QSL ianuarie 2015 – Peştera Movile

qsl ianuarie 2015 – peştera movile Situată în imediata apropiere a oraşului Mangalia (port la Marea Neagră, sud-estul României), peşterea Movile a fost descoperită în anul 1986 în cursul unor prospecţii pentru construirea unei termocentrale.

Situată în imediata apropiere a oraşului Mangalia (port la Marea Neagră, sud-estul României), peşterea Movile a fost descoperită în anul 1986 în cursul unor prospecţii pentru construirea unei termocentrale. Peştera are o lungime de 300 de metri şi nu este deschisă publicului, fiind un domeniu rezervat exclusiv cercetării.

 

Accesul în peşteră se face printr-un puţ artificial, la capătul căruia se ajunge în galerii cu o înălţime care variază între unul şi doi metri, parţial inundate. Ceea ce a uimit lumea ştiinţifică este ecosistemul descoperit în această peşteră, complet izolat de mediul exterior. Mediul din subteran este bogat în hidrogen sulfurat, sărac în oxigen, cu o concentraţie de dioxid de carbon ridicată, de 3,5%, la fel ca şi concentraţia metanului, de 1-2%. Lucrările de cercetare de la începutul anilor 1990, făcute de speologii români, au dus la descoperirea unor specii necunoscute de melci, viermi, păianjeni, lipitori şi scorpioni care trăiau în acest mediu prielnic pentru ele, dar ostil altor vieţuitoare de pe Terra. De asemenea, apa din peşteră are o compoziţie chimică diferită faţă de cea a fântânilor din apropiere. Apa sulfuroasă din peşteră vine din adâncul pământului, pe canale carstice închise si are o temperatură de 21 de grade Celsius. Nevertebratele întâlnite în peştera Movile au corpul depigmentat şi se remarcă prin absenţa simţului văzului. Aceste nevertrabarte se hrănesc cu bacterii şi ciuperci care, la rândul lor, obţin energia din izvoarele calde sulfuroase.

 

Descoperirea unui ecosistem care funcţionează pe baza chemosintezei şi nu pe baza fotosintezei a atras atenţia cercetătorilor de la Agenţia spaţială nord-americană NASA, care au comparat condiţiile de viaţă din peştera Movile cu cele de pe planeta Marte. Peştera Movile i-a inspirat şi pe scenariştii americani, iar în 2005 a apărut filmul “The Cave”, în regia lui Bruce Hunt, turnat în România, dar într-o altă locaţie. 


www.rri.ro
Publicat: 2015-01-26 16:46:00
Vizualizari: 2602
TiparesteTipareste