Ajutorul de şomaj din Spania în străinătate

ajutorul de şomaj din spania în străinătate Cum poate fi accesat ajutorul de şomaj sau cel de emigrant după revenirea în ţară, din partea statului spaniol.

 

Ajutorul de şomaj primit în Spania este întrerupt în cazul persoanelor care părăsesc ţara pentru o perioadă mai mică de un an din următoarele motive: pentru a îşi căuta un loc de munca, pentru a ocupa un loc de muncă, pentru formarea profesională sau lucrul într-o cooperativă internaţională.

Plata va fi reluată la întoarcerea în ţară pentru cazurile enumerate mai sus, la fel şi pentru persoanele care revin din altă ţară şi nu au un loc de muncă, anunţă publicaţia Noi în Spania.

Cei care se stabilesc în străinătate un an sau mai mult, iar la revenirea în Spania sunt în şomaj, nu vor putea relua ajutorul întrerupt. Totuşi, dacă cetăţenii spanioli revin din state care nu fac parte din Uniunea Europeană, au dreptul la un subsidiu pentru emigranţi care au revenit.

 

Ajutorul de şomaj este întrerupt şi pentru cei care părăsesc ţara pentru o perioadă între 15 şi 90 de zile pe an. Şomerii care nu acumulează anual mai mult de 15 zile de ieşiri ocazionale din ţară primesc fără întreupere ajutorul de şomaj.

Rezidenţii sau cetăţenii care se întorc în Spania din străinătate şi sunt şomeri pot accesa fondurile de şomaj, astfel:

- prin Prestación contributiva -  se reia ajutorul primit înainte de a părăsi Spania în cazul persoanelor care nu au depăşit un an de zile. La fel şi pentru cei care nu primeau ajutor înainte de a pleca în străinătate, dar aui lucrat cel puţin 360 de zile în perioada de şase ani anteriori plecării şi nu au folosit cotizările.

-subsidio de emigrantes retornados -  pentru cei care care nu pot relua ajutorul pe care îl încasau înainte de a pleca pentru că au stat un an sau mai mult în străinătate ori pentru că nu primeați ajutoare înainte de a pleca şi nu aveţi dreptul la ajutor contributiv (prestación contributiva).

 

 

 

Sursa: Noi în Spania


www.rri.ro
Publicat: 2015-06-08 16:25:00
Vizualizari: 479
TiparesteTipareste