Români în lume - 7.01.2016

români în lume - 7.01.2016 Expoziţia de sculptură şi instalaţie 'The Facets of Hyperconnectivity' va fi vernisată pe 8 ianuarie la ICR din Berlin. Vor fi prezentate lucrări realizate de nouă artişti din România şi Franţa...

Expoziţia de sculptură şi instalaţie 'The Facets of Hyperconnectivity' va fi vernisată pe 8 ianuarie la ICR din Berlin. Vor fi prezentate lucrări realizate de nouă artişti din România şi Franţa: Darie Dup, Vlad Basarab, Franz Galo, Gabriel Brojboiu, Georgiana Cozma, Adrian Moise, Irinel Moldoveanu, Marina Antoniu. Expoziţia poate fi vizitată până pe 5 februarie, iar lucrările abordează teme precum comunicarea verbală autentică, desfăşurată în spaţiul offline, oralitatea, sondarea psihologică, empatia, intuiţia, lumea interioară construită pe repere non-virtuale, precizează ICR. 'The Facets of Hyperconnectivity' a fost prezentat, la Bucureşti, în Centrul Cultural 'Palatele Brâncoveneşti' din Mogoşoaia, în mai mai 2015, şi face parte dintr-un amplu proiect curatorial de artă vizuală desfăşurat de-a lungul a doi ani, care cuprinde o serie de evenimente culturale conexe precum conferinţe, expoziţii de artă vizuală, performance, workshop-uri, audiţii de muzică experimentală şi contemporană. Proiectul este finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.

 

 

Ziua Culturii Naţionale va fi celebrată pe 15 ianuarie 2016, la Ateneul Român din Bucureşti, prin spectacolul de muzică tradiţională şi poezie „La porţile ceriului". Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu", îi are ca protagonişti pe Grigore Leşe împreună cu invitaţii săi: Zamfira Mureşan (Maramureş), Mihai Moldovan (Mureş), un grup de aromâni din Cogealac (Constanţa), lăutari din sudul Olteniei şi un grup vocal-instrumental din Maramureşul Voievodal. Demonstraţiile de virtuozitate muzicală vor alterna cu momente lirice susţinute de actorul Ion Grosu, care va recita versuri din opera lui Mihai Eminescu.

 

 

Pe 19 ianuarie, ICR Budapesta organizează o nouă ediţie a programului „Bijuterii muzicale", care îi va avea ca invitaţi pe pianista Angela Drăghicescu şi pe saxofonistul de muzică clasică Jeff Siegfried (SUA). Programul recitalului include compoziţii de Jules Demersseman, Fernande Decruck, Béla Bartók şi Dan Dediu. Angela Drăghicescu a avut numeroase concerte solo şi în colaborare cu alţi muzicieni în SUA, Canada, Asia şi Europa. A lucrat ca profesor de pian la Academia Naţională de Muzică din Bucureşti, la Seattle Pacific University şi Southeastern Louisiana. În iulie 2016 va susţine un recital de muzică de cameră pe prestigioasa scenă Carnegie Hall. Jeff Siegfried a concertat pe unele dintre cele mai mari scene ale lumii şi a avut colaborări cu Orchestra Simfonică din Chicago.

 

 

Lungmetrajul "Aferim!", de Radu Jude, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza" a premiilor Oscar 2016. Pelicula a primit mai multe premii internaţionale, printre care şi Ursul de Argint, pentru regie, la Festivalul de la Berlin din 2015. Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, iar Marius Panduru a realizat imaginea. Din distribuţia peliculei fac parte, printre alţii, actorii Teodor Corban, Toma Cuzin, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc şi Şerban Pavlu. "Aferim!" este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu şi fiul său caută un ţigan rob despre care se crede că ar fi avut o aventură chiar cu soţia stăpânului său. Nominalizările pentru cea de-a 88-a ediţie a premiilor Oscar vor fi anunţate pe 14 ianuarie, iar gala de decernare a  trofeelor va avea loc pe 28 februarie.


www.rri.ro
Publicat: 2016-01-07 12:12:00
Vizualizari: 346
TiparesteTipareste