Retrospectiva săptămânii 14.02 - 20.02.2016

retrospectiva săptămânii 14.02 - 20.02.2016 Sumar: Şeful statului roman, Klaus Iohannis, a participat la un summit la Bruxelles; Premierul român Dacian Cioloş în vizită la Bruxelles; Preşedintele Rep.Moldova s-a întâlnit, la Bucureşti, cu omologul său român, Klaus Iohannis

Şeful statului roman, Klaus Iohannis, a participat la un summit la Bruxelles


Şeful statului român, Klaus Iohannis, a participat la summitul de la Bruxelles, pe agenda căruia a figurat, printre altele, problema imigraţiei şi repartizarea refugiaţilor între statele membre. Preşedintele Consiliului, Donald Tusk, a anunţat organizarea unei 'întâlniri speciale' cu Turcia la începutul lunii martie, după ce a reiterat importanţa unei acţiuni comune cu Ankara pentru a răspunde la criza migraţiei în UE. La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că trebuie oprit fluxul de migranţi din Turcia spre Grecia prin îmbunătăţirea monitorizării frontierelor sau gestionarea la faţa locului a fluxului de refugiaţi. Şefii de stat şi de guvern din cele 28 de ţări au reafirmat 'unanim' că 'abordarea trebuie să fie europeană'. În marja reuniunii Consiliului, Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu premierul polonez, Beata Szydlo, cu care a discutat despre relaţia bilaterală şi provocările de securitate din estul Europei.



Premierul român Dacian Cioloş în vizită la Bruxelles


Aderarea României la Spaţiul Schengen, migraţia, uniunea energetică şi drepturile muncitorilor europeni în Marea Britanie au fost principalele teme de discuţie din agenda premierului Dacian Cioloş, aflat în vizită, luni şi marţi, la Bruxelles.Oficialul român s-a intalnit cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care  a precizat, după discuţii, că mecanismul de monitorizare a progreselor făcute în justiţie ar putea fi eliminat în timpul mandatului său. Dacian Cioloş i-a prezentat şi presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, priorităţile mandatului său, care includ organizarea alegerilor locale şi parlamentare, precum şi proiecte de reformă.Cei doi oficiali au abordat  şi situatia din Rep.Moldova. La finalul vizitei sale, Cioloş a insistat pentru aderarea României la Spaţiul Schengen şi a spus că în martie va merge pentru discuţii bilaterale în Olanda, ţară care a blocat în câteva rânduri prin vot aderarea la Schengen a României şi a Bulgariei.



Preşedintele Rep.Moldova s-a întâlnit, la Bucureşti, cu omologul său român, Klaus Iohannis


Şeful statului roman, Klaus Iohannis, a reiterat, la Bucureşti, într-o discuţie cu omologul său de la Chişinău, Nicolae Timofti, hotărârea României de a sprijini drumul european al Rep.Moldova vecine, ex-sovietica, majoritar romanofonă. El a subliniat că pentru aceasta este nevoie de mult mai multe proiecte economice comune între cele doua state, dând exemplul gazoductului Iaşi -Ungheni. Referitor la ajutorul financiar solicitat de Republica Moldova Romaniei, Iohannis a declarat că acesta va fi acordat în situaţia în care guvernul de la Chisinau va adopta mai multe măsuri de reformă. La rândul sau, Timofti a mulţumit autorităţilor romane pentru asistenţa acordată în parcursul european al Chişinăului. Totodată, el şi-a exprimat speranţa ca România să participe în continuare la dezvoltarea energetică a Moldovei, ceea ce ar permite acestui stat să iasă din zona vulnerabilităţilor.



Alţi doi parlamentari români sunt cercetaţi de DNA


Deputaţii români au respins cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării deputatului PSD Mădălin Voicu, care va fi însă cercetat sub control judiciar pe cauţiune. În schimb, în acelaşi dosar, aceştia au aprobat cererea de încuviinţare a reţinerii lui Nicolae Păun, reprezentant în Parlament al minorităţii rome. Cei doi sunt acuzaţi de obţinere şi folosire incorectă a fondurilor europene în cadrul unor proiecte destinate comunităţilor de romi. Potrivit procurorilor, în perioada 2010-2015, sub pretextul că vor ajuta mii de romi să îşi găseasca un loc de muncă ori să devină antreprenori, cei doi deputaţi ar fi pus la cale un plan prin intermediul căruia ar fi deturnat peste 6 milioane de euro în interes personal.



Mai mulţi copii din Argeş  sunt internaţi într-un spital din Bucureşti cu sindrom hemolitic uremic


La aproximativ două săptămâni de la primele cazuri de îmbolnăvire a copiilor din Argeş, unii continuă să fie internaţi într-un spital din Bucureşti, cu infecţii digestive grave şi complicaţii majore. Bacteria, care a provocat deja moartea unora dintre ei, nu este cunoscută. O echipă de medici de la Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor se află în Romania pentru a-i ajuta pe colegii lor români. Autorităţile au extins ancheta epidemiologică în judeţul Argeş, unde sunt verificate şi animalele din zonele de unde provin minorii.



Statul român reia procesul de achiziţie a sculpturii "Cuminţenia pământului" de Constantin Brâncuşi


Recent, statul roman a anunţat că va relua procesul de achiziţie a sculpturii "Cuminţenia pământului", realizată de marele sculptor roman Constantin Brâncuşi. Pe 19 februarie  s-au împlinit 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, prilej cu care au avut loc mai multe manifestări în localitatea natală a artistului, Hobiţa, la Târgu Jiu, unde se găsesc unele dintre cele mai cunoscute sculpturi ale sale, dar şi în alte locuri din România. Recent, ministerul Culturii a anunţat că va relua demersurile de înscriere a ansamblului Brâncuşi de la Târgu-Jiu pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Ansamblul realizat în România este singura lucrare de artă monumentală de amploare creată de Constantin Brâncuşi, care avea la data conceperii ansamblului (1935 - 1936) o recunoaştere 


www.rri.ro
Publicat: 2016-02-20 10:30:00
Vizualizari: 950
TiparesteTipareste