Revoluţia română

revoluţia română Acum 25 de ani, veştile negre începeau să curgă din România şi toate vorbeau de o represiune sângeroasă, de forţa înarmată a statului împotriva propriului popor – civili neînarmaţi.

Acum 25 de ani, veştile negre începeau să curgă din România şi toate vorbeau de o represiune sângeroasă, de forţa înarmată a statului împotriva propriului popor – civili neînarmaţi. Altfel spus, cei ce se proclamau reprezentanţi ai poporului îşi asasinau semenii care îşi cereau dreptul la libertate.

 

În niciuna dintre ţările Estului comunist de atunci, represiunea mişcărilor revoluţionare din 1989 nu ajunsese la deschiderea focului în plin împotriva demonstranţilor. Ori, la Timişoara, din 17 decembrie oamenii au murit necontenit sub gloanţele represiunii. Au fost zile de luptă în care timişorenii, cu mâinile libere, s-au opus zbaterilor disperate ale regimului. Cu o forţă de nestăvilit, demonstranţii au protestat în stradă şi au creat spontan structurile ad hoc care au organizat protestul martiric al timişorenilor.

 

Întâmplător sau nu, Ceauşescu efectua o vizită oficială, una dintre celebrele sale vizite de stat, de această dată în Iran. Construindu-şi o imagine de personaj cu anvergură internaţională, implicat în marile probleme ale omenirii alături de marile puteri, Ceauşescu a susţinut legături privilegiate cu regimuri autoritare din aşa numita Lume a Treia. Se bănuieşte că el căuta chiar un refugiu în aceste regimuri prietene, dar derularea evenimentelor ne dau dreptate să bănuim că nu se gândea la ieşirea din scenă. Altfel spus, dictatorul comunist al României nu înţelegea ce se întâmplă în jurul lui şi căuta doar perpetuarea regimului său, fără absolut nicio modificare. Pasul până la crimă împotriva propriului popor a fost unul mic şi a fost făcut imediat.

 

Cum a venit din Iran, Nicolae Ceauşescu, soţia sa, Elena, care îl seconda, ba chiar potenţa în acţiunea sa, şi alţi locotenenţi din partidul comunist au apărut la televiziunea publică, singura existentă în acel moment şi total supusă regimului, în poza de grup care trebuia să dea o imagine de forţă şi siguranţă. S-a văzut, însă, deruta capilor unui regim dictatorial, singurătatea unui dictator rupt de realitate, dispus să meargă până la capăt în nebunia lui. Din păcate, nimeni de la vârful regimului sau al partidului comunist nu a riscat să i se opună, să-l oprească pe Ceauşescu să dea ordinele sale criminale.

 

Dacă în alte ţări ale Estului comunist, de acum 25 de ani, regimul generase o opoziţie capabilă să-şi înlocuiască liderul de factură comunistă, în România duritatea regimului a înăbuşit din faşă orice tendinţă de acest fel. Regimul comunist român nu a fost în stare să se schimbe, să se reformeze, cum cereau ideile gorbacioviste ale momentului, ajungându-se, inevitabil, la o explozie populară, de amploare, în căutarea disperată a libertăţii.

 

Timişoara continua lupta când Ceauşescu, revenit din Iran, organizează, în Bucureşti, şi un miting popular ce trebuia să-i arate o susţinere indestructibilă.

 

Cu două decenii în urmă, în acelaşi loc, Ceauşescu uimise lumea cu un miting împotriva invadării Cehoslovaciei de către Uniunea Sovietică şi partenerii săi estici. România nu participase la reprimarea „Primăverii de la Praga”, or Ceauşescu căuta să profite, în 1989, de prestigiul câştigat atunci. Numai că, între timp, lumea se schimbase, iar Ceauşescu era acum un dictator de esenţă criminală stalinistă. Când Nicolae Ceauşescu chema poporul să-l susţină, la Timişoara continua să se moară cu pieptul gol în faţa armelor ce acţionau la ordinele sale criminale.

 

Mitingul bucureştean a declanşat explozia finală, generalizând protestul Timişoarei însângerate. Pe 22 Decembrie, Ceauşescu lasă puterea şi încearcă să-şi salveze pielea. Peste câteva zile ajungea să fie executat sumar, în urma unei proces sumar. Avea pe conştiinţă chinurile de un sfert de secol ale unui popor de 23 de milioane, ţinut în sclavia unei idei nebune, şi represiunea genocidară dezlănţuită în decembrie 1989. 


www.rri.ro
Publicat: 2014-12-20 07:11:00
Vizualizari: 654
TiparesteTipareste