Justiţie şi anticorupţie

justiţie şi anticorupţie Premierul român, Dacian Cioloş, le-a prezentat, la Bucureşti, ambasadorilor statelor membre ale UE priorităţile guvernului său, înclusiv în domeniul justitiei.

Premierul român, Dacian Cioloş, a susţinut, marţi, în faţa ambasadorilor la Bucureşti ai statelor UE, că Mecanismul de Cooperare şi Verificare în justiţie ar trebui înlocuit cu un sistem intern, reiterând totodată poziţia potrivit căreia România, în continuare, este un candidat important pentru spatiul Schengen. Oficialul a discutat, între altele, despre cele trei mari priorităţi ale Guvernului,  economia, reforma administraţiei şi pregătirea României pentru a asigura preşedinţia Uniunii Europene în 2019.


În aceeaşi zi, preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, la ceremonia de învestire a absolvenţilor Institutului Naţional al Magistraturii, că România a făcut anul trecut paşi importanţi în ceea ce priveşte justiţia şi a arătat că magistraţii au un rol esenţial în lupta anticorupţie. Iohannis a subliniat că garantarea independenţei justiţiei şi consolidarea statului de drept sunt priorităţi ale mandatului său. 


Şeful statului le-a amintit tinerilor judecători şi procurori că trebuie să îşi facă meseria cu onestitate şi echilibru. Klaus Iohannis: "Justiţia se înfăptuieşte în numele legii, justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi. Cred că oamenii au aşteptări mari de la magistraţi, de la întregul corp al celor care formează autoritatea judecătorească. Este rolul şi datoria dumneavoastră să aplicaţi legea în mod egal, iar prin aceasta cred că veţi contribui şi la recâştigarea încrederii în lege".


Declaraţiile au loc într-o perioadă agitată pentru justiţie, cu cercetări şi arestări la vârful politicii şi nu numai. Comisia juridică a Senatului a dat aviz favorabil cererii DNA de încuviinţare a urmăririi penale a senatorului Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, în dosarul privind presupusa sa escortare ilegală de către Poliţia Rutieră, care a dus, într-un caz, la moartea unui poliţist. Gabriel Oprea susţine în continuare că este nevinovat şi că nu a făcut nimic faţă de alţi miniştri de interne. 


În schimb, procurorul-şef al României, Tiberiu Niţu, a demisionat pe fondul anchetei legate de folosirea abuzivă a coloanelor oficiale. Legea prevede că numai preşedintele, premierul şi cei doi preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului au dreptul la coloană oficială, iar miniştrii le pot utiliza doar în cazuri de urgenţă. Tiberiu Niţu a explicat că stabilirea nivelului de protecţie a unui demnitar nu este atributul acestuia, ci al instituţiilor specializate ale statului, motiv pentru care nu consideră că a încălcat în niciun fel legea atunci când a beneficiat de dispozitivele de însoţire şi protecţie. Deşi nu se consideră vinovat, fostul procuror general a precizat că a decis să demisioneze, întrucât numele şi funcţia sa au fost asociate în mod artificial cu o situaţie care aduce prejudicii de imagine instituţiei pe care a condus-o. Mandatul lui Tiberiu Niţu ar fi urmat să se încheie în luna mai a acestui an.www.rri.ro
Publicat: 2016-02-03 13:20:00
Vizualizari: 217
TiparesteTipareste