti de Radio România, târg care se va încheia duminică.

Prima carte despre ascultătorii RRI care au vizitat România a fost lansată, joi, la Târgul Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură, organizat la Bucureşti de Radio România, târg care se va încheia duminică. Este vorba despre volumul bilingv „Depărtările nu ne vor despărţi niciodată”, alcătuit pe baza interviurilor, a declaraţiilor şi a fotografiilor ascultătorilor RRI din aproape 20 de ţări care au câştigat Marile Premii ale concursurilor de cultură generală organizate de Radio România Internaţional începând din 1995. Volumul va fi distribuit gratuit unor înalţi reprezentanţi ai statului român, ai ambasadelor şi ai filialelor ICR de peste hotare şi va ajunge la ascultătorii RRI care au câştigat sejururi în România, dar şi la alţi ascultători RRI din diferite state ale lumii.

 

O întâlnire cu studenţii Universităţii Economice din Izmir, care a inclus o serie de prelegeri despre relaţiile româno-turce, a deschis, joi, Zilele Culturii Române la Izmir, Salonic, Canakkale şi Edirne. Consulul general al României la Izmir, Cerasela Nicolaş, rectorul Universităţii Economice din Izmir, prof. dr. Oguz Esen, preşedintele Camerei de Comerţ Izmir şi preşedintele Consiliului Fondator al Universităţii, Ekrem Demirtaş, şi lector dr. Dragoş Mateescu au evidenţiat în cuvântul lor cursul ascendent al relaţiilor dintre România şi Turcia. Zilele Culturii Române, organizate în perioada 20 noiembrie - 3 decembrie, au mai inclus proiecţia unei selecţii de scurtmetraje româneşti din ultimii ani şi un spectacol de teatru al trupei „Two of Us”, evenimente urmate, vineri, de vernisajul expoziţiei „Adakale is Alive!” şi de un recital al sopranei Otilia Rădulescu Ipek de la Opera de Stat din Istanbul.

 

Filmul „Filantropica”, regizat de Nae Caranfil în anul 2002, va putea fi vizionat la Cinematograful Belvárosi Mozi din Seghedin pe 23 noiembrie, cu subtitrare în limba maghiară, anunţă într-un comunicat Filiala Seghedin a ICR Budapesta. Difuzată sub genericul „Dinică 80+”, producţia este una dintre ultimele realizări ale actorului român Gheorghe Dinică, omagiat anul acesta atât la Budapesta, cât şi la Seghedin, la opt decenii de la naşterea sa. Filmul s-a bucurat de apreciere internaţională şi de premii precum: Premiul juriului la Festivalul internaţional de la Mons, Premiul publicului la Festivalul de film de la Paris, Premiul special al juriului la Festivalul „goEast” de la Wiesbaden şi Premiul publicului la „Weekend-ul Internaţional al Filmului” de la Würzburg.

 

Opt filme şi trei scurtmetraje româneşti vor rula până pe 9 decembrie 2014 la cinematograful Odyssée din Strasbourg, în cadrul săptămânilor filmului românesc. Evenimentul, aflat la a treia ediţie, este organizat de Institutul Cultural Român Bruxelles şi de Asociaţia Studenţilor Români din Strasbourg. Pe parcursul celor trei săptămâni de film românesc vor intra în dialog cu publicul patru invitaţi. Primul film în dialect aromân din istoria cinematografiei „Nu sunt faimos,  dar sunt aromân” - va fi proiectat în premieră în Franţa, în prezenţa regizorului Toma Enache. Ceilalţi invitaţi sunt scenaristul Adrian Lustig (Funeralii fericite), regizorul Andrei Georgescu (Dialoguri terapeutice) şi actorul Igor Babiac din Republica Moldova (La limita de jos a cerului). ICR Bruxelles sprijină prezenţele româneşti pe marile ecrane din Alsacia, în vederea facilitării accesului publicului larg la producţiile şi coproducţiile noii generaţii de cineaşti români. 


www.rri.ro
Publicat: 2014-11-21 12:00:00
Vizualizari: 432
TiparesteTipareste