Berlinala 2015: Radu Jude, Ursul de Argint pentru regia "Aferim!"

berlinala 2015: radu jude, ursul de argint pentru regia "aferim!" Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regia "Aferim!". Un al doilea premiu pentru regie a fost acordat regizoarei Małgorzata Szumowska, pentru "Body".

Regizorul român Radu Jude a câștigat Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internațional de Film 2015 de la Berlin cu producția "Aferim!". Premiera mondială a filmului "Aferim!" a avut loc în cadrul proiecțiilor din competiția internațională a Berlinalei, pe 11 februarie.

 

Regizorul român a subliniat că premiul aparține întregii echipe care a lucrat la acest proiect și că își dorește ca autoritățile române să susțină, în viitor, mai mult, filmul românesc de calitate.

 

"Aferim!" este un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob țigan fugar (Cuzin Toma). Filmul a fost finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene și susținut de Eurimages — fondul Consiliului Europei alocat cinematografiei.

 

Un al doilea Urs de Argint pentru regie a fost câștigat de Malgorzata Szumowska cu filmul "Body".

 

Radu Jude s-a aflat în competiție cu mari nume ale cinematografiei mondiale, printre care Werner Herzog, Terrence Malick, Peter Greenaway sau Jafar Panahi. Filmul "Taxi", al cineastului iranian Jafar Panahi a câștigat sâmbătă premiul Ursul de Aur la cea de-a 65-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.


www.rri.ro
Publicat: 2015-02-14 21:34:00
Vizualizari: 393
TiparesteTipareste