Români în lume - 13.02.2015

români în lume - 13.02.2015 Vineri şi sâmbătă, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti are loc a 11-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Şcolar în limba spaniolă, la care vor participa zece grupuri din toată ţara.

Vineri şi sâmbătă, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti are loc a 11-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Şcolar în limba spaniolă, la care vor participa zece grupuri din toată ţara. Obiectivul evenimentului este prezentarea grupurilor de teatru din unităţile de învăţământ în care se studiază Bacalaureatul Spaniol. Fiecare grup va reprezenta o piesă scrisă de un autor spaniol. Piesele vor fi prezentate în limba spaniolă. Câştigătorii locurilor unu şi doi vor reprezenta România în a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Şcolar în limba spaniolă, ce va avea loc tot la Bucureşti, între 22 şi 28 aprilie.

 

“Aferim!”, de Radu Jude, singurul film românesc din competiţia Festivalului de la Berlin 2015, a avut premiera mondială miercuri şi a fost primit cu aplauze din partea publicului, în timp ce presa internaţională de profil a publicat cronici elogioase la adresa sa. Publicaţia The Hollywood Reporter califică filmul lui Radu Jude drept “o lecţie aspră de istorie”. “Sub poleiala umorului dezmăţat şi a imaginii răvăşitoare se ascunde un cal troian - o dramă acidă despre efectele toxice, pe termen lung, ale sclaviei, misoginismului şi rasismului”, adaugă publicaţia americană. Revista Variety consideră, la rândul său, că "Aferim!" este cel mai reuşit dintre filmele lui Radu Jude şi constată că regizorul român este în continuare preocupat de “jocurile de putere” şi de “umilinţele” la care oamenii se supun unii pe alţii.

 

Televiziunile britanice Channel 4 şi 4Seven vor difuza, începând din 17 februarie, o serie de documentare despre imigranţii români veniţi în Marea Britanie. Potrivit postului Channel 4, documentarele, grupate sub titlul "The Romanians Are Coming" („Vin românii”), analizează vieţile celor care se stabilesc în Marea Britanie, încercând să dezvăluie adevărul aflat dincolo de materialele de presă despre imigraţie. Primul episod va avea ca subiect situaţia lui Alex, care doarme într-o parcare din apropierea gării Victoria şi care îi ajută pe alţi români să vină la Londra. În acelaşi episod este prezentată viaţa unui român de etnie romă, Sandu, care încearcă să se stabilească în oraşul Liverpool, deşi nu prea ştie limba engleză. Episodul al doilea va explora situaţia socială din România şi cauzele care îi împing pe români să meargă în Marea Britanie.

 

Cărtureşti Carusel, cea mai nouă din cele 16 librării-concept din reţeaua omonimă, a fost deschisă, joi, într-o clădire-monument istoric din Centrul vechi al Bucureştiului, confiscată de comunişti şi revendicată de proprietari în 2007. Situată pe strada Lipscani, la numărul 55, librăria se înalţă pe şase niveluri, însumând 1.000 de metri pătraţi, într-o clădire care îşi redeschide porţile după un sfert de secol. În prezent, sunt aproximativ 10.000 de volume în Librăria Cărtureşti Carusel, dar este de aşteptat ca numărul acestora să crească. Cu un bistro la ultimul etaj, un spaţiu multimedia la subsol şi o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj, librăria se pregăteşte să spună o nouă poveste pe o stradă cu o vibrantă tradiţie comercială.

 

Teatrul maghiar “Tamasi Aron” din Sfântu Gheorghe va găzdui în perioada 18-31 martie a 3-a ediţie a Festivalului internaţional 'Reflex', care se doreşte a fi un punct de întâlnire al celor mai diverse stiluri artistice şi teatrale contemporane din centrul, estul şi vestul Europei. Directorul Teatrului “Tamasi Aron”, Bocsardi Laszlo, a precizat că festivalul s-a născut din curiozitatea de a privi dincolo de 'propriul spaţiu cultural'. Ediţia din acest an a festivalului va aduce la Sfântu Gheorghe trupe din Ungaria, Serbia, Polonia, Lituania, Austria şi România. 


www.rri.ro
Publicat: 2015-02-13 12:47:00
Vizualizari: 344
TiparesteTipareste