Bilanţ la Consiliul Concurenţei

bilanţ la consiliul concurenţei Consiliul Concurenţei a finalizat anul trecut 21 de investigaţii de încălcare a Legii concurenţei, faţă de 17 în anul 2014.

2015 a fost anul cu numărul cel mai mare de investigaţii finalizate de către Consiliul Concurenţei, respectiv 21, şi al doilea ca şi cuantum al amenzilor, care au avut valoarea totală de 53 de milioane de euro, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei. Astfel, Consiliul Concurenţei a finalizat anul trecut 21 de investigaţii de încălcare a Legii concurenţei, faţă de 17 în anul 2014. Tot anul trecut au fost declanşate 13 investigaţii, cu patru mai multe comparativ cu 2014. Dintre acestea, 46% au avut ca obiect posibile înţelegeri orizontale în carteluri şi 15% posibile abuzuri de poziţie dominantă. Investigaţiile vizează, printre altele, sectorul distribuţiei de energie electrică, distribuţia de filme către cinematografe, piaţa de asigurări.

 

În 2015, Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi de aproximativ 53 de milioane de euro, valoare cu 12% mai mare comparativ cu 2014. Principala sancţiune a vizat compania Hidroelectrica (n.a. - producătoare de electricitate în hidrocentrale) şi clienţii săi – 37 de milioane de euro în total. Bogdan Chiriţoiu: Cea mai mare investigaţie sau cea mai mare sancţiune a fost aplicată Hidroelectrica şi partenerilor ei comerciali, pentru că prin contractele care au avut durată foarte mare, prin prelungire la peste zece ani şi acopereau întreaga producţie de electricitate a Hidroelectrica, nu a mai rămas curent electric pentru alte companii, nu a mai rămas curent electric produs de Hidroelectrica care să fie tranzacţionat pe bursa de electricitate OPCOM şi, în felul acesta, compania n-a avut lichiditate suficientă şi nu în ultimul rând consumatorii casnici nu au putut primi curent electric mai ieftin produs de Hidroelectrica. Ei au fost aprovizionaţi cu curent mai scump, produs de Termoelectrica prin arderea cărbunelui.

 

Bogdan Chiriţoiu ne-a vorbit şi despre ce se întâmplă cu banii proveniţi din amenzi: „Banii de amenzi sunt sancţiuni adresate companiilor, se încasează de către ANAF (n.a. - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), banii merg la buget. Unele contracte, să spunem în cazul Hidroelectrica, în afară că au prejudiciat piaţa şi au produs perturbări ale concurenţei, motiv pentru care am dat noi amenda, au adus şi pagube pentru Hidroelectrica. Avem un raport al Curţii de Conturi şi acolo e implicat şi Parchetul. Sunt alte instituţii care se uită la eventualul prejudiciu adus Hidroelectrica. Noi dăm sancţiuni pentru faptul că a fost afectată buna funcţionare a pieţei, a fost afectată concurenţa. Amenzile în general se plătesc. Sunt executate de ANAF şi sunt executate imediat. La o lună după ce apare decizia noastră, compania trebuie să plătească, după care de obicei ne judecăm. Sunt cazuri în care compania îşi recunoaşte vinovăţia şi atunci trebuie să dăm o amendă mai mică şi nu mai intrăm în procese cu ei. În majoritatea cazurilor, însă se ajunge la proces şi durează până la trei ani de zile, chiar dacă instanţele uneori mai reduc sancţiunile. Anul trecut, în medie, au redus cu 20%. În majoritatea cazurilor, câştigăm şi majoritatea sancţiunilor sunt confirmate de către instanţă.”

 

Alte sancţiuni importante au fost acordate pe piaţa angro de carburanţi. Trei companii au fost amendate cu 3,7 milioane de euro. Bogdan Chiriţoiu: Am sancţionat câteva companii implicate pe piaţa comercializării angro, pentru că au realizat între ele înţelegeri ilegale. În cazul în care şi-au recunoscut vinovăţia, au beneficiat de o anumită reducere a amenzii. Ne interesează, însă, e adevărat, funcţionarea pieţei în ansamblul ei şi efecetele la consumator, dar variaţiile sunt de la zi la zi, deci e greu să tragi acum o concluzie, de-asta ne-am uitat la ce s-a întâmplat de un an jumătate încoace, la precedentul vârf, să spunem, al preţului barilului când în vara lui 2014 a ajuns la 114 dolari. Reducerile în România sunt de 37% la preţul fără taxă, ceea ce este asemănător cu ceea ce s-a întâmplat în celelalte ţări din Europa, deci nu vedem un comportament în România care să difere de ceea ce se vede în restul Uniunii Europene, dar aş vrea totuşi să aşteptăm câteva săptămâni până când piaţa cumva se stabilizează şi toate scăderile pe cale să se producă ajung în piaţă.”

 

Bogdan Chiriţoiu ne-a mai spus că, la finele lunii decembrie 2015, Consiliul Concurenţei avea în derulare 48 de investigaţii de încălcare a legii, cu 14% mai puţine decât în anul precedent. La aceeaşi dată, erau în desfăşurare 13 anchete sectoriale. În ceea ce priveşte litigiile, Consiliul Concurenţei a avut calitate procesuală în 198 de dosare, în scădere cu 5% faţă de 2014.


www.rri.ro
Publicat: 2016-03-01 14:03:00
Vizualizari: 233
TiparesteTipareste