Jurnal românesc - 12.08.2015

jurnal românesc - 12.08.2015 Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretele privind acreditarea lui Mihnea Motoc şi Viorel Moşanu în calitatea de ambasadori ai României în Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, respectiv Republica Belarus.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretele privind acreditarea lui Mihnea Motoc şi Viorel Moşanu în calitatea de ambasadori ai României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, respectiv Republica Belarus. Cei doi au fost avizaţi favorabil de comisiile de politică externă ale Parlamentului pentru aceste posturi după audierile din 12 mai.

 

Premierul român Victor Ponta a asistat, marţi seara la Tbilisi, la finala Supercupei Europei la fotbal, disputată între echipele spaniole FC Barcelona şi FC Sevilla. Victoria a revenit echipei catalane, scor 5-4 după prelungiri. Şeful Executivului de la Bucureşti a fost invitat, alături de premierul Estoniei Taavi Roivas, de către omologul georgian Irakli Garibashvili. Informaţia a fost publicată pe pagina de Facebook a premierului georgian. Potrivit sursei citate, în martie 2014, când a efectuat o vizită în Georgia,  pe lângă întâlnirile oficiale, premierul Victor Ponta a urmărit şi meciul de rugby România - Georgia din finala Cupei Europene a Naţiunilor.

 

Începând cu data de 1 septembrie, serviciile medicale în sistemul public de sănătate vor fi acordate asiguraţilor cu vârsta de peste 18 ani în baza cardului naţional de sănătate. Excepţie vor face asiguraţii pentru care cardul nu a fost încă tipărit. Aceştia vor primi în continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare şi decontare, până când cardul lor va fi tipărit şi transmis prin poştă. Asiguraţii pe numele cărora a fost tipărit cardul, dar din diverse motive nu au intrat încă în posesia lui, trebuie să se adreseze casei de asigurări în evidenţa căreia se află pentru a solicita eliberarea lui.

 

Nepotul Regelui Mihai I a transmis, marţi, că îşi asumă decizia bunicului său de a-i retrage titlul de Principe al României şi locul în Linia de Succesiune la Coroana României. Nicolae Mihai Medforth Mills a spus că titlul şi prezenţa în linia de succesiune îi impuneau un mod de a-şi conduce viaţa pe care nu l-a putut accepta. El a precizat că va căuta, în viitor, să îşi servească idealurile şi principiile în alt mod. De asemenea, fostul principe a spus că se va dedica în continuare activităţilor ecologice, de tineret şi caritabile.

 

Autorităţile de la Bucureşti sunt preocupate de situaţia comunităţilor de români din Ucraina şi Republica Moldova şi monitorizează situaţia comunităţilor româneşti din Balcani, a afirmat ministrul delegat pentru relaţia cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, într-un mesaj adresat participanţilor la Universitatea de Vară Izvoru Mureşului. El a mai spus ca Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni sprijină consolidarea mediului asociativ, păstrarea şi afirmarea culturii româneşti, dezvoltarea societăţii civile şi a presei identitare româneşti. În acest an, Universitatea de Vară Izvoru Mureşului se desfăşoară în perioada 10 - 15 august şi are ca tema 'România şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO'. Vor fi dezbătute subiecte precum apropierea dintre Basarabia şi România, drepturile minorităţilor româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani, situaţia şcolilor şi a bisericilor româneşti din jurul graniţelor, ca factor de păstrare a identităţii etnice, politica partidelor parlamentare şi a instituţiilor de stat faţă de românii de pretutindeni şi faţă de românii din zonele multietnice şi pluriconfesionale din România.

 


www.rri.ro
Publicat: 2015-08-12 12:10:00
Vizualizari: 217
TiparesteTipareste