Mâncăruri din Mărginimea Sibiului

mâncăruri din mărginimea sibiului Printre destinaţiile de vacanţă din România preferate de turiştii români şi străini figurează şi Mărginimea Sibiului, o zonă ale cărei atuuri sunt tradiţiile, liniştea şi ospitalitatea locuitorilor.

Printre destinaţiile de vacanţă din România preferate de turiştii români şi străini figurează şi Mărginimea Sibiului, o zonă ale cărei atuuri sunt tradiţiile, liniştea şi ospitalitatea locuitorilor. Mărginimea Sibiului cuprinde 18 sate româneşti şi săseşti, în care întâlnim multe gospodării tradiţionale amenajate pentru a primi oaspeţi.


Oferta gastronomică a Mărginimii Sibiului poartă şi influenţa săsească. Sunt multe mâncături în care se folosesc preparate afumate din carne de porc şi destule preparateîn ale căror reţete întâlnim şi fructe, precum merele, vişinele, prunele şi gutuile. De menţionat este faptul că în zona Sibiului sunt multe livezi, unele dintre ele de meri, care asigurau astfel "materia primă" pentru diferite preparate gastronomice. Pentru a obţine o inedită supă, merele trebuie curăţate şi tăiate în cubuleţe mici şi fierte ca pentru obţinerea unui compot. În această fiertură se adaugă la sfârşit un ou bătut, smântână, iar apoi este acrită cu puţină lămâie. Această supă de mere poate fi servită atât caldă, cât şi rece. De asemenea, prezenţa tarhonului în supe se datorează tot influenţei săseşti.


Satele româneşti din Mărginimea Sibiului, unde ocupaţia tradiţională este păstoritul, au o moştenire gastronomică cu multe preparate din lapte şi carne de oaie. Unul dintre ele este bulzul, de fapt brânză de burduf învelită într-un strat de mămăligă. Acest bulz se poate pregăti chiar şi pe grătar. Deasupra jarului se pun cocoloaşele de bulz pentru care trebuie să pregătim însă o mămăligă vârtoasă. Atenţie, însă, această mămăligă se poate face numai din porumb măcinat la o moară tradiţională din zonă! Aceste cocoloaşe se lasă pe grătar până crapă bulzul şi se servesc cu smântână. O altă variantă, ciobănească, este cea a bulzului preparat direct în jar, când cocoloşul de bulz este învelit în lut. Este lăsat în jar, până când lutul şi, bineînţeles, bulzul din interior se coc. Bulzul se consumă după îndepărterea învelişului ceramic. Pentru că am vorbit despre învelirea în lut, să menţionăm că de Paşte, se pregăteşte miel în lut, iar în restul anului se poate pregăti similar, berbec în lut.


Un preparat tradiţional în Mărginimea Sibiului este tocăniţa de viţel. Cantităţile pot fi stabilite în funcţie de numărul musafirilor, însă, dacă veţi ajunge la o pensiune din mărginimea Sibiului, este posibil ca gazda să pregătească tocăniţa în aer liber, la jar. Aşadar, curăţăm câteva cepe, le spălăm, le tocăm mărunt şi le călim în ulei într-un ceaun de tuci aşezat deasupra jarului. Tăiem în cubuleţe mici carnea de viţel, antricot sau spată, o punem în ceaunul de tuci şi adăugăm apă astfel încât să fiarbă la foc încet. Tăiem doi ardei graşi în felii mici, mărunţim 2 ... 3 roşii şi câţiva căţei de usturoi, punând apoi aceste legume în ceaun. Până când tocăniţa va fi gata, e timp de poveşti în jurul focului şi, propabil, gazda vă va oferi un pahar de ţuică şi puţin caş de oaie. Spre final, adăugăm piper, o foaie de dafin, un pahar de vin roşu şi sărăm după gust. Tocăniţa se serveşte caldă, cu mămăligă şi, bineînţeles, alături de un pahar de vin. Poftă bună!www.rri.ro
Publicat: 2015-06-06 10:02:00
Vizualizari: 289
TiparesteTipareste