Români în lume - 5.04.2016

români în lume - 5.04.2016 "Pianul Călător", un proiect cultural naţional iniţiat de Radio România, cu un program integral Chopin, a poposit, marţi, la Braşov, urmând ca pe 6 aprilie să ajungă la Bucureşti.

"Pianul Călător", un proiect cultural naţional iniţiat de Radio România, cu un program integral Chopin, a poposit, marţi, la Braşov, urmând ca pe 6 aprilie să ajungă la Bucureşti. Ediţia din acest an a "Pianului Călător" se va încheia pe 21 mai şi include 24 de concerte în 19 localităţi din România şi la Chişinău, susţinute de cunoscutul pianist Horia Mihail. Turneul are ca scop obiectivul generos de a dărui unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani, pentru a încuraja astfel alte evenimente muzicale de marcă. După turneul de anul acesta, ”pianul călător” va rămâne la Alba Iulia.

 

Până pe 7 aprilie, la Bologna, în Italia, are loc cea de-a  53 ediţie a Târgului Internaţional de Carte pentru Copii. Mai mulţi autori români de literatură de profil participă la acest eveniment, cu sprijinul Ministerului Culturii, care organizează şi în acest an standul României. Printre ei se numără Adina Chirica, Ioana Nicolaie, Petre Crăciun şi Iulia Iordan. Publicul care vizitează standul României poate răsfoi cele 47 de volume care au fost incluse în catalogul României, ediţia 2016, şi poate intra în dialog cu autorii şi cu ilustratorii acestor cărţi. În acest an, Ministerul Culturii mai organizează participarea României la târgurile de la Leipzig, Budapesta şi Praga.

 

Teatrul „Nottara" din Bucureşti va susţine pe 5, 6 şi 7 aprilie trei reprezentaţii în Republica Moldova vecină. Pe scena Teatrului de Revistă „Ginta Latină" din Chişinău, vor avea loc reprezentaţii ale spectacolelor Un pic prea intim  în regia lui Cristi Juncu, Vizitatorul  regia Claudiu Goga, şi Funcţionarul destinului, regia Anca Maria Colţeanu. Prezenţa Teatrului „Nottara" din Bucureşti în cea de a doua capitală românofonă, Chişinău, reprezintă un pas important pentru colaborarea dintre cele două teatre, fiind în acelaşi timp un semnal pozitiv privind interesul teatrelor din România de a juca pe scene de dincolo de Prut, ca elemente din două spaţii geografice aparţinând aceluiaşi filon cultural şi spiritual.

 

O sută de desene ale celebrului pictor olandez Vincent Van Gogh (1853-1890) vor putea fi văzute  în România, la Timişoara, în cadrul unei expoziţii care se va deschide pe 7 aprilie, la Muzeul de Artă. "Vincent Van Gogh-Desenul arhetipal", cuprinde o parte din cele 1000 de desene create de genialul artist plastic. Lucrările provin din colecţia unui industriaş olandez şi reprezintă heliogravuri tipărite după Van Gogh, publicate în zece volume. Expoziţia va fi deschisă până pe 29 aprilie şi se înscrie în programul candidaturii Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană – 2021.

 

Pelicula Ilegitim, regizată de Adrian Sitaru, este prezentă, în luna aprilie, în festivaluri din Turcia şi Lituania. Pe 15 aprilie, lungmetrajul va fi proiectat în cadrul Istanbul Film Festival, în secţiunea From the World of Festivals. La finalul lunii aprilie, Ilegitim va fi proiectat şi la Lisabona, pelicula fiind inclusă în selecţia IndieLisboa, secţiunea Silvestre. Filmul, care spune povestea a doi fraţi şi a iubirii lor ilegitime, a fost distins la Berlinale cu Premiul Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă. "Ilegitim" este cel de-al patrulea lungmetraj al lui Adrian Sitaru după "Pescuit sportiv" (2008), "Din dragoste cu cele mai bune intenţii" (2011) şi “Domestic” (2012), producţii care au câştigat distincţii importante la festivaluri prestigioase. 


www.rri.ro
Publicat: 2016-04-05 11:53:00
Vizualizari: 422
TiparesteTipareste