Întâlnire cu membrii comunităţii de români din Chicago

Întâlnire cu membrii comunităţii de români din chicago Reprezentanți ai Parlamentului României, ai Administrației Prezidențiale și ai Ministerului Afacerilor Externe s-au întâlnit cu membrii comunității de români de la Chicago.

Reprezentanți ai Parlamentului României, ai Administrației Prezidențiale și ai Ministerului Afacerilor Externe s-au întâlnit cu membrii comunității de români de la Chicago. Au participat Mircea Lubanovici, Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților, Sadra Pralong, Consilier de Stat în cadrul Administrației Prezidențiale a României, Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor, Consulul General interimar Mihaela Deaconu și Andrei Rusu - Secretar I. Au fost abordate problemele cu care se confruntă comunitățile de români din Statele Unite, importanța consolidării identităţii lingvistice și a păstrării legăturii cu țara-mamă.

 

Deputatul Lubanovici a încurajat participanții să nu piardă legătura cu țara de origine și să contribuie în mod concret la dezvoltarea României printr-o implicare directă. El și-a exprimat susținerea și a subliniat importanța realizării unor programe pentru școlile românești din diaspora în colaborare cu instituțiile statului român și a evidențiat rolul educației în păstrarea culturii, tradițiilor și valorilor naționale în rândul tinerilor și a comunităților românești, ca vector de promovare identitară.

 

Au fost prezentate cele mai importante aspecte legate de desfășurarea în străinătate a alegerilor parlamentare la finalul acestui an și de procedura de înscriere în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă sau la secțiile de votare care se vor înființa acolo unde se înregistrează cel puțin 100 de cereri.

 

Pe de altă parte, dl. Lubanovici s-a întâlnit cu Consulul General interimar al României, Mihaela Deaconu. Deputatul a salutat inițiativa Consulului General interimar de a organiza consulatul itinerant în cadrul căruia vor fi oferite servicii consulare la Detroit Michigan sâmbătă, 16 aprilie a.c.

 

Printre temele abordate în cadrul întrevederii s-au modificările legislative privind sistemul electoral, organizarea alegerilor parlamentare din 2016 în străinătate şi procedura de înscriere în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinta în străinătate, începând cu 1 aprilie a.c. Deputatul de diaspora a reiterat importanța dezvoltării școlilor românești în comunitățile cu un numar mare de cetățeni români precum și importanța participării românilor din diaspora la dezvoltarea statului român.


www.rri.ro
Publicat: 2016-03-31 23:28:00
Vizualizari: 762
TiparesteTipareste