Români în lume - 8.04.2016

români în lume - 8.04.2016 Pe 8 aprilie, în spaţiile de reprezentare ale Ambasadei României la Berlin - one man show compus dintr-o serie de monologuri dramatice şi schetch-uri umoristice susţinut de cunoscutul actor, regizor, caricaturist şi autor Horaţiu Mălăele.

Pe 8 aprilie, în spaţiile de reprezentare ale Ambasadei României la Berlin -  one man show compus dintr-o serie de monologuri dramatice şi schetch-uri umoristice susţinut de cunoscutul actor, regizor, caricaturist şi autor Horaţiu Mălăele. Spectacolul este urmat de proiecţia filmului Nunta mută, în regia acestuia. În film este relatată povestea nunţii a doi tineri dintr-un sat românesc, iar acţiunea este plasată în luna martie 1953. Nunta este întreruptă de un activist comunist de la oraş şi de un ofiţer sovietic, care aduc vestea morţii, în noaptea precedentă, a conducătorului URSS, Iosif Stalin, fiind decretat doliu naţional. Astfel, nuntaşii sunt siliţi să transforme sărbătoarea într-o nuntă mută.


Scriitorul român Claudiu Mihail Florian a fost desemnat laureat al Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2016. El a fost premiat pentru cartea Vârstele jocului. Strada cetăţii, publicată de Editura Cartea Românească, în 2012. Romanul vorbeşte despre întâlnirea a cinci mentalităţi diferite: ardelenească, vest-germană, oltenească, săsească, regăţeană. Claudiu Mihail Florian este cel de-al treilea scriitor român care primeşte Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, după Răzvan Rădulescu şi Ioana Pârvulescu. În acest an, 12 autori din întreaga Europă au primit Premiul Uniunii Europene pentru Literatură. Câştigătorii îşi vor primi premiile, pe 31 mai, la Bruxelles si vor beneficia de promovare la târguri internaţionale de carte, cum ar fi cele de la Londra, Frankfurt şi Paris. 


Teatrul independent Osono din Sfântu Gheorghe a câştigat etapa naţională a concursului Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni şi va reprezenta România în finala competiţiei ce va avea loc, în mai, în Germania. Osono va participa la Săptămâna câştigătorilor de la Aachen, eveniment ce va reuni toţi cei 28 de câştigători din Uniunea Europeană. Osono a aniversat, în 2013, două decenii de existenţă şi este una dintre cele mai longevive formaţii teatrale de amatori din ţară. Aceasta şi-a început activitatea ca trupă şcolară de teatru, dar, ulterior, s-a transformat în teatru independent, fiind formată dintr-un nucleu de tineri care i-au asigurat continuitatea.


Cunoscutul actor Mircea Albulescu a murit vineri dimineaţă, la Bucureşti, la varsta de 81 de ani. El a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956, devenind, în acelaşi an, actor al Teatrului Municipal din Bucureşti, apoi al Teatrului de Comedie şi al Teatrului Naţional din Bucuresti. Actor cu un vast registru repertorial - peste 80 de roluri -, Albulescu a creat roluri de neuitat în sute de spectacole. În paralel cu activitatea de pe scenă, el a făcut, timp de 40 de ani, teatru radiofonic, interpretând peste 300 de roluri memorabile. Actorul a avut şi o bogată activitate filmografică, jucând în filme regizate de Francis Ford Coppola, Sergiu Nicolaescu, Mircea Veroiu, Mircea Daneliuc, Radu Gabrea. Distins cu numeroase premii, Albulescu a primit şi Premiul pentru întreaga activitate artistică din partea Ministerului Culturii şi Cultelor în 2003 şi Premiul pentru întreaga activitate la Gala premiilor UNITER în 2005. La sfârşitul anului 2009, actorul a fost protagonistul primului CD din colecţia Mari actori români, numit Fluture în lesă de aur, şi care conţine recitalul a 26 de texte poetice. I-au fost conferite Ordinul serviciul Credincios în grad de Comandor în 2000 şi Ordinul meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer în 2004.



www.rri.ro
Publicat: 2016-04-08 12:25:00
Vizualizari: 576
TiparesteTipareste