Jurnal românesc - 29.10.2015

jurnal românesc - 29.10.2015 Transilvania este considerată prima regiune din lume de vizitat în 2016, potrivit noului ghid de călătorii al celebrei edituri Lonely Planet.

Transilvania este considerată prima regiune din lume de vizitat în 2016, potrivit noului ghid de călătorii al celebrei edituri Lonely Planet. Experţii acestei edituri, deţinută de BBC, iau în considerare criterii precum proiectele turistice, mediul sau raportul calitate-preţ. Ghidul a fost pus în vânzare de joi. Autorii, editorii şi bloggerii au propus celor interesaţi 3 clasamente. Top 10 ţări, Top 10 oraşe şi Top 10 regiuni. Se constată că apele limpezi de un bleu deosebit şi plajele exotice par a nu mai fi la modă în 2016 şi că tendinţa este de redescoperire a Europei. Pe locurile următoare, în clasamentul regiunilor, după Transilvania, se află vestul Islandei, Valea Vinales din Cuba şi podgoriile Fiuli, Italia.


Elevii din ciclul primar vor beneficia de la stat de 200 de lei pe lună, potrivit proiectului legii "Şcoala după şcoală", adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor. Iniţiatorul documentului, deputatul PNL, Raluca Turcan, membru al Comisiei de Învăţământ, spune că banii vor fi daţi sub forma unui tichet nominal pe care părinţii îl vor folosi în scop exclusiv educaţional. Potrivit lui Turcan, proiectul poate să sprijine sute de mii de familii care nu au cu cine să-şi lase copiii după finalizarea orelor de curs, iar mii de părinţi pot fi încurajaţi să se întoarcă în câmpul muncii. Programul poate să vină în sprijinul profesorilor care îşi pot suplimenta veniturile şi în susţinerea ONG-urilor care se implică in acest tip de programă. Pentru această propunere legislativă Senatul este camera decizională.


Aflat până pe 31 octombrie într-o vizită oficială în Spania, ministrul delegat pentru românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a discutat, miercuri, cu ministrul pentru politici sociale şi familie în Guvernul Comunităţii Madrid, Carlos Izquierdo Torres, despre importanţa pe care o are comunitatea românească, ca liant între cele două ţări, precum şi despre sprijinul pe care Guvernul de la Madrid îl oferă în vederea integrării românilor în societatea spaniolă. Tâlvăr s-a întâlnit cu primarul localităţii Coslada, Angel Viveros Gutierrez, unde locuiesc aproximativ 16 mii de români, reprezentând aproape 20% din populaţia localităţii. El a evidenţiat nevoia păstrării elementelor de identitate specifice comunitătii românilor, care trebuie încurajate simultan cu programele de integrare a acestora în societatea spaniolă. 


Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a participat, la Wasington, la cea de-a treia ediţie a Forumului parlamentar privind problematica securităţii şi a informaţiilor. In marja forumului, Zgonea a avut o serie de întrevederi cu oficiali americani, în cadrul cărora a subliniat că România are potenţialul de a deveni una dintre cele mai atractive destinaţii pentru investiţiile americane având în vedere poziţia geostrategică, evoluţia pozitivă a economiei şi stabilitatea politică şi financiară. Discuţiile au mai vizat şi evoluţiile din Republica Moldova, Ucraina, Rusia şi Georgia, ţinând cont de faptul că România şi SUA acţionează împreună pentru consolidarea relaţiilor transatlantice şi sprijinirea procesului de reformă şi a aspiraţiilor europene şi euro-atlantice ale statelor partenere din Balcanii de Vest şi din zona Mării Negre.


România se află pe locul 13 în topul celor mai mari producători mondiali de vin, conform datelor preliminare publicate miercuri de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV). Italia a redevenit cel mai mare producător mondial, detronând Franţa şi Spania, a anunţat Oragnizatia. Potrivit estimărilor OIV, în acest an producţia de vin a României va creşte cu 9% faţă de 2014. Săptămâna trecută, Cornel Dicu, director în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, declara că, în prezent, România se află în top 5 la nivel european din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu viţă de vie, cu cele peste 200 de mii de hectare, şi pe locul 6 în UE din punct de vedere al producţiei. 



www.rri.ro
Publicat: 2015-10-29 11:59:00
Vizualizari: 441
TiparesteTipareste