Români în lume - 6.10.2015

români în lume - 6.10.2015 Pe 6 octombrie are loc deschiderea oficială a noului sediu al Institutului Cultural Român din Berlin, edificiu care va cuprinde o galerie de artă şi o bibliotecă având peste 4.000 de volume, situată în centrul metropolei germane.

Accademia di Romania din Roma găzduieşte, începând, de marţi, expoziţia “Memoria Bronzului – sculpturi, obiecte, gânduri", realizată de artistul româno-german de arte vizuale Nikolaus-Otto Kruch. După vernisaj, are loc un recital de pian susţinut de tânărul artist român Diego Raiţa. Expoziţia poate fi vizitată pînă pe 23 octombrie.

 

Pe 6 octombrie are loc deschiderea oficială a noului sediu al Institutului Cultural Român din Berlin, edificiu care va cuprinde o galerie de artă şi o bibliotecă având peste 4.000 de volume, situată în centrul metropolei germane. Cu acest prilej au fost organizate mai multe evenimente, printre care vernisajul expoziţiei “Lumi analogice' a artistului de origine română Michael Lassel, un concert live cu Oana Cătălina Chiţu (voce), Michael Abramovich (pian) care va include piese tradiţionale româneşti reinterpretate, proiecţia unei selecţii de filme româneşti. În Atrium, curtea interioară a  noului sediu, va avea loc un moment de performance culinar-literar cu poetul Mircea Dinescu, care va prezenta o serie de bucate tradiţionale româneşti intercalate cu textele sale de poezie şi proză.   

 

România participă la cea de-a 33-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte LIBER, ce va avea loc în perioada 7-9 octombrie la Feria de Madrid. La standul  românesc vor avea loc întâlniri cu editori şi traducători, vor fi promovate programele de traduceri derulate de Centrul Naţional al Cărţii. De asemenea, vor fi expuse cărţi ale autorilor români apărute în limba spaniolă în ultimii ani, precum şi albume de artă sau numere tematice dedicate culturii române. Până în prezent, cu sprijinul ICR au fost publicate în limba spaniolă 62 de titluri. Târgul de carte LIBER este dedicat profesioniştilor din domeniul editorial şi are loc alternativ la Madrid şi la Barcelona. România a fost ţară invitată de onoare în 2011, statut deţinut anul acesta de Arabia Saudită.

 

Miercuri va avea loc la sediul Institutului Cultural Român de la Istanbul, proiecţia documentarului „SeRaiul dispărut”, de Alexandru Munteanu. Filmul, care are ca subiect insula Adakale, prezintă poveştile celor ce au locuit pe insula dunăreană până la acoperirea ei de apele fluviului odată cu ridicarea barajului Porţile de Fier. Proiecţia are loc în cadrul unei seri culturale a Târgului de toamnă organizat în fiecare an de ICR Istanbul în colaborare cu membrii asociaţiei diasporei şi cu reprezentanţii Comunităţii Ortodoxe Române din metropola turcă.

 

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv sprijină participarea trompetistului de jazz Emil Bizga la festivalului internaţional Jaffa Jazz, organizat în perioada 8-10 octombrie. Programul cuprinde zece concerte, susţinute de opt muzicieni invitaţi din străinătate şi peste 30 din Israel.


Şapte filme româneşti vor fi prezentate la ediţia 2015 a festivalului CinEast Luxemburg, dedicat filmului din Europa Centrală şi de Est, care are loc în perioada 8-25 octombrie. Este vorba de 'Aferim!' de Radu Jude, 'Closer to the Moon' de Nae Caranfil,  'De ce eu?' de Tudor Giurgiu, 'Autoportretul unei fete cuminţi' de Ana Lungu, 'Acasă la tata' de Andrei Cohn, 'Pe drumuri neumblate' de Dieter Auner şi 'Ce lume minunată' de Anatol Durbală. Ediţia din acest an a Festivalului beneficiază de o vizibilitate sporită, evenimentul desfăşurându-se în perioada deţinerii de către Luxemburg a Preşedinţiei Consiliului European.


www.rri.ro
Publicat: 2015-10-06 12:15:00
Vizualizari: 509
TiparesteTipareste