Ciorbă de potroace

ciorbă de potroace Este o ciorbă pe care nuntaşii o consumă dimineaţa, la finalul petrecerii, dar care poate fi înghiţită şi la prânz, după un somn de refacere.

Odată cu Bobotează şi Sf.Ion, se poate spune că s-a încheiat perioada sărbătorilor de iarnă, o perioadă marcată de întâlniri cu familia şi cu prietenii, de mese îmbelşugate, cu preparate specifice Crăciunului şi Anului Nou, udate, cum se spune, cu băuturi mai tari sau mai slab alcoolizate. O astfel de provocare gastronomică este urmată, în cazul unor excese, de acea senzaţie de mahmureală. Este o stare din care se poate ieşi apelând la remedii naturale precum zeama de varză murată, murături sau suc de roşii. Cea mai eficace este zeama de varză murată, cunoscută şi sub numele de „moare”.

 

Există însă şi o variantă mai sofisticată de a lupta contra mahmurelii sau unei mese copioase, cum este, de exemplu, cea de nuntă şi anume ciorba de potroace. Se folosesc legume, măruntaie, gături, capete, gheare şi bucăţi de spate de pasăre, adică exact ceea ce nu se utilizează la o masă cu multe preparate, cum este cea de nuntă.

 

Pentru a face o ciorbă de potroace într-o oală de circa 10 litri, avem nevoie de circa 2 kg de măruntaie de pasăre, pe care le curăţăm şi pe lăsăm să fiarbă în 4 litri de apă în care am pus şi puţină sare. După îndepărtarea spumei care se formează la suprafaţă, punem la fiert în oală 2-3 cepe, câţiva morcovi, un păstârnac, un pătrunjel şi o ţelină, toate aceste legume fiind mărunţite. După ce dă în fiert din nou, adăugăm o ceaşcă de orez şi lăsăm încă un sfert de oră la fiert. A venit momentul de a folosi ingredientul cel mai important al acestei ciorbe: zeama de varză. Se toarnă circa 2 litri de zeamă de varză, condiţia fiind ca această să fie limpede. Zeama de varză murată va da ciorbei acel gust acru.

 

Separat, se bat două ouă şi se amestecă cu puţină smântână. După ce a dat din nou în fiert, se ia oala de pe foc, se scoate puţină zeamă care se amestecă cu ouăle bătute şi cu smântâna, după care totul se toarnă în oala de ciorbă. Deasupra se presară leuştean tocat. Bine, bine, vă veţi întreba, dar de ce i se spune ciorbă de potroace? Pentru că potroacă înseamnă sărătură, adică tocmai acea zeamă de varză, care, aşa cum am menţionat, combate starea de mahmureală. Este o ciorbă pe care nuntaşii o  consumă dimineaţa, la finalul petrecerii, dar care poate fi înghiţită şi la prânz, după un somn de refacere.


www.rri.ro
Publicat: 2016-01-09 13:16:00
Vizualizari: 508
TiparesteTipareste