Academia Română la 150 de ani

academia română la 150 de ani     Simbol al spiritualităţii naţionale, Academia Română a marcat un secol şi jumătate de activitate neîntreruptă. Academicieni, personalităţi ale culturii şi ştiinţei, reprezentanţi ai statului au evidenţiat rolul şi contribuţia acestei instituţii.

Academia Română a sărbătorit, luni, 150 de ani de la înfiinţarea sa printr-o sesiune solemnă la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor, invitaţi străini, preşedinţi ai academiilor europene, personalităţi ale culturii şi ştiinţei româneşti, membri titulari ai Academiei şi corespondenţi din ţară şi din străinătate. Fondată în 1866, iniţial sub numele de Societatea Literară Română, apoi de Societatea Academică Română, instituţia, definită drept cel mai înalt for de cultură şi stiinţă românesc, primeşte, în martie 1879, titulatura de Academia Română.

 

Membrii săi sunt personalităţi ştiinţifice recunoscute şi apreciate la nivel naţional şi internaţional, în domenii dintre cele mai diverse, de la istorie, filosofie şi lingvistică, până la fizică nucleară, chimie, biologie macro si microcelulară. In prezent, Academia Româna are 84 de membri titulari, 76 de membri corespondenţi, 45 de membri de onoare, dintre care şase sunt din străinătate.

 

In deschiderea sesiunii solemne, preşedintele acestei instituţii, Ionel-Valentin Vlad, a subliniat că, după un secol şi jumătate de activitate neîntreruptă, Academia Română şi-a îndeplinit rolul de a apăra identitatea naţională, valorile sale spirituale profunde. Ionel-Valentin Vlad: „Iată de ce, în cadrul proiectelor de dezvoltare a României pe termen lung, Academiei Române îi revine realizarea unuia dintre cele mai de seamă dintre acestea, cel legat de cultura românească, privită între naţional şi universal, cu obiective bine definite în domeniul educaţiei şi al învăţământului, în atragerea spre cultură a populaţiei ţării, în special a tinerei generaţii”.

 

Prezent la eveniment, şeful statului, Klaus Iohannis, a susţinut importanţa rolului pe care Academia Română îl are în cadrul dialogului dintre diferitele culturi. Klaus Iohannis: „În societatea noastră, această înaltă instituţie reprezintă un reper de competenţă pentru noile generaţii de elite, precum şi pentru personalităţile intelectualităţii româneşti care trăiesc şi lucrează de mai mult timp peste hotare”.

 

În opinia şefului statului, capitalul de încredere pe care l-a acumulat în timp Academia îi permite acesteia să se implice, cu credibilitate şi profesionalism, în marile teme ale dezvoltării României. La rândul său, premierul Dacian Cioloş a subliniat că guvernul doreşte crearea unui parteneriat solid cu Academia Română, prin care să utilizeze mai bine şi mai aplicat experienţa şi analizele acestei instituţii în folosul cetăţenilor.

 

El a amintit că Academia are deja în lucru o strategie pentru dezvoltarea României în următorii 20 de ani şi a propus organizarea în perioada urmatoare a unei dezbateri aplicate care să contureze un plan de transformare profundă a ţării, să producă schimbarea mentalităţilor şi resetarea sistemului de valori. 


www.rri.ro
Publicat: 2016-04-05 13:12:00
Vizualizari: 419
TiparesteTipareste