Vot prin corespondenţă pentru românii din afara ţării

vot prin corespondenţă pentru românii din afara ţării Cetăţenii români stabiliţi în străinătate vor putea, de acum, vota prin corespondenţă la alegerile din ţară.

La aproape un an după răsunătorul eşec organizatoric al votului din diaspora, pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, Parlamentul de la Bucureşti pare să fi găsit soluţia pentru evitarea unor astfel de situaţii, umilitoare pentru cetăţeni şi descalificante pentru guvernanţi. Mii de români din străinătate au stat, atunci, ore în şir, în ploaie şi vânt, la cozile interminabile formate în faţa ambasadelor şi consulatelor româneşti, fără să apuce să voteze. Cozile s-au transformat în manifestaţii spontane de protest, iar la Paris şi Torino forţele de ordine au uzat de gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe românii înfuriaţi. Efectul acelor scene s-a propagat fulgerător în ţară, unde rudele şi prietenii celor umiliţi la secţiile de vot s-au mobilizat electoral pentru a-i sancţiona pe responsabili. 


După fiecare tur de scrutin, miniştrii de Externe de atunci, Titus Corlăţean şi Teodor Meleşcanu, au plătit cu funcţia, iar şeful lor, premierul şi liderul social-democrat Victor Ponta, a pierdut categoric alegerile în faţa liberalului Klaus Iohannis. 


Atât săptămâna trecută, în Senat, cât şi miercuri, în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, PSD şi PNL au susţinut, deopotrivă, proiectul de lege potrivit căruia votul prin corespondenţă va putea fi utilizat de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate la alegerile parlamentare din 2016. 


Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, deja, că membrii Comisiei de Cod Electoral vor continua să lucreze, chiar de săptămâna viitoare, pentru elaborarea prevederilor care vizează aplicarea aceleiaşi modalităţi de vot şi pentru alegerile europarlamentare şi prezidenţiale din anii următori. 


PNL şi-a exprimat nemulţumirea faţă de limitarea prevederilor legii doar la scrutinul pentru alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor, dar a votat în favoarea documentului. În schimb, reprezentanţii UDMR  s-au exprimat împotriva legii, pe care o consideră neconstituţională. Anterior, şi preşedintele Senatului, co-preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, afirmase că legea poate fi atacată la Curtea Constituţională. Iniţiat de Autoritatea Electorală Permanentă, documentul prevede că alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doreşte să voteze prin corespondenţă trebuie să se înscrie în Registrul Electoral, pe baza unei cereri pe care o depune personal sau o trimite prin poştă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de reşedinţă. 


Faţă de forma adoptată de Senat, la Camera Deputaţilor a fost eliminată posibilitatea ca înscrierea să poată fi făcută online. Totodată, a fost adoptat un amendament care prevede că divulgarea secretului votului şi exercitarea acestuia în numele altei persoane sunt sancţionate penal. 


www.rri.ro
Publicat: 2015-10-29 13:20:00
Vizualizari: 281
TiparesteTipareste