Raport privind incendiul de la Clubul Colectiv

raport privind incendiul de la clubul colectiv La aproape cinci luni de la evenimentele tragice din clubul Colectiv din Bucureşti, Corpul de Control al premierului a dat publicităţii un raport. Documentul constată deficienţe grave.

64 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiul devastator produs în seara de 30 octombrie în clubul Colectiv din Bucureşti, iar aproape 200 au fost rănite. Evenimentul a avut un puternic impact şi a fost urmat de ample proteste de stradă, în urma cărora premierul Victor Ponta a demisionat. Cei trei patroni ai Clubului "Colectiv" sunt cercetaţi în prezent în arest la domiciliu sub acuzaţia de ucidere din culpă. 


Expertizele efectuate după tragedie au arătat că tavanul fals era construit din materiale uşor inflamabile, sistemul de ventilaţie nu era poziţionat corect, iar o parte dintre instalaţiile electrice erau neconforme. Cercetările au mai relevat şi faptul că nici autorităţile locale, nici Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sau cel de Stat în Construcţii nu au încheiat acte de control şi nu au luat măsuri specifice. 


Acum, la aproape cinci luni de la evenimente, Corpul de Control al premierului a dat publicităţii un raport, care arată că intervenţia de urgenţă în urma incendiului a fost în mare parte o acţiune necoordonată şi marcată de elemente de improvizaţie a autorităţilor. Situaţia a fost cauzată de lipsa de exerciţiu în caz de urgenţe majore, de neconcordanţele în legislaţie şi de baza materială deficitară, mai precizează documentul elaborat de executiv. Totodată, acesta constată că planul roşu de intervenţie nu a fost declanşat imediat, ci doar după parcurgerea unor etape birocratice, deşi cel puţin unul dintre apelurile primite conţinea elemente care arătau existenţa unei situaţii foarte grave, caz în care legislaţia permite mecanisme mai rapide de intervenţie. 


Raportul constată că există instituţii care şi-au făcut datoria în mod corespunzător şi altele care au manifestat deficienţe, între acestea numărându-se Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dealul Spirii" Bucureşti-Ilfov. www.rri.ro
Publicat: 2016-03-23 13:15:00
Vizualizari: 410
TiparesteTipareste