Jurnal românesc - 15.02.2016

jurnal românesc - 15.02.2016 România va susţine, alături de Polonia, instituirea la nivel european a unor mecanisme de ajutor în sectorul laptelui şi în cel al cărnii de porc, care întâmpină mari dificultăţi

România rămâne un pilon al democraţiei şi al stabilităţii în regiune şi  va continua să fie o sursă de securitate la frontiera de est a NATO şi a UE, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, în alocuţiunea sa la Conferinţa de securitate de la München. Seful statului a spus că, în actualul context geopolitic, zona Mării Negre se dovedeşte a fi crucială atât pentru securitatea regională, cât şi pentru întreaga securitate euroatlantică. Competenţa şi expertiza românească pot contribui substanţial la soluţionarea problemelor care alcătuiesc arcul de instabilitate din zona Mării Negre, a adăugat Klaus Iohannis.

 

România va susţine, alături de Polonia, instituirea la nivel european a unor mecanisme de ajutor în sectorul laptelui şi în cel al cărnii de porc, care întâmpină mari dificultăţi - a declarat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, înaintea Consiliului Uniunii Europene - Agricultură şi Pescuit, care are loc luni la Bruxelles. El a precizat că Bucureştiul va susţine demersurile Varşoviei, care va mai solicita şi mecanisme pentru încurajarea exporturilor, precum şi măsuri urgente care să conducă la ridicarea embargoului impus de Rusia pentru majoritatea produselor agroalimentare europene.

 

Din 13 martie va intra in vigoare noul acord Visa Waiver dintre Coreea de Sud şi România, document semnat anul trecut. Anunţul a fost făcut, luni, de ministerul de Externe de la Seul. Conform acordului, oamenii de afaceri şi lucrătorii sud-coreeni vor putea să stea fără viză în România pe o perioadă de până la 180 de zile. De acelaşi avantaj vor beneficia şi oamenii de afaceri şi lucrătorii români care vor merge în Coreea de Sud. În prezent, numai sud-coreenii şi, respectiv, românii care călătoresc în scopuri non-profit sunt exceptaţi de la viză pentru o perioadă de până la 90 de zile.

 

Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere actele normative care schimbă regulile în cazul doctoratelor. Acordarea si retragerea titlurilor vor fi în atribuţia şi responsabilitatea instituţiei organizatoare de studii universitare de doctorat, adică a universitătilor si a Academiei Române, a explicat, duminică,  ministrul de resort Adrian Curaj. Potrivit acestuia, Consiliul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare va fi instanţa de apel la deciziile universităţilor privind doctoratele.

 

Cei aproape 50.000 de studenţi români aflaţi la studii în străinătate se pot înscrie, din această vară, să facă practică în consulatele şi ambasadele României din lume a anunţat ministrul economiei, Costin Borc. Potrivit acestuia, anunţurile vor fi postate pe site-ul dedicat programelor de practică: intership.gov.ro.  El a explicat că iniţial va fi vorba de o perioada de 3 luni în timpul verii, dar  apoi ar putea deveni o activitate constantă. Avantajul este pentru ambele părţi: guvernul va beneficia de tineri care vin cu dinamism şi idei noi, iar aceştia îşi pot completa cunoştinţele pe care le au pentru a-şi găsi un job mai departe.

 

Echipa feminină de spadă a României a câştigat, duminică, medaliile de aur la concursul de Cupă Mondială de la Buenos Aires, în Argentina. În finală, româncele au învins Rusia cu 45-40. România conduce în clasamentul Cupei Mondiale de spadă feminin pe echipe, urmată de China şi Rusia. În concursul individual, Simona Gherman a cucerit medalia de bronz. 


www.rri.ro
Publicat: 2016-02-15 12:15:00
Vizualizari: 439
TiparesteTipareste