Ansamblul monumental Calea Eroilor (concurs Gorj)

ansamblul monumental calea eroilor (concurs gorj) Una dintre cele mai importante capodopere ale sculptorului Constantin Brâncuşi este Ansamblul Monumental "Calea Eroilor", omagiu adus eroilor gorjeni care s-au jertfit pentru ţară şi pentru semenii lor în timpul Primului Război Mondial.

Una dintre cele mai importante capodopere ale sculptorului Constantin Brâncuşi este Ansamblul Monumental "Calea Eroilor", omagiu adus eroilor gorjeni care s-au jertfit pentru ţară şi pentru semenii lor în timpul Primului Război Mondial. Ansamblul, format din Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului, şi situat la Târgu Jiu, defineşte concepţia creatoare a artistului. Constantin Brâncuşi s-a născut la data de 19 februarie 1876 în satul Hobiţa şi a copilărit înconjurat de o adevărată civilizaţie a lemnului, tatăl său obişnuind să îşi facă singur obiectele de care aveau nevoie în gospodărie. În anul 1898, la prima expoziţie a Şcolii de Meserii a judeţului Dolj, elevul Constantin Brâncuşi a prezentat prima sa sculptură - bustul lui Gheorghe Chiţu-, împreună cu două rame care mai pot fi văzute şi astăzi la Muzeul de Artă din Craiova. În acelaşi an s-a înscris la Şcoala Naţională de Arte Frumoase şi Meserii de la Bucureşti, pe care o absolvă patru ani mai târziu. După ce trăieşte un timp la Munchen, pleacă la Paris, unde, în 1905, este admis la Ecole Nationale des Beaux-Arts. Începând cu anul 1907, marele artist român trece la o artă nonfigurativă, intrând astfel în circuitul avangardei pariziene. Lucrările care compun Ansamblul Monumental "Calea Eroilor" au fost realizate în baza unui proiect, care, aşa cum mărturisea chiar Constantin Brâncuşi, era alcătuit din elemente arhitecturale cu valoare simbolică. Ansamblul a fost inaugurat la data de 27 octombrie 1938. Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Constantin Brâncuşi: "Dacă este să ne orientăm după fotografiile şi mărturiile din epocă, trebuie să spunem că populaţia municipiului Târgu Jiu, în prezenţa unor personalităţi politice şi culturale din acea perioadă, a participat în număr foarte mare la inaugurare. Alaiul care a mers de la Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii până la Coloană a fost unul impresionant. Este important de ştiut că, iniţial, Brâncuşi a dorit să ridice la Târgu Jiu doar Coloana fără Sfârşit. Este şi propunerea pe care o face Aretiei Tatarescu, el venind de la Bucureşti cu schiţa Coloanei. Dar cum Brâncuşi a petrecut atâta timp la Târgu Jiu,  imaginează, până la urmă, întreg ansamblul pe care-l avea în minte, acolo. Acesta include şi Biserica Sfinţii Apostoli, modernizată tot din banii Ligii Naţionale a Femeilor Gorjene, la sugestia iniţiativa Aretiei Tatarescu. Asa că nu avem de a face doar cu un ansamblu comemorativ, avem de-a face cu o operă de geniu, o operă de valoare universală."


Masa tăcerii se află în Grădina Publică din Târgu Jiu, aproape de malul râului Jiu. Lucrată în calcar de Bampotoc, este înconjurată de 12 scaune de piatră rotunde, în formă de clepsidră. Masa are un diametru de 2,15 metri şi o înălţime de 0,88 metri, simbolizând masa de dinaintea luptei. Timpul este măsurat în tăcere de clepsidrele - scaune. Aleea scaunelor cuprinde două bănci de piatră şi 30 de scaune din piatră pătrate, în formă de clepsidră, dispuse de o parte şi de alta a aleii în grupuri de câte trei, făcând legătura între Masa tăcerii şi Poarta sărutului, situată la intrarea în parc. Pe marginea aleii, s-au plantat 20 de plopi piramidali. Poarta sărutului, realizată din travertin, simbolizează trecerea spre o altă viaţă. Coloana fără sfârşit, Coloana infinitului sau Coloana sacrificiului infinit este considerată cea mai importantă parte componentă a ansamblului. Constituită din 16 module romboidale din fontă, fiecare avand 1,80 metri înălţime, ea reprezintă un axis mundi care sprijină bolta cerului. Înălţimea totală a coloanei este de 29,33 de metri. Aceasta a fost realizată tehnic de către inginerul Ştefan Georgescu-Gorjan, după un modul cioplit în lemn de tei de Brâncuşi. Construcţia ei a fost demarată în august 1937 la Petroşani şi s-a incheiat în noiembrie la Târgu-Jiu, iar metalizarea s-a realizat în iunie - iulie 1938. Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, situată pe axa ansamblului sculptural, este un element de legătură între părţile componente ale acestuia. Lăcaşul de cult a fost ridicat în perioada 1927 - 1938 pe locul unei biserici mai vechi ce data din anul 1777. Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Constantin Brâncuşi: "Elementele care compun ansamblul de la Targu Jiu au valore de unicat, deşi Brâncuşi a mai sculptat coloane în lemn, în atelierul său de la Paris existau astfel de coloane. Cred că ideea unui ansamblu este ceva mai veche, iniţial dorea să ridice un portal în satul lui natal, Hobiţa. Apoi s-a discutat ca ansamblul să fie la Târgu Jiu şi până la urmă, propunerea Aretiei Tatarescu a prins contur. Se poate spune că odată terminat ansamblul de la Târgu Jiu, Brâncuşi îşi desăvârşeşte creaţia, după aceea el n-a mai creat opere de asemenea importanţă, care să rămână ca repere în artă. Acest stil nonfigurativ pe care Brâncuşi îl aduce în arta modernă schimbă o paradigmă. Dacă urmărim gândurile lui Brâncuşi, apărute de-a lungul vremii în diverse publicaţii sub forma de aforisme, putem înţelege cum gândeşte Brâncuşi arta în general şi arta sa, în mod special. Brâncuşi era conştient de valoarea sa universală, de modul în care el a schimbat-o. Când părăseşte atelierul lui Rodin se desparte şi de ceea ce se întâmplase în artă până la acel moment, venind cu propria lui viziune, care îşi are rădăcinile în arta veche românească. A făcut asta, cu toate că la Paris aprofundase arta primitivă, arta neagră. Dar era conştient că devenise un reper în arta modernă".


În aprilie 2007, la Târgu-Jiu, a fost dezvelit înscrisul care atestă hotărârea Uniunii Europene de includere a Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" în patrimoniul cultural european (odată cu Palatul Cantacuzino, Ateneul Român din Bucureşti şi cetatea Histria din judeţul Constanţa).



www.rri.ro
Publicat: 2016-01-02 09:49:00
Vizualizari: 489
TiparesteTipareste