Jurnal românesc - 10.11.2015

jurnal românesc - 10.11.2015 Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă, în parteneriat cu China, va contribui la creşterea economică a României, a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Banca Naţională a României a revizuit în scădere cu 0,4 puncte procentuale prognoza de inflaţie pentru acest an, la minus 0,7%, iar pentru anul viitor prognoza a fost revizuită în creştere cu 0,4 puncte procentuale, la 1,1%.  Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a menţionat că intrarea inflaţiei în teritoriu negativ a fost cauzată de reducerea TVA la alimente la 9% în vara acestui an. El a atras atenţia şi asupra faptului că măsurile fiscale au generat fluctuaţii mari în ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei, astfel că, de la o scădere în teritoriu negativ anul acesta până la jumătatea anului viitor, inflaţia va reveni pe creştere, urmând să se plaseze peste intervalul de variaţie în trimestrul trei din 2017. Ţinta de inflaţie a BNR pentru următorii ani este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

 

 

Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă, în parteneriat cu China, va contribui la creşterea economică a României, a declarat, luni, la semnarea memorandumului de înţelegere pentru construcţia celor două unităţi, ministrul Energiei, Andrei Gerea. Potrivit înţelegerii, partea chineză va avea 51% sau mai mult din proiect, în timp ce partea română va deţine cel puţin 30% din proiect. Diferenţa va fi stabilită în funcţie de aport. Centrala din Cernavodă este operată de compania de stat Nuclearelectrica şi are în funcţiune două reactoare, care acoperă 18-20% din necesarul anual de energie electrică al României. În ultimii ani, mai mulţi investitori străini s-au arătat interesaţi să construiască două noi reactoare, dar în prezent o singură companie chineză discută cu Ministerul Energiei dezvoltarea acestei investiţii, estimată la 6,4 miliarde euro.

 

 

Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, în România, impozitul pe locuinţe nu va mai ţine cont de calitatea proprietarului, persoană fizică sau persoană juridică, ci de scopul utilizării clădirii. Potrivit unui studiu recent, autorităţile locale din oraşe precum Bucu­reşti, Cluj-Napoca, Timişoara sau Galaţi vor majora anul viitor impozitele pe locuinţe cu 25%, în timp ce în cazul clădirilor deţinute de persoane fizice şi utilizate în scopuri economice, precum sedii PFA, firme sau cabinete, creşterile pot ajunge la aproape 2.500%. Studiul ia în considerare principalele 50 de oraşe din România care au făcut publice proiectele de hotărâre pentru taxele locale aplicabile în 2016.

 

 

Unul dintre cele mai noi distrugătoare britanice, Duncan, se afla în portul maritim romanesc Constanţa până pe 11 noiembrie. Pe parcursul vizitei, marinarii români şi britanici vor exersa procedurile comune de operare în timpul exerciţiilor ce vor avea loc în apele teritoriale româneşti şi în apele internaţionale ale Mării Negre, în perioada următoare. Distrugătorul este pregătit să ia parte la misiuni operaţionale pe tot globul. Sistemul său de propulsie este capabil să producă suficientă energie pentru a alimenta un întreg oraş de dimensiune mică. Misiunile curente în apele internationale ale navelor de acest tip includ combaterea pirateriei si a traficului de droguri, dar si acordarea de sprijn umanitar populatiei afectate de catastrofe naturale în diferite regiuni ale lumii. Când sunt integrate în grupări navale, distrugătoarele de acest tip asigură protectie anti-submarin si împotriva aviatiei inamice.


www.rri.ro
Publicat: 2015-11-10 12:10:00
Vizualizari: 414
TiparesteTipareste