Clubul mamelor casnice

clubul mamelor casnice Schimbate de maternitate, multe femei îşi modifică şi priorităţile profesionale. Unele dintre ele aleg ca, după concediul legal de creştere a copilului, să nu-şi reia serviciul şi să lucreze de acasă.

Schimbate de maternitate, multe femei îşi modifică şi priorităţile profesionale. Unele dintre ele aleg ca, după concediul legal de creştere a copilului, să nu-şi reia serviciul şi să lucreze de acasă. Iar altele, nemaiavând vreun serviciu la care să se întoarcă, recurg la aceeaşi soluţie. Pentru toate mamele aflate în această situaţie, asociaţia "Work At Home Moms" oferă consiliere şi sprijin. Înfiinţată acum doi ani şi jumătate odată cu naşterea băieţelului fondatoarei Elena Gorun, asociaţia are din ce în ce mai multe membre. Cum sunt ajutate aici, aflăm de la purtătoarea de cuvânt Andra Todiriţă: "Organizăm diverse evenimente, diverse ateliere prin care informăm mămicile din comunitate despre oportunităţile lor, despre metodele de legalizare a activităţii pe care o desfăşoară acasă, despre soluţiile la problemele pe care le întâlnesc în activităţile lor. De asemenea, le ajutăm să se organizeze prin acţiune de networking cum ar fi "Mama Connect", una din întâlnirile unde mămicile vorbesc despre ceea ce fac şi, eventual, iniţiază colaborări unele cu altele. Mai organizăm şi târguri sau iarmaroace în contextul unor sărbători. Cu aceste ocazii, membrele asociaţiei îşi prezintă produsele şi serviciile, căci vin şi persoane din afara asociaţiei să le cunoască. Uneori, mai atrag şi alte investiţii.


Care sunt proiectele susţinute de aceste investiţii şi ce fac, de fapt, mamele care lucrează de acasă? Multe din ele aleg să tranforme pasiunea pentru lucru manual într-o activitatea mai serioasă: crearea de bijuterii, croitorie, producţie alimentară, pictură. Altele oferă consiliere juridică şi financiară, iar altele sunt implicate în diverse proiecte de marketing sau promovare. Toate acestea se desfăşoară acasă, alături de copii, căci bunăstarea lor este unul din motivele principale ale mamelor care aleg să lucreze de acasă. Una dintre ele este şi Cristina Antonică, membră în asociaţia WAHM. Cristina consideră că mămicile care aleg să lucreze de acasă, o fac pentru că nu se mai regăsesc în existenţa lor de dinainte şi ne oferă propriul ei exemplu: "Decizia mea de a lucra de acasă are ca punct de pornire naşterea celui de-al doilea copil. Eu acum am trei copii. Odată cu fiica mea a apărut şi dorinţa de a mă împlini alături de ei, dar şi de a mă face utilă şi în alt mod. Există această prejudecată: mama casnică se ocupă doar de casă şi de copil. Realitatea e alta: în vremurile noastre, o mamă casnică mai vrea să se împlinească şi profesional. Eu conduc o editură şi fac lucrul acesta de acasă. Este o editură mică şi se numeşte "Creanga fermecată". Noi edităm poveşti pentru copii, dar şi lucrări de educaţie parentală."


Fiind şi directoare de editoare, şi redactor de carte, şi mamă cu normă întreagă, Cristina recunoaşte că a se împărţi între aceste activităţi constituie o provocare. De altfel, libertatea pe care o ai de a-ţi organiza singură timpul poate deveni o dificultate pentru mamele care lucrează acasă. De aceea, Cristina îi face părtaşi şi pe copii la activităţile ei profesionale: "Copiii mei sunt şi partenerii mei. Le ofer experienţe practice. N-am ştiut până când nu m-am implicat în munca asta că pentru ei este o lume fascinantă. Le place faptul că merg cu mine la tipografie, că pun mâna pe hârtie, că privesc cum se mişcă maşinile acelea impresionante. Ei vin cum mine cam peste tot unde este nevoie să mă duc. Ne mai şi jucăm. Munca mea este o muncă de noapte. De altfel, cred că asta le caracterizează pe multe mame care lucrează de acasă."


Andra Todiriţă, purtătoarea de cuvânt a asociaţiei, este la rândul ei o mamă care lucrează de acasă. Nu i-a fost greu să renunţe la slujba anterioară, căci acasă poate să exploreze şi alte faţete ale personalităţii ei. Andra Todiriţă: "Am simţit nevoia de altceva. Din facultate am avut o înclinaţie către medicina alternativă. Odată cu sarcina, aşa cum am observat că li se întâmplă şi altor mămici, mi s-a deschis o altă lume, o lume mai creativă. Şi cum făcusem deja un curs de formare în timpul anilor petrecuţi la institut, am început să mă folosesc de cunoştinţele dobândite acolo odată cu naşterea copilului şi a concediului de maternitate. Devenind membră în asociaţia "Work At Home Moms" mi s-a oferit oportunitatea să mă implic şi să le ajut pe mamele care vor să lucreze de acasă să întâmpine cât mai bine anumite provocări, să depăşească obstacolele folosindu-se de resursele lor personale. Asta e nişa pe care mi-am ales-o. E un fel de dialog pe care-l am cu clienţii mei şi în urma căruia aceştia îşi descoperă propriile soluţii şi îşi clarifică mai bine dorinţele. În felul acesta ştiu ce e de făcut în continuare."


Ca şi Cristina Antonică, Andra Todiriţă îşi programează activităţile în funcţie de programul fetiţei ei şi, în măsura posibilului, se deplasează cu ea peste tot, chiar şi la întălnirile asociaţiei "Work At Home Moms". În cadrul acestor întâlniri, cursurile Andrei sunt binevenite, căci nu de puţine ori mamele în această situaţie au nevoie de susţinere psihică sau de suport moral, lucru pe care WAHM îl oferă din plin. Cum se manifestă această susţinere, aflăm de la Andra Todiriţă: "Îşi împărtăşesc situaţia cu alte mame, pot să apeleze la consilieri, specialişti sau terapeuţi pentru a depăşi anumite situaţii-limită. Se întâmplă să apară şi astfel de situaţii, mai ales când în familie se nasc tulburări sau nu există înţelegere. Asociaţia noastră lucrează şi cu mămici aflate în situaţii defavorizate cum sunt cele singure sau cele fără alte venituri. Avem o responsabilitate faţă de noi-înşine şi faţă de copiii noştri să ne maturizăm din punct de vedere emoţional pentru a putea să facem faţă acestor provocări şi pentru a le demonstra celorlalţi că ne descurcăm. Puterea exemplului este foarte mare şi dacă reuşim să demonstrăm familiei că putem face ca lucrurile să meargă, atunci îşi schimbă şi ceilalţi opinia. De multe ori reacţia lor de neînţelegere vine din frică."


În ciuda temerilor fireşti care apar când renunţi la un statut financiar şi profesional sigur, dar care nu te mai reprezintă, din ce în ce mai multe mame ales să lucreze de acasă. Astfel, sunt mai prezente în viaţa copiilor lor şi au posibilitatea de a se reinventa. 


www.rri.ro
Publicat: 2016-01-27 10:43:00
Vizualizari: 136
TiparesteTipareste