Români în lume - 30.03.2016

români în lume - 30.03.2016 Pe 1 aprilie 2016, Institutul Cultural Român Budapesta organizează o nouă ediţie a „Serilor de literatură”, având-o ca invitată pe scriitoarea română Gabriela Adameşteanu.

Pe 1 aprilie 2016, Institutul Cultural Român Budapesta organizează o nouă ediţie a „Serilor de literatură”, având-o ca invitată pe scriitoarea română Gabriela Adameşteanu. În cadrul serii va fi prezentat romanul „Provizorat”, apărut în anul 2013 la Editura Európa, în traducerea Gabriellei Koszta. În perioada 2013 - 2015, invitaţii „Serilor de literatură” au fost, între alţii, Matei Vişniec, Norman Manea, Daniel Cristea-Enache, Simona Sora, Radu Aldulescu, Doina Ruşti, Filip Florian, Matei Florian, Cristian Teodorescu, Ioana Pârvulescu, Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici, Daniel Bănulescu.  

 

Filmul 'Prin cenuşa imperiului' de Andrei Blaier, unul dintre filmele de referinţă ale anilor '70 - proiectat miercuri la 'Cinemateca Românească', de la Institutul Cultural Român de la Londra. Proiecţia se înscrie în seria de evenimente dedicate comemorării centenarului intrării României în Primul Război Mondial. Adaptare după romanul 'Jocul cu moartea' de Zaharia Stancu, filmul i-a oferit ocazia regretatului actor Gheorghe Dinică să joace unul dintre cele mai importante roluri din cariera sa cinematografică, pentru care a fost distins cu premiul de interpretare, în anul 1976. 'Cinemateca Românească' este unul dintre programele permanente ale ICR Londra, menit să pună în valoare filme româneşti din toate timpurile, multe niciodată prezentate în Marea Britanie. Proiecţiile, cu frecvenţă lunară, sunt realizate în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei din Bucureşti.

 

Institutul Cultural Român 'Dimitrie Cantemir' de la Istanbul a sprijinit prezenta Teatrului Clasic 'Ioan Slavici' din Arad si a Teatrului 'Regina Maria' din Oradea la 'International Balkan Countries Theatre Festival'. Aflat la cea de-a treia editie, evenimentul a avut loc în perioada 8-27 martie la Bursa, în Turcia. Peste 550 de spectatori turci şi străini au aplaudat cele două reprezentaţii din 22 şi 23 martie 2016 ale spectacolului 'Săptămână luminată' după Mihail Săulescu susţinute de actorii arădeni pe scena Teatrului Regional Bursa. Spectacolul 'The Night Before Christmas' de Anthony Neilson, pus în scenă de Teatrul 'Regina Maria' din Oradea în zilele de 24 şi 25 martie, a fost vizionat de peste 600 de iubitori de teatru. În semn de apreciere pentru performantele de excepţie ale actorilor români, directorul Teatrului Regional Bursa, Omer Naci Topcu, le-a acordat ambelor teatre participante din România câte o plachetă a Festivalului.

 

Criticul de film Irina-Margareta Nistor va prezenta la New York filmul documentar Chuck Norris vs. Communism la Columbia University, pe 4 aprilie. Potrivit unui comunicat al ICR New-York, Irina-Margareta Nistor va susţine sesiuni de întrebări şi răspunsuri şi conferinţe în care va vorbi despre filmele din perioada comunistă, despre cenzură, dar şi despre filmele din 'noul val' al cinematografiei româneşti. Filmul documentar Chuck Norris vs. Communism (2015) în regia Ilincăi Călugăreanu a fost prezentat, în ianuarie 2016, pe canalul naţional de televiziune american PBS şi va intra anul aceasta şi în reţeaua de filme NETFLIX. Pelicula prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate care au permis câtorva milioane de români să eludeze regimul represiv comunist. Filmul a fost nominalizat la importante festivaluri din lume, printre care Premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul de Film de la Edinburgh şi Marele Premiu la Sundance Film Festival. Ascunsă de ochii vigilenţi ai Securităţii, Irina-Margareta Nistor a tradus peste 5.000 de filme din engleză, franceză şi italiană.


www.rri.ro
Publicat: 2016-03-30 12:10:00
Vizualizari: 215
TiparesteTipareste