Jurnal românesc - 04.06.2015

jurnal românesc - 04.06.2015 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat câştig de cauză pentru 76 de membri ai Asociaţiei "21 Decembrie 1989" şi altor cinci victime ale evenimentelor din Decembrie 1989, într-un nou proces cu Statul Român.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat câştig de cauză pentru 76 de membri ai Asociaţiei "21 Decembrie 1989" şi  altor cinci victime ale evenimentelor din Decembrie 1989, într-un nou proces cu Statul Român. Conform deciziei forului european, urmaşii eroilor martiri, răniţii, reţinuţii şi luptătorii vor beneficia de despăgubiri de peste 800.000 de euro. Decizia CEDO survine în lipsa unei anchete efective cu privire la crimele săvârşite în timpul revoltei anticomuniste din decembrie 1989 şi ca urmare a tergiversării finalizării plângerii depuse de către Asociaţia "21 Decembrie 1989", încă din 1990.  În noiembrie 2014, alţi 34 de membri ai Asociaţiei au câştigat la CEDO. "21 Decembrie 1989"   este singura organizaţie de revoluţionari ai cărei membri au depus şi au obţinut decizii favorabile la CEDO.


Numărul sosirilor înregistrate în structurile de primire turistică din Romania în primele patru luni din 2015 a urcat la 2,2 milioane, cu peste 13% mai mare comparativ cu cel înregistrat în perioada similară din 2014, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Din numărul total de sosiri, cele ale turiştilor români au reprezentat 77%, în timp ce ale turiştilor străini 23%, ponderi apropiate de cele consemnate în perioada ianuarie - aprilie 2014. Turistii din Europa au insumat aproape 76% din cei străini, iar peste 83% dintre aceştia provin din ţările UE. Durata medie a şederii în primele patru luni din 2015 a fost de 2 zile. Pe de altă parte, peste 1 milion de români au ieşit din ţară şi au fost înregistraţi la punctele de frontieră, în aprilie, în creştere cu 10% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate pentru plecările în străinătate, reprezentând trei sferturi din numărul total de plecări ale românilor.


Plenul Camerei Deputaţilor de la Bucureşti a adoptat un proiect de lege ce prevede posibilitatea emiterii de vouchere de vacanţă pe suport electronic, pe lângă cel de hârtie. Proiectul modifică o ordonanţă privind acordarea acestor vouchere emisă de guvern în 2014, dar care nu s-a aplicat până în prezent. Documentul stabileşte că, în sistemul bugetar, primele de vacanţă se vor acorda doar sub forma voucherelor, care sunt nominale şi pot fi utilizate doar în România. Voucherele vor avea o valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie ( (6 X240 euro). Pe de altă parte, deputaţii au aprobat şi proiectul de lege potrivit căruia pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare şi persoanele care au lucrat cel puţin doi ani în grupa I de muncă (condiţii grele), nu doar cele care au efectuat un stagiu de cotizare de şase ani, aşa cum prevedea vechea legislaţie.


În anul şcolar 2015/2016, elevii de clasele a III-a şi a-IV-a vor învăţa după aceleaşi manuale ca până acum, declară ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu. El a precizat că, deocamdată, se vor retipări 15% dintre cărţile deja existente, iar manualele şcolare noi vor fi amânate pentru anul şcolar 2016-2017. Licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei a fost contestată de unele edituri, care au atenţionat, în mai, că situaţia este mai gravă decât anul trecut, având în vedere că licitaţia a fost anunţată cu o întârziere de peste o lună. În anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a, care urmau să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală, nu au primit noile materiale la început de an şcolar, fiind folosite o perioadă tot cele vechi.


România nu este doar o ţară care produce pentru a-şi acoperi nevoia la nivel naţional, ci un jucător important la nivel european şi mondial şi poate produce alimente pentru 35 de milioane de locuitori, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. În opinia sa, provocarea pentru România este de a integra materia primă şi de a exporta produse procesate, iar experţii Băncii Mondiale au stabilit o ţintă în strategia agricolă pe termen lung, respectiv ca până în 2030, 80% din exporturile de produse agricole ale României să fie de produse procesate. Conform Băncii Mondiale, agricultura este un sector al viitorului, care generează venituri şi care trebuie să susţină cererea de alimente care va înregistra un plus semnificativ datorită creşterii populaţiei globului. 


www.rri.ro
Publicat: 2015-06-04 12:35:00
Vizualizari: 396
TiparesteTipareste