TZARA. DADA. ETC.

tzara. dada. etc. În perioada 5 februarie – 26 aprilie, ARCUB găzduieşte expoziția „TZARA.DADA.ETC.”, dedicată aniversării a 100 de ani de dadaism.

În perioada 5 februarie – 26 aprilie, ARCUB găzduieşte expoziția „TZARA.DADA.ETC.”, dedicată aniversării a 100 de ani de dadaism, realizată cu lucrări din colecția familiei Emilian Radu.

 

Expoziția „TZARA.DADA.ETC” reprezintă cea mai amplă retrospectivă a creațiilor și publicațiilor lui Tristan Tzara organizată vreodată în România. Este în același timp și prima expoziție la nivel internațional care expune o mare parte din opera poetică de primă ediție a lui Tzara, ilustrată de marii artiști ai lumii cu care a colaborat. Evenimentul celebrează inaugurarea Cabaret Voltaire și nașterea mișcării Dada la Zürich, pe 5 februarie 1916. Sunt prezentate desene și lucrări originale de grafică semnate de avangardiști de faimă universală precum André Breton, Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miró, Sonia Delaunay, Max Ernst, Alberto Giacometti, Yves Tanguy, Jean Arp și Marcel Iancu, cărți de artist și publicații avangardiste istorice, afișe ale unor manifestări dadaiste interbelice, cât și o colecție impresionantă de fotografii de epocă reprezentându-l pe Tristan Tzara în toate etapele vieții sale. Lucrările prezentate aparțin colecționarului Emilian Radu.

 

Expoziţia poate fi vizitată gratuit până pe 26 aprilie 2016, între orele 14:00-22:00, la ARCUB (Str. Lipscani nr. 84-90) şi face parte din seria evenimentelor prilejuite de candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, demers inițiat și coordonat de ARCUB.

 

Pe 18 februarie, de la ora 18:00, în cadrul expoziției „TZARA. DADA. ETC.” Este programată conferința în limba engleză a lui Marius Hentea – „Tzara România”, care va fi urmată de o dezbatere în limba română moderată de curatorul expoziţiei, Erwin Kessler, despre Tristan Tzara, Dada și România. În debutul dezbaterii va fi lansat catalogul exhaustiv al colecției, editat de ARCUB.


www.rri.ro
Publicat: 2016-02-06 16:45:00
Vizualizari: 444
TiparesteTipareste