Lungmetrajul "Aferim", în regia lui Radu Jude, elogiat în America

lungmetrajul "aferim", în regia lui radu jude, elogiat în america "Aferim!" este un lungmetraj de epocă amuzant şi brutal şi reprezintă o viziune neînfricată asupra trecutului, scrie The New York Times, după premiera filmului în Statele Unite.

"Aferim!" este un lungmetraj de epocă amuzant şi brutal şi reprezintă o viziune neînfricată asupra trecutului, scrie The New York Times, după premiera filmului în Statele Unite. Cotidianul remarcă şi prestaţia actorului Teodor Corban, de asemenea, menţionează că filmul merita să fie inclus pe lista finală a  nominalizaţilor la Oscarul pentru film străin.


"Aferim!" este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu (slujbaş care strângea dările), interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).  Cel mai important film românesc din 2010 încoace (adică din anul "Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu" de Andrei Ujică şi al "Aurorei", regizat de Cristi Puiu) se numeşte Aferim! şi îl aduce pe regizorul său, Radu Jude (născut în 1977 şi aflat la al treilea film de lungmetraj), foarte aproape de poziţia de conducere a plutonului format din cei mai importanţi cineaşti români contemporani. Această operă de artă care pe viitor va deveni clasică în cinematografia românească este şi o intervenţie percutantă în agenda dezbaterilor publice ale momentului" scrie criticul Andrei Gorzo.


Cronica publicată în The New York Times elogiază imaginea în alb-negru a filmului "Aferim!", descris ca un "exerciţiu elegant", potenţat de o interpretare teatrală. "Filmul este o viziune neînfricată asupra trecutului, care scoate la iveală cruzimea şi prejudecăţile ascunse sub aparenţe", se afirmă în acelaşi articol. Despre prestaţia actorului Teodor Corban, interpretul rolului principal, jurnaliştii americani spun că a fost una "din suflet şi exuberantă". "Are ceva din carisma dură a lui Anthony Quinn şi puţin din excentricitatea, libertatea de interpretare şi umorul pe care John Wayne le-a adus în ultimele westernuri ale sale", mai scriu criticii americani.


"Aferim!" rulează în cinematografele din Statele Unite ale Americii, din 22 ianuarie 2016, fiind distribuit de Big World Pictures. Înainte de premieră, lungmetrajul regizat de Radu Jude a fost deja proiectat într-o serie de evenimente speciale la Los Angeles şi New York, în prezenţa producătorului Ada Solomon şi a actorului Cuzin Toma. Aceste proiecţii speciale s-au desfăşurat sub egida Institutului Cultural Român şi Centrului Naţional al Cinematografiei. Ada Solomon, producătoarea filmului "Aferim!". "Turneul desfăşurat la Los Angeles şi New York a fost destul de solicitant, dar, în acelaşi timp foarte interesant şi plăcut, pentru că filmul a stârnit multe reacţii şi a fost receptat la un nivel la care nu m-aş fi aşteptat. Chiar nu mă aşteptam la atâta empatie şi profunzime din partea unui public dintr-o cultură total diferită. Mai ales că acest film a fost gândit în contextul complexităţii locale, a fost imaginat ca un subiect local cu rezonanţă mai ales la publicul din România. Cu atât mai mult am fost uimiţi şi încântaţi de felul în care a rezonat în spaţiul anglo saxon. La Los Angeles, la Festivalul American Film Institute, un festival prestigios şi prizat de public, toate proiecţiile s-au desfăşurat cu casa închisă şi, într-adevăr, a fost o plăcere să ne întâlnim cu publicul. Şi sigur că era şi public român, români stabiliţi în SUA, dar asta contează mai puţin, pentru că reacţiile cele mai puternice şi întrebările cele interesante le-am primit, culmea, de la americani. Am avut discuţii despre xenofobie, sclavie, despre ceea ce a însemnat această traumă şi despre ceea ce înseamnă şi astăzi, o problemă conştientizată prea puţin de societatea românească. Şi nu mă refer numai la minoritatea romă, cred că întreaga societate românească ar trebui să aibă o raportare la aceste evenimente. La New York am prezentat filmul în cadrul festivalului Making Waves, Festivalul de Film Românesc organizat de Film Society of Lincoln, şi receptarea a fost şi în cadrul acestui eveniment la cote maxime."


Producătoarea Ada Solomon ne-a spus şi care au fost cele mai interesante întrebări adresate echipei de cinefilii americani: "Întrebările lor se refereau mai ales la existenţa sclaviei, la felul în care se raportează astăzi populaţia romă la acest episod din istoria României. Noi nu ne cunoaştem prea bine istoria, cu atât mai puţin este istoria noastră cunoscută peste Ocean. Foarte puţini spectatori cunoşteau contextul istoric din film şi faptul că în România sclavia a existat sute de ani în România. De aceea multe din întrebări au mers în direcţia aceasta. Întrebările publicului american au vizat şi surpriza discursului xenofob şi naţionalist, subînţeles în film. Evident, au fost întrebări legate de transmiterea mentalităţilor din generaţie în generaţie, unul dintre elementele cheie în discursul nostru cinematografic."


Lungmetrajul "Aferim!", de Radu Jude, câştigător al trofeului Ursul de Argint la Berlinala 2015, a fost lansat în SUA, vineri,5 februarie. "Aferim!", unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, a fost distins, între altele, cu trofeul oraşului Lisabona şi premiul pentru distribuţie la IndieLisboa, cu Le Bayard d'Or pentru cea mai bună imagine la Namur, cu premiul publicului la Let's CEE Viena şi a primit distincţia FIPRESCI la Miskolc, Ungaria.



www.rri.ro
Publicat: 2016-02-06 10:03:00
Vizualizari: 575
TiparesteTipareste