Români în lume - 11.01.2015

români în lume - 11.01.2015 Tot cu ocazia celebrării Zilei Culturii Naţionale, vineri, Institutul Cultural Român de la Stockholm va transmite în direct de la Ateneul Român din Bucureşti spectacolul de muzică tradiţională şi poezie 'La porţile ceriului'.

Ambasada României în Kuweit lansează, pe pagina sa de Internet, o invitaţie. În fiecare an, cu ocazia zilei de naştere a Luceafărului poeziei româneşti, pe 15 ianuarie, când este sărbătorită şi Ziua Culturii române, Ambasada îi invită pe iubitorii de poezie şi, în general, ai literaturii române la un Cenaclu literar. Anul acesta, el este ocazionat de prezenţa în Kuweit a scriitorului Ştefan Mitroi. Invitată specială va fi şi artista Oana Severin. De asemenea, toţi membrii comunităţii românilor care doresc să participe la Cenaclu sunt îndemnaţi să pregătească un poem eminescian pe care să îl citească la această manifestare. Seara literară va avea loc pe 16 ianuarie, la hotelul Sheraton.

 

Tot cu ocazia celebrării Zilei Culturii Naţionale, vineri, Institutul Cultural Român de la Stockholm va transmite în direct de la Ateneul Român din Bucureşti spectacolul de muzică tradiţională şi poezie 'La porţile ceriului'. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica 'George Enescu' şi TVR, îi are ca protagonişti pe Grigore Leşe şi pe invitaţii săi. În cadrul spectacolului, demonstraţiile de virtuozitate muzicală vor alterna cu momente lirice susţinute de actorul Ion Grosu, care va recita versuri de Mihai Eminescu.


Cea de-a 6-a ediţie a Zilei Culturii Naţionale va fi marcată, la Bucureşti, şi prin ‘Gala Tinerilor Scriitori’, care se va desfăşura pe 15 ianuarie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare 'Carol I'. Cu acest prilej, va fi decernat premiul pentru Cartea de Poezie a anului 2015 volumului 'obiecte umane' de Teodor Dună. Gala Tinerilor Scriitori se va desfăşura în cadrul unui eveniment multiart, avându-i ca invitaţi speciali pe Nadia Trohin şi Mircea Tiberian. Pe lângă Cartea de Poezie a anului, vor fi premiaţi Tânărul Poet al anului; Tânărul Prozator al anului; Tânărul Critic al anului şi Tânărul Scriitor al anului.


Lungmetrajul maghiar "Son of Saul", cu actorul român Levente Molnár în distribuţie, a primit, duminică seară, la Los Angeles, Globul de Aur pentru "cel mai bun film străin". Premiile Globurile de Aur - cele mai râvnite ale cinematografiei mondiale după Oscaruri - sunt decernate de Asociaţia presei străine de la Hollywood. "Son of Saul", propunerea Ungariei pentru o nominalizare la categoria cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza la premiile Oscar 2016, reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes şi a fost distins cu marele premiu al juriului la gala de anul trecut a Festivalului de la Cannes. În luna decembrie, "Son of Saul" a fost inclus pe lista scurtă a celor nouă pelicule eligibile pentru nominalizarea la Oscar.

 

Jucătoarea română Cristina Neagu a fost desemnată, la finele săptămânii trecute, cea mai bună handbalistă a lumii în 2015, în urma votului unui juriu internaţional compus din 19 membri, precum şi al suporterilor acestui sport, care şi-au exprimat opţiunile pe site-ul handball-planet.com. Neagu, 27 de ani, le-a devansat pe norvegiencele Nora Mork şi Heidi Loke. Ea a cucerit în 2015, cu selecţionata României, medalia de bronz la Campionatul Mondial, unde a fost desemnată cea mai bună jucătoare a turneului, fiind totodată una dintre componentele de bază ale lui Buducnost Podgorica în campania câştigătoare din Liga Campionilor ediţia 2014/2015. 

 


www.rri.ro
Publicat: 2016-01-11 12:12:00
Vizualizari: 352
TiparesteTipareste