Proteste împotriva clasei politice din România

proteste împotriva clasei politice din românia 	Protestele antisistem s-au extins în România, iar manifestanţii spun că vor reformarea întregii clase politice.

Amplul protest paşnic de marţi seară din centrul Bucureştiului, în care peste 20 de mii de oameni au cerut demisia premierului Victor Ponta, demisia ministrului de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, şi demisia primarului unuia dintre sectoarele Capitalei, Cristian Popescu Piedone - consideraţi exponenţi ai unei clase politice vinovate de tragedia din clubul în care zeci de tineri au murit - nu a rămas fără rezultate. Explicând că ar fi fost o greşeală să ignore nemulţumirea oamenilor, primul-ministru a depus mandatul său şi implicit al întregului cabinet, gest urmat la scurt timp de unul similar al edilului sectorului în care a avut loc incendiul. 


Zecile de mii de protestatari antisistem, în Bucureşti dar şi în mari oraşe, au revenit însă în stradă şi spun că o vor face până când întreaga clasă politică va fi reformată. "Noi nu suntem numere, noi suntem vii, suntem atât de vii pentru că ziua în care nu vom mai fi este ziua în care vom muri" - s-a strigat: "Să arătăm clasei politice că e toată coruptă şi că vrem o schimbare. Vrem ca următoarea clasă politică pe care sperăm să o implementăm la guvern să nu mai repete greşelile pe care le-au repetat de atâtea ori guvernele din ultimii 25 de ani. Sperăm să tragem un semnal de alarmă şi o provocare pentru toată clasa politică, să nu mai repete greşelile pe care le-au făcut până acum şi să ia seama la vocea străzii." 


 "Cred că e vorba de ultima picătură, care a umplut paharul. Până la urmă, nu e vorba doar de o vinovăţie, vinovăţia pentru toate morţile astea, e vorba de răspundere, inclusiv răspunderea politică." 


Au scandat împotriva sistemului - "Toate partidele, aceeaşi mizerie" -, preşedintelui - căruia i-au spus că are o singură şansă, cu referire la persoana pe care acesta o va desemna, în urma consultărilor cu partidele, să formeze noul executiv, dar şi a Patriarhului Daniel, cărora, îndureraţi şi totodată revoltaţi îi reproşează că nu a venit la locul unde s-a întâmplat tragedia de vineri-seară. Protestele s-au extins în toată ţara, circa 35 de mii de persoane se estimează că au ieşit în stradă în Timişoara, Cluj, Braşov, Târgu Jiu, Iaşi, Alba Iulia, Miercurea-Ciuc, Ploieşti, Brăila sau Constanţa, dar şi în diaspora, la Paris şi Londra. 


Analiştii cataloghează protestele din aceste zile drept o revoltă conştientă, o maturizare a mişcării civice a acestor oameni, în marea lor majoritate tineri. Nu este o mişcare politică, ci una spontană, declanşată de tragedia tinerilor care au murit nevinovaţi, despre care manifestanţii spun, însă, că "n-au murit, ne-au trezit". www.rri.ro
Publicat: 2015-11-05 13:25:00
Vizualizari: 258
TiparesteTipareste