Români în lume - 13.07.2015

români în lume - 13.07.2015 Filmul "Box", regizat de românul Florin Şerban, a primit, sâmbătă, premiul criticii - FIPRESCI - la Festivalul Internaţional de la Karlovy Vary.

Românul Horia Tecău si olandezul Jean Julien Rojer au câştigat, sâmbătă, turneul de la Wimbledon (dublu masculin), al treilea de mare Şlem al anului, după ce au învins în finală cuplul Jamie Murray/John Peers (Marea Britanie/Australia), scor 7-6, 6-4, 6-4. Acesta este primul titlu de dublu masculin la un Grand Slam pentru jucatorul roman. Horia Tecău a mai câştigat un titlu de Grand Slam, însă la dublu mixt, în 2012, la Australian Open. El a mai jucat finala de la Wimbledon în 2010, în 2011 şi în 2012, împreună cu suedezul Robert Lindstedt, însă cei doi au pierdut de fiecare dată. Horia Tecău este al doilea român câştigător la Wimbledon la dublu masculin, după Ilie Năstase, care s-a impus, alături de americanul Jimmy Connors, în finala din 1973, în faţa australienilor John Cooper şi Neale Fraser.

 

Filmul "Box", regizat de românul Florin Şerban, a primit, sâmbătă, premiul criticii - FIPRESCI - la Festivalul Internaţional de la Karlovy Vary. Potrivit organizatorilor, distincţia i-a fost acordată lui Florin Şerban pentru că a regizat în mod strălucit un portret al societăţii româneşti contemporane. Producţia îi are, în roluri principale, pe Rafael Florea şi pe Hilda Peter. Ei interpretează doi iubiţi care vin din lumi complet diferite. Rafael Florea, care joacă rolul unui pugilist, este actor neprofesionist. În urmă cu 5 ani, regizorul Florin Şerban a primit la Festivalul de la Berlin, Marele Premiu al Juriului şi premiul 'Alfred Bauer' pentru pelicula "Eu când vreau să fluier, fluier", povestea unui tânăr care încearcă să evadeze din închisoare, doar cu câteva zile înainte de a fi eliberat.

 

Bricul "Mircea" se află în aceste zile în portul italian Civitavecchia şi poate fi vizitat atât de românii din regiunea Lazio, cât şi de italieni. Nava-şcoală românească  a plecat la 1 iulie din Portul Constanţa în voiajul anual de instrucţie. Timp de mai bine de o lună, elevii şi studenţii şcolilor româneşti de marină, dar şi cadeţi străini, vor învăţa ce înseamnă viaţa de marinar şi vor promova litoralul românesc în cele patru porturi în care vor staţiona: Civitavecchia, Barcelona, Marsilia şi apoi Bar, în Muntenegru. Vasul va parcurge aproximativ 4600 mile marine în Marea Neagră şi în Mediterană. Bricul „Mircea”, mândria forţelor navale româneşti, a fost construit în 1939, la Hamburg (Germania). Numele său provine de la Mircea cel Bătrân, domn al Ţării Româneşti între anii 1386-1418, sub domnia căruia navigaţia autohtonă şi comerţul pe mare au cunoscut o mare dezvoltare, vasele româneşti navigând, încă de pe atunci, nu numai în Marea Neagră, ci şi în Marea Egee şi Marea Mediterană.

 

Aproximativ 120 de tineri absolvenţi universitari din 41 de ţări au ocazia, în fiecare an, să facă o practică de 5 luni pe lângă unul dintre parlamentarii germani din cadrul Bundestagului, prin intermediul unor burse acordate în colaborare cu trei universităţi din Berlin. Termenul de înscriere pentru stagiul din 2016 este 31 iulie. Ambasada gemană de la Bucureşti recomandă tinerilor absolvenţi din România care au cunoştinţe bune de limba germană să se înscrie pentru această bursă. Pe lângă activitatea din cadrul biroului unui parlamentar, bursierii vor avea ocazia, printre altele, să participe la manifestări organizate de fundaţiile politice sau ca studenţi înscrişi la cursurile universităţilor. Din 1996 şi până astăzi 87 de bursieri din România au avut ocazia să descopere modul de funcţionare şi de lucru al Bundestagului german şi al parlamentarilor săi.


www.rri.ro
Publicat: 2015-07-13 13:08:00
Vizualizari: 425
TiparesteTipareste