Telemeaua de Ibăneşti, protejată la nivel european

telemeaua de ibăneşti, protejată la nivel european Tradiţionala brânză devine primul produs românesc cu denumire de origine protejată.

România poate oferi de astăzi o gustare 100% tradiţională, cu produse protejate. După ce săptămâna trecută salamul de Sibiu a fost inclus în lista indicație geografică protejată, telemeaua de Ibăneşti a primit, la rândul său, protecţie din partea Uniunii Europene.

 

Denumirea de origine protejată arată că alimentul se produce pe un teritoriu delimitat și cu anumite condiții care sunt chiar mai stricte decât indicațiile geografice, după cum a precizat premierul Dacian Cioloş. De altfel, şeful Executivului a avut pe masa de şedinţă telemeaua de Ibăneşti şi a felicitat mureşenii pentru iniţiativă:

„Vedeți pe masă câteva farfurii cu brânză telemea de Ibănești.[…] Ibănești e o comună de munte în județul Mureș. Doresc să-i felicit pentru că au avut această inițiativă, să își protejeze produsul. Cu siguranță sunt și alte produse, inclusiv brânzeturi, care sunt cel puțin la fel de bune ca și telemeaua de Ibănești, însă cei de acolo au luat inițiativa, au pregătit procedura și iată că, zilele acestea, Comisia Europeană a inclus telemeaua de Ibănești pe lista produselor cu denumire de origine protejată la nivel european”, a spus Cioloş, citat de Agerpres.

 

Telemeaua de Ibăneşti este al treilea produs românesc protejat de Uniunea Europeană, primul fiind magiunul de Topoloveni, omologat în 2011.

 

Sursa: Agerpres


www.rri.ro
Publicat: 2016-03-16 14:57:00
Vizualizari: 475
TiparesteTipareste