Români în lume - 20.05.2015

români în lume - 20.05.2015 Trupa Voltaj s-a calificat în finala Eurovision 2015, care va avea loc sâmbătă la Viena, capitala Austriei.

Trupa Voltaj s-a calificat în finala Eurovision 2015, care va avea loc sâmbătă la Viena, capitala Austriei. Reprezentanţii României au reuşit marţi seara să treacă de prima semifinală în urma votului publicului şi a notelor juriului, care au contat în proporţie egală. Voltaj a intrat penultima în concurs, cu piesa "De la capăt/ All Over Again". Piesa face parte dintr-o campanie prin care se trage un semnal de alarmă asupra situaţiei copiilor lăsaţi în ţară de părinţii plecaţi la muncă în străinătate.


Filmul "Comoara", în regia şi scenariul lui Corneliu Porumboiu, va avea premiera mondială, joi, 21 mai, în cadrul secţiunii oficiale "Un Certain Regard" a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Tot la Cannes a fost selectat în secţiunea Short Film Corner filmul educativ pentru copii "Maşina de făcut teme". Scurtmetrajul a fost realizat de Şcoala de Film şi Televiziune pentru Copii "Micile Vedete".


Pe 21 mai, la Lisabona, are loc vernisajul expoziţiei "Grădini/ Chipuri/ Zidiri", în prezenţa lui Marin Gherasim şi a Alinei Rizea - Gherasim, (tată şi fiică) autorii lucrărilor aflate pe simeze. Expoziţia, găzduită de sediul ICR din capitala Portugaliei, va fi deschisă până în data de 19 iunie.


La Accademia di Romania din Roma va avea loc, vineri, vernisajul colecţiei "Zestrea", realizată de creatoarea Liliana Ţuroiu, care se adresează femeii preocupate de cultură, tradiţie şi modă, o colecţie purtabilă, inspirată din costumul tradiţional românesc. Piesele vestimentare vor fi expuse pe 20 de manechine. În cadrul aceluiaşi eveniment se va lansa albumul de artă şi costum "Zestrea". Acesta cuprinde fotografii cu piesele colecţiei şi imagini fotografiate la Castelul Bran în locurile preferate de Regina Maria a României şi care apar şi în fotografiile şi filmele documentare. Artistul plastic Liliana Ţuroiu a semnat mai multe expoziţii de artă, fotografie şi costum organizate în diverse spaţii din ţară. Intrarea este liberă.


În curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. va avea loc vineri proiecţia în premieră a filmului  Aferim! regizat de Radu Jude,  în deschiderea Festivalului Filmului European din Republica Moldova. "Aferim" a fost distins cu prestigiosul premiu Ursul de Argint la Festivalul Internaţional din Berlin în 2015.  România va mai prezenta în cadrul evenimentului, alte două pelicule "Nunta mută" şi "Funeralii fericite!" semnate de cunoscutul actor şi regizor Horaţiu Mălăele. Proiecţiile vor avea loc pe 23 şi 24 mai.


Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, Institutul Cultural Român de la Madrid şi Teatrul "Luceafărul" din Iaşi organizează, între 23 mai şi 10 iunie, un turneu de teatru pentru copii în Spania. Turneul cuprinde 16 reprezentaţii în 10 oraşedin regiunile Ţara Bascilor, Madrid, Andaluzia şi Aragon. Cu această ocazie vor fi prezentate două piese "Capra cu trei iezi", în limba română sau în limba spaniolă, şi "O harababură!", un spectacol nonverbal.


România este prezentă cu scurt-metrajul Idle, regia Raia Al Souliman, la cea de a 17 - a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc care se va desfăşura în perioada 31 mai - 6 iunie la Tel Aviv. Proiecţia filmului românesc este programată miercuri, 3 iunie.  De asemenea, duminică, 31 mai, filmul Amintiri din Epoca de Aur (România, 2009), regia Cristian Mungiu, va beneficia de o proiecţie specială la Cinemateca din Tel Aviv.www.rri.ro
Publicat: 2015-05-20 12:20:00
Vizualizari: 258
TiparesteTipareste