Jurnal românesc - 29.06.2015

jurnal românesc - 29.06.2015 Peste 220 de elevi şi liceeni, profesori şi animatori din 11 ţări de pe trei continente articipă între 28 iunie şi 18 iulie, la Buzău, la a 6-a ediţie a Centrului Francofon Internaţional Procomunitate.

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a participat, duminică, la a şasea ediţie a „Sărbătorii Românilor din Republica Cehă”, în cadrul unei vizite oficiale la Praga în perioada 27-29 iunie. În alocuţiunea din deschiderea evenimentului, acesta a vorbit despre importanţa unei astfel de sărbători, care adună comunitatea în jurul a tot ceea ce o leagă de România: limbă, cultură şi identitate românească. Totodată, Angel Tîlvăr a apreciat că în Cehia românii alcătuiesc o comunitate puternică, care îşi afirmă cu tărie originile româneşti şi îşi menţine identitatea etnică şi culturală. Sâmbătă, ministrul Angel Tîlvăr s-a întâlnit cu un grup de reprezentanţi ai Asociaţiei Românilor din Cehia (ARRC), condus de Nicolae Dedulea, preşedintele Asociaţiei.

 

Ministerul Educaţiei de la Bucureşti a finalizat metodologia de şcolarizare a cetăţenilor de origine etnică română cu domiciliul stabil în străinătate în învăţământul de stat din România, pentru anul şcolar/universitar 2015-2016 - transmite Ambasada României la Atena. Cei interesaţi să obţină burse de la statul român pentru a studia în ţară trebuie să pregătească un dosar pe care să-l ducă la Ambasada României până cel târziu pe 27 iulie. Dosarul trebuie să cuprindă o cerere de înscriere tip, copie legalizată după actul de naştere, copie legalizată după cartea de identitate care să ateste domiciliul stabil, autentificat la Consulatele României, copie după paşaportul de cetăţean român cu domiciliul stabil în străinătate sau de cetăţean străin, susţinerea originii etnice române prin declaraţie pe proprie răspundere, o adeverinţă medicală care să permită accesul în colectivitate şi o fotografie ¾. Actele trebuie traduse în limba română sau într-o limbă de circulaţie internaţională de un traducător autorizat de Ministerul Justiţiei din România. Dosarele vor fi transmise, apoi, de Ambasadă Ministerului Afacerilor Externe, care le va înainta Ministerului Educaţiei, urmând a fi examinate ulterior de o comisie specializată.

 

Peste 220 de elevi şi liceeni, profesori şi animatori din 11 ţări de pe trei continente - Albania, Armenia, Republica Centrafricană, Belgia, Bulgaria, Congo, Franţa, Liban, Macedonia, Republica Moldova şi România - participă între 28 iunie şi 18 iulie, la Buzău, la a 6-a ediţie a Centrului Francofon Internaţional Procomunitate. Proiectul, unic în România şi în Europa Centrală şi Orientală, urmăreşte să creeze o reţea de tineri, profesori şi părinţi francofoni care să dezvolte proiecte francofone în ţările pe care le reprezintă. Exersarea limbii franceze, multiculturalitatea, plurilingvismul, dezvoltarea iniţiativei personale şi a spiritului de echipă reprezintă scopurile Centrului Francofon Internaţional Procomunitate. Printre activităţile organizate se numără ateliere în limba franceză (dans, muzică, arte plastice, improvizaţie teatrală sau wood-craft), vizionarea de filme francofone, concursuri de karaoke şi un carnaval.

 

Prima ediţie a Jocurilor Europene, găzduită de capitala Azerbaidjanului, Baku, s-a încheiat, duminică, la capătul a 17 zile de competiţii. România, care a participat cu 147 de sportivi, a ocupat locul 17 în clasamentul pe medalii, cu un total de 12 medalii - trei de aur, cinci de argint şi patru de bronz. Aurul a fost cucerit de Ana-Maria Brânză la spadă, de Andreea Chiţu la judo (cat. 52 kg) şi de echipa feminină de spadă. Argintul a fost câştigat de gimnasta Andreea Iridon la bârnă, de Roxana Borha şi Elena Meroniac în proba de kaiac dublu - 500 m, în proba de grup la gimnastică aerobică, prin Tiberiu Dolniceanu la sabie şi prin echipa masculină de sabie. În fine, medaliile de bronz au fost aduse de gimnasta Andreea Iridon la paralele, de gimnastul Marius Berbecar la paralele, de Daniela Hondiu la sambo (cat. 60 kg) şi de Simona Gherman la spadă.


www.rri.ro
Publicat: 2015-06-29 12:30:00
Vizualizari: 228
TiparesteTipareste