România şi rezolvarea conflictelor internaţionale

românia şi rezolvarea conflictelor internaţionale Preşedintele român, Klaus Iohannis, şi-a încheiat vizita în SUA. El s-a adresat Adunării Generale a ONU, într-un discurs în care a susţinut că Naţiunile Unite trebuie să fie mai puţin tolerante în privinţa conflictelor prelungite şi a dat exemplul regiuni

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a încheiat vizita oficială în Statele Unite, în cadrul căreia a discutat cu vicepreşedintele Joe Biden despre parteneriatul strategic dintre cele două ţări. Şeful statului a participat, alături de liderii din întreaga lume, şi la summit-ul aniversar al Organizaţiei Naţiunilor Unite. 


Invitat în ultima zi a vizitei la reuniunea pe teme de securitate energetică a liderilor din statele riverane Mărilor Adriatică, Baltică şi Neagră, şeful statului a reafirmat rolul pe care România şi-l va îndeplini mereu în beneficiul securităţii aliaţilor şi pentru apărarea valorilor democratice şi naţionale comune. În ultimul discurs susţinut la New York, Iohannis a afirmat că Naţiunile Unite trebuie să fie mai puţin tolerante în privinţa conflictelor îngheţate, inclusiv a celui din regiunea Transnistria a Republicii Moldova sau a celui din Ucraina. 


Klaus Iohannis:  'Lipsa de acţiune în astfel de situaţii dă naştere impresiei eronate că obţinerile ilegale de teritoriu în detrimentul statelor suverane şi independente sunt posibile şi tolerate. Este cazul situaţiei din Ucraina, în privinţa căreia Naţiunile Unite şi Consiliul de Securitate în special nu au luat măsurile de acţiune care sunt preconizate în conformitate cu Carta ONU'. 


Klaus Iohannis a vorbit şi despre lupta împotriva terorismului. În opinia sa, comunitatea internaţională trebuie să facă mai mult pentru a combate terorismul cu instrumente juridice care includ Dreptul penal internaţional, iar România şi Spania vorbesc, în acest context, de posibila înfiinţare a unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului. 


Prezent şi el la New York, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a găzduit, împreună cu omologul spaniol Jose Manuel Garcia-Margallo, evenimentul intitulat 'Drumul spre o Curte Internaţională contra Terorismului. Idei şi provocări'.  El a invitat statele participante să se alăture reflecţiei şi dezbaterii pe această temă iniţiate de România şi Spania. Jose Manuel Garcia-Margallo a mulţumit omologului român pentru iniţiativa de creare a Curţii, căreia i s-a alăturat, şi a subliniat necesitatea voinţei politice la nivelul comunităţii internaţionale pentru combaterea terorismului prin mijloace de drept. Iniţiativa privind crearea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului a fost lansată de Bogdan Aurescu la 9 februarie 2015, în cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene. În prezent, iniţiativa reprezintă un proiect comun româno-spaniol. www.rri.ro
Publicat: 2015-09-30 13:30:00
Vizualizari: 259
TiparesteTipareste