Noi prezenţe româneşti pe Google Cultural Institute

noi prezenţe româneşti pe google cultural institute Ambasadorii cei mai buni ai României, colecţionarii de artă, s-au înmulţit de anul acesta pe platforma Google Cultural Institute.

Ambasadorii cei mai buni ai României, colecţionarii de artă, s-au înmulţit de anul acesta pe platforma Google Cultural Institute. Google Cultural Institute este o platformă digitală care oferă acces la patrimoniul istoric şi cultural din întreaga lume. Prin intermediul internetului, oricine poate astfel explora picturi, desene, sculpturi, fotografii, artefacte religioase, manuscrise din muzee şi colecţii din toată lumea.


Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), Complexul Naţional Muzeal "Astra", Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), Fundaţia Pro Patrimoniu, Asociaţia Folclor Fără Frontiere şi Fundaţia Wassertabahn şi-au lansat colecţiile pe platforma Google Cultural Institute, încă de la sfârşitul lunii noiembrie 2014. De anul acesta, însă, colecţia românească s-a îmbogăţit. Ne-a spus mai multe   Gabriela Chiorean, responsabil cu comunicarea la Google: "Începând de săptămâna trecută au fost aduse noi colecţii româneşti, care ne promovează mai bine în lume. Am adăugat turul Palatului Parlamentului, prin tehnologia noastră care se numeşte Street View. Adică oricine este conectat acum la internet, de oriunde ar fi, ar putea să viziteze Palatul Parlamentului din Bucureşti.  Totodată au fost adăugate şi alte noi colecţii, de la Muzeul naţional Brukhental, un partener pe care îl avem de ceva vreme pe Google Cultural Institute, iat în cazul acestuia, ce este deosebit este că tehnologia folosită este atât de nouă încât poţi să te apropi de o pictură aşa cum n-ai putut s-o faci înainte. Practic poţi să intri la un nivel de detaliu atât de mare, încât poţi să vezi tuşele pictorului, poţi să vezi cum a fost făcută pictura îndeaproape."


Alte colecţii de pe Google Cultutral Institute, aproape de sufletul interlocutoarei noastre, ilustrează viaţa din Transilvania, prin scene rurale, arte, meşteşuguri, biserici fortificate, deschizând porţile consumatorilor virtuali de cultură către valorile patrimoniale româneşti. Cum a crescut prezenţa României pe platforma Google aflăm tot de la Gabriela Chiorean: "Când am lansat aceste noi colecţii româneşti, de fapt era un moment aniversar pentru Google Cultural Institute, împlineam cinci ani. În momentul de faţă sunt o mie de parteneri din toată lumea, din 70 de ţări, de peste tot. România a fost foarte bine profilată în momentul acesta de aniversare. Palatul Parlamentului, de exemplu, a fost pe prima pagină a Institutului Cultural, ca un loc care trebuie vizitat şi care merită reliefat, ne-am bucurat extrem de tare. Şi, într-adevăr, aceste eforturi au început în urmă cu ceva vreme. Dacă Google Cultural Institute se lansa în România prin opt parteneri la sfârşitul anului 2014, în momentul de faţă sunt 11 parteneri. Ce mă bucură pe mine este că aceşti parteneri în permanenţă îşi actualizează colecţiile, sunt şi alţii care sunt în pregătire, şi pentru că vă spuneam de noi colecţii care au fost adăugate, tot la fel, un partener de ceva vreme cu noi, mocăniţa de pe Valea Vaserului, a venit şi cu o noutate: şi-au lansat aplicaţia de mobil. Aşadar, în momentul în care te duci să vizitezi mocăniţa, în acelaşi timp poţi să-ţi descarci aplicaţia pe telefon, pentru ca să obţii mai multe informaţii."


Este suficient să cauţi Palatul Parlamentului pe Google şi să adaugi Google Cultural Institute în căutare şi vei fi introdus automat în pagina unde este prezentată colecţia, ne-a mai spus Gabriela Chiorean şi a adăugat: "Este o plimbare virtuală, un acces destul de facil, iar deplasarea se face cu ajutorul săgeţilor, care sunt marcate pe ecran, apoi te poţi deplasa de la un etaj la altul, poţi să intri dintr-o cameră în alta, este o hartă care îţi arată, exact cum este şi la hotel, unde te afli în acel moment, şi poţi să te deplasezi, să măreşti imaginea astfel încât să vezi ce se află pe un perete, de exemplu, sau cum este construit tavanul sau poţi să vezi, de exemplu, cum ne-au prezentat cei de la Palatul Parlamentului, cum modelul de pe radiator este la fel cu modelul covorului. Poţi să petreci ore în şir, te pierzi în descoperirea de noi lucruri şi să poţi să faci conexiuni şi cu alte clădiri. Pentru că, de exemplu, Palatul Parlamentului este pe platforma Institutului Cultural Google, în acelaşi timp este singurul din regiunea noastră care este prezentat acolo, dar pe platformă poate să fie găsită şi Casa Albă şi atunci poţi să faci o plimbare completă, dintr-un continent în altul."


Pe platforma Google Cultural Institute puteţi intra şi pentru a vă amuza. Vine cu detalii Gabriela Chiorean: "Un utilizator a avut curiozitatea să vadă care sunt cele mai interesante pălării purtate de pictori, care şi-au făcut autoportretul. Aşadar a introdus extrem de multe elemente, în această căutare. Şi a făcut o colecţie de multe picturi pe care le-a găsit în muzeele lumii şi a făcut o colecţie a lui personală. Practic, a adunat pe platformă într-o colecţie acestea şi şi-a făcut propriul lui muzeu. Noi, la Google, suntem doar o platformă tehnică, suntem doar un partener tehnologic. Dar ce se poate întâmpla la întâlnirea dintre tehnologie şi artă este de-a dreptul frumos!"


O invitaţie de a descoperi frumosul, în varianta cea mai accesibilă: doar la un click distanţă.www.rri.ro
Publicat: 2016-02-07 10:04:00
Vizualizari: 307
TiparesteTipareste